drva
PETRINJA – „Deset godina borbe za zaštitu Zrinske, Hrastovičke i Trgovske gore“ naslov je konferencije za novinare koju su danas u Zelenoj dolini kod prvog mosta na Petrinjčici održali Vladimir Demetrović, dopredsjednik Udruge „Zrinska gora“, gradonačelnik Petrinje i saborski zastupnik Darinko Dumbović i zamjenik gradonačelnika Branimir Bešlić.

„Zrinska gora kao značajni krajobraz i kao značajna prirodna znamenitost je primjećena, odnosno prepoznata još daleke 2008. godine od strane znanstvenika Prirodoslovno – matematičkog fakulteta i nekih drugih znanstvenika koji su nakon okruglog stola koji smo organizirali u Petrinji i znanstvenog skupa, temeljem njihovih saznanja i znanstvenih radova pokrenuli postupak zaštite Zrinske gore. Do danas, nažalost, nije bilo sluha za sve te vrijednosti“, rekao je Vladimir Demetrović.

Dodao je kako su napravljeni mnogi razvojni projekti koji predviđaju razvoj Banovine kroz ekološku poljoprivredu.

„Na ovom prostoru jedino što nam je ostalo je ustvari poljoprivreda i to ekološka poljoprivreda, a ovo nije bitka samo za zaštitu prirodnih vrijednosti, već je bitka za zaštitu resursa – drvne mase koja se devastira, odvozi i prodaje kao čista sirovina izvan ovog prostora. Radi se i o zaštiti vrijednosti koje nam daje pčelarstvo kao jedna grana gospodarstva, gdje smo pokrenuli i postupak ispitivanja kestenovog meda koji se pokazao kao jedan od najljekovitijih pčelinjih proizvoda na svijetu. Sve su to mogućnosti koje bi ovom kraju dale gospodarski razvoj“, objasnio je dopredsjednik Udruge „Zrinska gora“.

„Nažalost, institucije koje se bave ovom problematikom i koje bi trebale pokrenuti zaštitu do danas nisu reagirale onako kako treba. U ovom trenutku, dok gledate ovaj devastirani dio, po ustanovi koja je u nadležnosti Sisačko-moslavačke županije, sama Petrinjčica bi trebala biti zaštićeni krajobraz. Vidite što se događa u tom tzv. „zaštićenom prostoru“. Ništa. Devastira se i dalje. Mi ćemo zahvaljujući gradonačelniku koji je pokrenuo kampanju, prije svega u borbi protiv odlagališta nuklearnog otpada i mnogih drugih odlagališta nečistoće i smeća, pokrenuti priču i nastaviti borbu i dalje“, rekao je Demetrović koji je u ime Udruge „Zrinska gora“ zahvalio Gradu Petrinji na podršci i pomoći u nastojanju da se zaštite i valoriziraju ekonomske i prirodne vrijednosti ovog prostora.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović, objasnio je zašto su današnju konferenciju odlučili održati upravo u Zelenoj dolini, na mjestu gdje se sječom šuma devastira krajolik.

„Kad sam prije par dana dobio poziv iz Ureda župana da se okupimo svi mi koji smo gradonačelnici i načelnici gradova i općina u ovom dijelu županije i pridružimo se inicijativi o budućoj zaštiti Zrinske gore, ostao sam na neki način pogođen, jer prvi put u životu čujem od HDZ-ova župana, gospodina Žinića, ali i od gradonačelnika i načelnika da su bilo kad pokrenuli ikakvu inicijativu da bi bilo što zaštitili. Mene samo zanima od koga i od čega on želi zaštititi Zrinsku goru, Hrastovičku goru i Trgovsku goru? Želi li ih zaštititi od bilja, cvijeća, riba, sveg onog biljnog i životinjskog svijeta od Kupe do Une?Ono što sam imao priliku vidjeti kada sam pokrenuo akciju još kao zamjenik gradonačelnik prije deset godina kada sam sakupio četiri tisuće potpisa,bilo je to da su se mnogi političari oglušili i nisu baš shvatili što nas sve čeka ne samo devastacijom ovog prostora koji je prekrasan, nego i najavama da ćemo biti destinacija nuklearnog otpada“, rekao je Dumbović.

„Za mene je bilo neprihvatljivo da dođem sad u Županiju, da se bavim jednom vrstom „salonske politike“ i da iz salona idemo s nekom teorijom i pričom kako ćemo mi sad u ovo predizborno vrijeme svi sve dati od sebe kako bi se zaštitili, a opet ne znamo od koga, s razine Županije. Kad je trebalo stati iza projekta „Ne nuklearnom otpadu“, onda se u Petrinji nije pojavio nijedan čelnik HDZ-a. U Petrinji se nije pojavio nitko osim gospodina Perovića, načelnika Lekenika. Tri – četiri dana prije toga svi su dali suglasnost da se nađemo u Petrinji i napravimo zajedničku konferenciju za novinare. Nitko nije došao. I nije bilo kampanje – ni lokalne ni parlamentarne. Znači, radilo se samo o nuklearnom otpadu i radilo se o neposrednoj zaštiti ne samo Trgovske, nego i Zrinske i Hrastovičke gore i svih ovih vodotoka“, kazao je Dumbović upozorivši na devastaciju šume i područja oko Petrinjčice u Zelenoj dolini.

„Ovo što danas ovdje proživljavamo, ovo mogu raditi samo Mlečani. Ovo nema veze s Hrvatima. Ovi koji rade ovdje ostavljaju iza sebe gudure, ostavljaju promijenjen krajolik, ostavljaju iza sebe pustoš. Oni su neposredno na rubu Petrinjčice napravili devastaciju prostora u koji su nekad dolazili izletnici boraviti i kupati se. To je međutim sada uništeno. Ta gospoda to više nikada ne mogu vratiti kako je bilo. Oni sve rade da ovdje više ništa ne izgleda kako je bilo. Bilo bi im najbolje da nas ne diraju. Bilo bi najbolje da nam s razine Županije ne pomažu, jer ništa ni ne pomažu. Bilo bi bolje i da sa svih razina Države one odluke koje trebaju donijeti da ih uopće ne donose i da si nađu prostor gdje bi mogli provesti svoje frustracije i svoje želje i sve ono što su namjerili napraviti. Bilo bi bolje da se maknu s Banovine i iz Sisačko-moslavačke županije. Ovo je tu definitivno neprihvatljivo. Drago mi je što ja ovih deset godina borbe za zaštitu Zrinske i Hrastovičke gore mogu pokazati i slikom i tonom, a svi političari koji se javljaju sad, mjesec dana pred izbore kako bi bili neka kohezija, kako bi bili neka priča za zaštitu Zrinske gore je smiješno, žalosno i nije dobro za politiku“, izjavio je Dumbović.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc