antifasisti petrinja
PETRINJA - Udruga antifašističkih boraca i antifašista Petrinje ove je subote održala svoju redovnu godišnju Izvještajnu skupštinu. Od 143 člana Skupštini ih je nazočilo 108.

Izvještaj o radu Udruge u prošloj godini podnio je njezin predsjednik Stanko Kovarbašić koji je lani na toj funkciji zamijenio dugogodišnju predsjednicu Zrinku Ćorić.

Obilježavanje značajnih datuma iz povijesti NOB-a, rad na zaštiti i održavanju spomenika iz tog razdoblja, organiziranje memorijalnog skupa u Banskom Grabovcu, sudjelovanje na sportskim igrama antifašista Primorsko-goranske županije, uključivanje u manifestacije koje su organizirane na nivou Grada Petrinje (obilježavanje državnih praznika, Dana sjećanja, obljetnica i drugih manifestacija), 23 posjeta mjestima i spomen obilježjima vezanim za događaje iz NOB-a, dio su aktivnosti koje je UABA Petrinja provodila u prošloj godini.

Zahvalivši svima koji su im pomogli u provođenju aktivnosti, Kovarbašić je rekao:

„Udruga je otvorena za sve koji žele suradnju koja se temelji na toleranciji i uvažavanju svih, bez obzira na razlike bilo koje vrste, jer to su temelji antifašizma koje mi slijedimo“.

Kovarbašić je predstavio i plan rada za ovu godinu:

Najavio je kako će i ove godine sudjelovati u obilježavanju značajnih datuma iz NOR-a, obnavljanju i održavanju spomen obilježja antifašističke borbe poput onih u Luščanima, Donjoj Mlinogi i Nebojanu. Jedna od najvažnijih zadaća Udruge u ovoj godini bit će prikupljanje povijesne građe za izradu monografije „Petrinja u antifašističkoj borbi“.

Najavio je i kako će napraviti analizu socijalnog i zdravstvenog stanja članova Udruge te dati prijedlog gradonačelniku, Gradskom vijeću i nadležnim službama da se ugroženim pojedincima pruže potrebna pomoć, skrb i udomljavanje.

I ove godine članovi UABA Petrinja sudjelovat će u obilježavanju značajnih datuma i obljetnica u gradu te obilježavanju rujanskih Dana sjećanja .

„Zalagat ćemo se za boljitak grada i građana Petrinje te protiv negativnih pojava kao što su širenje mržnje, netolerancije, netrpeljivosti, nejednakosti, bez obzira na nacionalnu, rasnu, klasnu, stranačku, vjersku ili političku opredijeljenost“, poručio je Kovarbašić.

Skupštini su nazočili i predstavnici ZUAB-a Sisačko-moslavačke županije, srodnih udruga iz Siska, Novske, Gline, Dvora i Garešnice te predstavnici petrinjskih organizacija političkih stranaka SDP i HNS. Nazočnima su se obratili Miloš Branković (UABA Glina), Nenad Radošević (HNS), Antun Maruski (UABA Novska), Milovan Bojčetić (ZUABA SMŽ), Svjetlana Lazić (SDP) i Mihael Ceranović (UABA Garešnica) te bivša predsjednica UABA Petrinja, Zrinka Ćorić.

Bit poruka koje je u svojim obraćanjima iznijela većina gostiju, ukratko je sažeo Nenad Radošević, predsjednik petrinjskog HNS-a:

„Antifašizam je civilizacijski doseg koji je u temeljima hrvatske države, koji je trajno zapisan u Ustavu Republike Hrvatske, koji se nalazi u temeljima zajednice slobodnih europskih država… Tu vrijednost i prije i danas neki napadaju. Tu vrijednost mogu ugrožavati, ali ta vrijednost trajno opstaje sve dok je čovjek drugome čovjek, sve dok je dobro nasuprot zlu“, rekao je Radošević.

U svojim obraćanjima, gosti su redom istaknuli petrinjsku Udrugu antifašističkih boraca i antifašista kao jednu od najaktivnijih takvih udruga, ne samo na području Sisačko-moslavačke županije, nego i šire.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc