Badnji dan u Svinici Badnji dan u SviniciSLABINJA, KOSTAJNICA, SVINICA - Na Badnji dan u Slabinji, Kostajnici, Svinici i drugim mjestima na Baniji tradicionalno su paljeni Badnjaci povodom rođenja Hrista. U Slabinji su podjeljeni poklon paketići za djecu koja su prisustvovali osveštenju Badnjaka.
Veoma svečano bilo je u Kostajnici u crkvi Sv. Arhangela. Nakon večernje službe mnogobrojni parohijani su se veselili uz pjesmu, muziku i kuvano vino. Nisu izostale ni petarde.

Jutarnja služba u Kostajnici na prvi dan Božića je počela prije pet sati ujutro. Poslije svete liturgije podjeljeni su paketići djeci, poklon paketiće je donirao dobrotvor iz Čapljana.

Upitah jutros jednog vjernika koji je stajao kraj vatre, koja se nije ugasila od sinoćnog nalaganja Badnjaka u Kostajničkoj porti, šta kaže na jutarnju brojnost vjernika i djece.

"Zadovoljan sam. Dao Bog da tako bude uvijek" - reče on i doda, "Sinoć prođoh kroz Četvrtkovac, nekad gordo i ponosno srpsko selo, Radonju luku, a ono pustinja. Sablast. Stigoh u Svinicu, tamo su se dimili ostaci od nalaganja Badnjaka. Ovdje u Kostajnici sinoć je bilo toplo evo ima još žara. Popismo kuvano vino i čestitasmo još jednom drugom Hristos se rodi".

Na drugi dan Božića služi se Sveta liturgija u Dubici, trećeg dana u Kostajnici reče nam naš Protojerej.

Banijci, Hristos se rodi!
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Banija Online zadržava pravo brisanja komentara sa neprikladnim sadržajem!
reklamirajte se cbc