dumbovic
PETRINJA
- Petrinja je iz proračuna za subvencije poljoprivrednicima i obrtnicima izdvojila gotovo pet posto ukupnog godišnjeg proračuna. Svako novo radno mjesto u Petrinji Grad sufinancira sa 1.000,00 ili 1.200,00 kn mjesečno u trajanju od godinu dana, ovisno o vrsti proizvodnje.

Grad Petrinja je u 2015. godini dodatno povećao ova izdvajanja i postao uvjerljivi rekorder kada je u pitanju financijska pomoć poljoprivrednicima i obrtnicima. Petrinja je, naime, iz proračuna za ovu svrhu izdvojila gotovo pet posto ukupnog godišnjeg proračuna, odnosno 3.48 milijun kuna, a na prvom je mjestu i kada se gleda po per capita kriteriju, sa 141 kunom po stanovniku izdvojenom za poljoprivrednike i obrtnike prema analizi podataka Ministarstva financija o izvršenju lokalnih proračuna.

Gradonačelnik Darinko Dumbović objašnjava kako se Grad, u nedostatku primjerene potpore države, morao osloniti isključivo na svoja sredstva. „Grad Petrinja je u Domovinskom ratu pretrpio jedna od najvećih razaranja. Međutim s državne razine Petrinji se nije puno pomoglo kao nekim drugim gradovima, poput Knina i Vukovara, a nedavno smo Uredbom Vlade RH ostali i bez komunalne naknade koju plaća MORH, što nas je dovelo u još teži položaj. Imajući u vidu navedeno, kad sam došao na vlast u Petrinji, odlučio sam pokrenuti gospodarstvo, poljoprivredu i općenito ruralni razvoj kroz niz aktivnih mjera poticanja upravo tog realnog sektora.“, kaže gradonačelnik Dumbović.
tabela

Oko dvjesto petrinjskih poduzetnika obuhvaćeno je nizom mjera. Svako novo radno mjesto u Petrinji, Grad sufinancira sa 1.000,00 ili 1.200,00 kn mjesečno u trajanju od godinu dana ovisno o vrsti proizvodnje. Sufinanciraju i kamate na poduzetničke kredite s 2 posto te daju potpore za sve nove investicije u gradu, do 100.000,00 kn maksimalno po korisniku. Posebno sufinanciraju ekološku proizvodnju, a na većem dijelu grada proglasili su ekološku zonu.

„Rezultat ovih naših mjera je da smo privukli investitore u Petrinju, prodali smo kompletnu poslovnu zonu (jedini u županiji) u kojoj je planirano otvaranje oko 300 novih radnih mjesta, te stvorili uvjete za pripremu i provedbu različitih projekata financiranih od strane EU. Trenutno se u Gradu Petrinji provode projekti vrijednosti oko 500 milijuna kuna, a u pripremi je dokumentacija za još toliko. I po tome smo najbolji u RH ako se ima u vidu da smo grad sa samo 25.000 stanovnika.“, ističe Dumbović.

Nakon Petrinje, najviše su za subvencije poljoprivrednicima i obrtnicima izdvojili Ivanić Grad – 3,35 posto proračuna, Popovača – 1,94 posto, Kutina – 1,85 posto, Beli Manastir – 1,80 posto, Đurđevac – 1,60 posto, Lepoglava – 1,54 posto, Buzet – 1,42 posto, Jastrebarsko – 1,22 posto, te Novska – 1,19 posto proračuna.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc