Glina
GLINA - Na komemoraciji u Glini, udaljeni ne više od deset metara, stajali su učesnici komemoracije i njeni oštri protivnici. Uvredama i prijetnjama oponenti su dokazali ne samo da ne mare za antifašističke tekovine utkane u Ustav nego i da gaze po hrišćanskim načelima poštovanja mrtvih na koja se tako rado pozivaju. Sve se to dogodilo pred malobrojnim policajcima koji su sa strane ugodno ćaskali. U policiji i dalje smatraju da je sve bilo u granicama regularnog i dozvoljenog.

"Policijski službenici su zatekli desetak osoba koje su imale transparente, a koji svojim sadržajem nisu remetili javni red i mir. Na traženje policijskih službenika osobe su se udaljile na nogostup, na udaljenost koja je prema procjeni bila dovoljna kako bi se spriječio mogući fizički napad na sudionike skupa", kažu u odgovoru na upit, koji je uputio "Portal Novosti", iz Sisačko-moslavačke policijske uprave. "Za vrijeme okupljanja dvije punoljetne osobe su vikom i galamom narušavale javni red i mir te će protiv njih nadležnom Prekršajnom sudu biti podnesen Optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, dok od strane policijskih službenika nije utvrđeno da je netko od navedenih osoba izricao prijetnje ili uvrede", stoji u ocjeni policije.

U otvorenom pismu javnosti saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac upozorio je na tragičan odnos koji u Hrvatskoj vlada prema komemoriranju srpskih žrtava. Posebno je naglasio dugu povijest zatiranja sjećanja na dva glinska masakra nad civilnim srpskim stanovništvom, vidljivu u apsurdnom preimenovanju Spomen-doma u Hrvatski dom i uklanjanju spomen-ploče. Kako navodi, osjetio je stid i povrijeđenost zbog prijetnji i uvreda demonstranata na komemoraciji. Prozvao je lokalne i državne vlasti zbog nesudjelovanja i opstrukcije, te izrazio nezadovoljstvo zbog nepostupanja policije. Po Pupovčevim riječima, "predstavnici glinske, županijske ili državne vlasti oslobođeni su ili razriješeni svake moralne obaveze da se pojave na tom mjestu u vrijeme komemoracija. Kad je tako, nije nikakvo čudo što njihovo mjesto zauzimaju oni koji verbalno nasrću na komemoraciju".

"Žrtve glinskih Hrvata, kao i žrtve drugih Hrvata, koji su nedužno stradali od Srba tokom 1991. i 1992., za mene su također moje ili naše žrtve", odgovorio je prosvjednicima koji su mu u Glini dobacivali "a što s našim žrtvama?".
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc