OPĆINA NIJE NIŠTA UČINILA NA OSTVARIVANJU PRAVA SRPSKE NACIONALNE MANJINE
hrvatska dubica
HRVATSKA DUBICA
- Povodom Dana Općine 04.08.2017. Milinko Simić, bivši zamjenik načelnika Općine Hrvatska Dubica biran iz reda srpske nacionalne manjine, obavjestio sadašnju načelnicu, da povodom najava da mu se treba dodijeliti javno priznanje zbog velikog doprinosa u ostvarivanju manjinskih prava u proteklom periodu, odbija da primi Priznanje jer je stvarnost drugačija i Općina nije ništa učinila na ostvarivanju prava srpske nacionalne manjine.

Simić inače ne prisustvuje proslavama Dana Općine i istakao je da sa Priznanjem mogu da rade šta hoće.

Načelnica je izjavila da je to planirano i da je ta mogućnost  predviđena Statutom Općine.

Prilikom ovog susreta, Simić je Načelnici uručio Promemoriju Vijeća srpske nacionalne manjine o stanju i ostvarivanju prava Srpske nacionalne manjine u Općini Hrvatska Dubica, koja je napisana početkom juna ove godine nakon lokalnih izbora.

Dat je kraći osvrt na iznete primjedbe u Promemoriji u kojoj su opisana kršenja manjinskih i ljudskih prava srpske nacionalne manjine.

Nakon sadržajnog i konstruktivnog razgovora, zaključeno je da se navodi prouče i VSNM obavjesti.

Razgovoru nazočio Mile Kovač, zamjenik predsjednika VSNM.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc