slikovnice PETRINJA/GLINA - Juče je i službeno završila akcija prikupljanja slikovnica koju je inicirala Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja Cilj akcije bio je prikupiti što više slikovnica i knjiga za vrtićki, predškolski i osnovnoškolski uzrast.

Slikovnice su marljivo skupljali učenici OŠ „Mato Lovrak“ Petrinja, Knjižnica i čitaonica te Društvo „Naša djeca“ Petrinja. Prikupljeno je 128 različitih knjiga od čega su najviše prikupili učenici OŠ „Mato Lovrak“ (95). Odlučeno je da se slikovnice poklone dječjoj ordinaciji u Domu zdravlja Glina.

Pedijatrica dr. Snježana Prodanović izrazila je zahvalnost na darovanom izjavivši da su slikovnice došle u prave ruke. Njezina je želja kroz rad u svojoj ambulanti djecu poticati na čitanje odnosno educirati njihove roditelje o važnosti knjige i čitanja od najranije dobi. To su zapravo i ciljevi kampanje “Čitaj mi!” u kojoj su pedijatri pozvani da uključe promociju pismenosti u svoj svakodnevni klinički rad poticanjem zajedničkog čitanja i darivanja slikovnica koje su primjerene kronološkoj dobi djeteta i njegovoj sposobnosti shvaćanja.

Kampanju „Čitaj Mi!“ provodi Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež, UNICEF, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti te Hrvatsko logopedsko društvo. “Čitaj mi!” prva je nacionalna kampanja za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja. Pokrenuta je povodom Europske godine čitanja naglas (2013.), a pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Cilj kampanje je poticati roditelje i druge odrasle da s čitanjem naglas djetetu započnu već od njegova rođenja kako bi isto postalo dijelom svakodnevnog ugodnog druženja roditelja i djece, te kako bi se stvorila posebna emocionalna veza između djeteta i odrasle osobe koja mu čita. Podjednako važan cilj jest poticati roditelje da s najmlađom djecom što prije počnu dolaziti u narodnu knjižnicu.

Na lokalnoj razini ova je akcija provedena pod nazivom „Djeca daruju djeci!“ U ime Gradske knjižnice i čitaonice prikupljene je slikovnice uručio ravnatelj Ante Mrgan, a u ime Društva „Naša djeca“ Petrinja prof. Martina Boltužić Đeverlija. Pedijatrijskoj ambulanti dr. Prodanović ostavljen je prigodni edukativni i informativni materijal koji će sigurno privući pozornost djece svih uzrasta i njihovih roditelja. Pa dok strpljivo čekaju na red u šarenoj čekaonici kod doktorice Snježane i sestre Nene, kašljući, šmrcajući i kišući, hvala svima koji su omogućili privući pozornost malim bolesnicima lijepim slikovnicama. Poslije će vjerujem, sve biti lakše…
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc