Petrovdan u Zirovcu 11 ŽIROVAC -  U srijedu 12. jula , kada naša Sveta Crkva proslavlja uspomenu na Svete i prvovrhovne apostole, Petra i Pavla, u hramu posvećenom ovim divnim učiteljima Vaseljene, služena je Sveta arhijerejska Liturgija. Liturgijskim sabranjem načalstvovao je Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački g. Gerasim, uz sasluženje protojereja-stavrofora Radoslava Anđelića, protojereja-stavrofora Dalibora Tanasića, protojereja Milidraga Stokanovića i đakona Budimira Kokotovića.
 
U toku Liturgije izvršeno je krštenje Une Ostojić, kćerke dobrotvora ove divne svetinje banijskog kraja, g. Milorada Ostojića.
 
''Apostola Prvoprestolnici, i Vaseljene Učitelji, Vladiku svih molite: da daruje mir Vaseljeni, i dušama našim veliku milost!''
 
Po okončanom bogosluženju, izvršen je čin blagosiljanja slavskog žita i kolača, povodom današnje hramovne slave.
 
Besjedeći okupljenim vjernicima, koji su u velikom broju došli u svoj hram, da proslave ova dva velika ugodnika Božija, Episkop Gerasim je čestitao današnji praznik i poučio sve prisutne o značaju današnjeg dana i Svetih prvovrhovnih apostola Petra i Pavla, koji bijahu kao i mi, iste prirode kao i mi, ali silom Hristovom i vjerom u Gospoda, osvojili su svijet. Oni su bitke vojevali i pobjede odnosili bez nasilja i bez oružja, nego su išli širom svijeta kao jaganjci među vukovima, stradajući, ali šireći riječ Gospodnju.
 
 
Ovom prilikom, cijeneći nesebično pokazanu ljubav i bezrezervnu duhovnu i materijalnu pomoć pri obnovi hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Donjem Žirovcu, Episkop gornjokarlovački g. Gerasim, odlikovao je ordenom Svetih novomučenika gornjokarlovačkih g. Milorada Ostojića, rodom iz Donjeg Žirovca. Također, Episkop se u svojoj besjedi zahvalio i svim priložnicima koji su ugradili sebe u obnovu ove divne svetinje, koja je prije samo par godina bila ruševina, a sada je doživjela Vaskrsenje.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc