crkva sv ilije buzeta
Na današnji dan sjećamo se jednog od najstarijih pravoslavnih hramova na našoj Baniji, hrama Svetog proroka Ilije u Buzeti. U ovoj velikoj svetinji vijekovima se srpski narod krštavao i vjenčavao. Bio je središte istoimene parohije, koja je osim Buzete obuhvatala i Dabrinu, kao i dio Klasnića (u zavisnosti od vremenskog perioda). Služili su u ovom hramu kao parosi prije svega Muždeke, a osim njih Meandžije, Demići, Miljevići i drugi...

 

Crkva Sv. Ilije građena je isključivo od drveta bez ikakvog drugog materijala i kao takva je biser takve arhitekture iz 17 st. je spaljena 1995.

Drvena crkva sv. Ilije u Buzeti podignuta je oko 1720. godine, ali na drugom mjestu, da bi na današnji položaj bila prenesena 1740.godine. Crkva je tlocrtno bila pačetvorinasta s poligonalnim svetištem te pokrivena strmim krovištem iz kojeg se izdizao zvonik. Bila je građena od drvenih greda i podzidana. Crkva u Buzeti oštećena je u Drugom svjetskom ratu. Jedan od najznačajnijih spomenika sakralne drvene arhitekture u ovom dijelu Hrvatske imao je veliku povijesnu, arhitektonsku i memorijalnu vrijednost.

 

 

Video: Miljko J. Radanović
Izvor: Banijska Prezimena

 
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc