zrin obnova tvrdjave
ZRIN - Radove na obnovi utvrde Zrin, jednog od mnogobrojnih svjedoka slavne prošlosti i trajanja hrvatskog naroda na prostorima Banovine, obišao je, zamjenik župana Marin Piletić u društvu suradnika iz Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport Sisačko-moslavačke županije, Interpretacijskog centra baštine Banovine i Konzervatorskog odjela u Sisku. Piletić je istaknuo kako je ta baština od nacionalne važnosti za Republiku Hrvatsku jer je tu stoljetno sijelo obitelji Zrinskih koji su upravo tu stekli ime i bogatstvo i proširili vlast u trećini carstva:

“Naša dužnost kao Županije je vratiti brigu o Zrinskima, o prostoru Banovine. Već drugu godinu za redom inzistiramo da se ovo dostojno obilježi i da se obilježi uspomena da je upravo ovdje rođen Nikola Šubić Zrinski Sigetski junak i da mi lagano krenemo s obnovom ove kulturne baštine od nacionalnog interesa.”

Sisačko-moslavačka županija se zato prijavila na natječaj Ministarstva kulture gdje je u 2016. godini predviđeno 300.000,00 kuna za obnovu ulaznog portala i dijela zidova. Također u ovoj godini se očekuje i 200.000,00 kuna od HEP-a što znači da će se ove godine u taj lokalitet uložiti pola milijuna kuna.

Veseli i činjenica da je Vlada na sjednici u Sisku donijela odluku da osigurala 5 milijuna kuna za popravak ceste Divuša-Zrin te se očekuje da će radovi biti gotovi do rujna kada je obilježba stradanja Zrinjana.

Konzervatorica iz Konzervatorskog odjela u Sisku za područje naše županije Ivana Maletić je rekla kako je cilj konzervirati ruševinu kako bi se posjetiteljima omogućilo sigurno sagledavanje ove krasne prirodne i kulturne baštine.

“Prošle godine smo krenuli u sanaciju ulaza u stari grad i samim time ćemo omogućiti i pristup siguran posjetiteljima. U suradnji sa Županijom i na projektu “Baština Zrinski za budućnost Banovine” ovo je jedna od postaja našeg puta. Uz stari grad Zrin plan je i obnoviti i ruševinu Kaštel Gvozdansko, zatim ruševinu – ostatke crkve Marije Magdalene nedaleko Starog grada i ostatke peći u Bešlincu.”

Radi se o jednom od rijetkih sačuvanih industrijskih zdanja na području Banovine. Sačuvan je kompleks iz sredine 18.st. gdje se prerađivala željezna ruda, a kontinuirano obrađivala do sredine 20.st. Predstavnik izvođača Dorian Kus je rekao kako će radovi trajati dva mjeseca. Za ugradnju se koriste autohtoni pronađeni materijali kako bi rekonstrukcija bila što sličnija originalu. Sve je u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Sisku.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc