banijski susreti kolo MALI GRADAC - Red hrane, red narodnih običaja i plesova, red kolača, red zabave do jutra… Tako to izgleda na Tradicionalnoj martovskoj smotri banijskih domaćica u Malom Gradcu pokraj Gline koja je u subotu, 11. ožujka održana po 12. put. Sve je počelo 2006. godine Kolačijadom u organizaciji SKD Prosvjeta pododbora Mali Gradac, čija je predsjednica Milica Sanković naglasila da je konkurencija ove godine bila velika.

Nije bilo lako odabrati najbolje i najfinije kolače, no te je slatke probleme rješavao četveročlani žiri koji je imao pred sobom 16 natjecatelja i isto toliko slastica. Jedna od članica žirija bila je i Alberta Cestarić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Glina.

Treće mjesto osvojio je Vrginmost, a drugo mjesto Marko Mandić iz Velikog Gradca, domaći dečko, čije je prozivanje imena iznenadilo mnoge, ali ne i one koji ga poznaju. Strastveni je ljubitelj kolača i kuhanja još od srednje škole. Ove godine nastupio je drugi put i nije očekivao ovako dobar rezultat.

Pobjednička torta Danijele Malić iz Viškova Pobjednička torta Danijele Malić iz ViškovaOve godine najbolja je bila Danijela Malić iz Viškova. Osim okusom, članove žirija iznenadila je i oblikom torte u vidu narodnje nošnje.

A Danijela Malić sekretar je pododbora SKD Viškovo, koje redovno posjećuje Banijske susrete u Malom Gradcu, no posljednje dvije godine propustili su Kolačijadu. Članovi društva nastupili su u svojoj tradicionalnoj narodnoj nošnji.

Jedno od društava koje je izmamilo jači aplauz je SKD Prosvjeta iz Vojnića. Društvo svake godine sudjeluje na Banijskim susretima, a drugi puta su nastupili na Martovskoj smotri, pojašnjava Čedomir Studen, voditelj ansambla.

U prepunoj dvorani Društvenog doma u Malom Gradcu bilo je i puno uvaženih gostiju. U ime gradonačelnika Grada Gline Stjepana Kostanjevića manifestaciji je nazočio Đuro Stojić, zamjenik gradonačelnika iz redova srpske nacionalne manjine kao i zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Bogdan Rkman.

evo kako je počela Tradicionalna martovska smotra u Malom Gracu 11.03.2017.

Posted by Damir Brkic on Saturday, March 11, 2017
Video: Damir Brkić

Sve i jedan sugovornik pohvalio je organizaciju, a predsjednica SKD Prosvjeta Milica Sanković rekla je kako je neupitno da će se Tradicionalna martovska smotra banijskih domaćica održati i nagodinu te kako će, kao i uvijek do sada, biti bolja od one prethodne.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Banija Online zadržava pravo brisanja komentara sa neprikladnim sadržajem!
reklamirajte se cbc