Donje Seliste Crkva 1
DONJE SELIŠTE
- Crkva Sv. Arhangela Mihaila u Donjem Selištu je proglašena zaštićenim spomenikom kulture. Do Drugog svjetskog rata na području Banije i Korduna sačuvano je dvadesetak drvenih crkvi i kapela, sagrađenih u periodu od 16. do 19. stoljeća. Sve su one bili pravi biseri arhitekture i posebnog umijeća vještih tesara i graditelja. Nekolicina njih preživjele su ondašnja ratna razaranja, ali u razdoblju od 1991. do 1995. gotovo su sve uništene. Među njima posebno se isticala Crkva Sv. Ilije u Buzeti, jedna od najreprezentativnijih i najizvornijih pravoslavnih drvenih crkava. Do današnjih dana preživjela su samo dva objekta: poludrvena crkva posvećena Vaskrsenju Gospodnjem u Majskim Poljanama sagrađena 1820. i Sv. Arhangel Mihailo u Donjem Selištu, sagrađena 100 godina ranije.

"Gotova je projektna dokumentacija za crkvu u Buzeti i potrebno je oko 100.000,00 kuna. Ako to uspijemo isfinancirati onda ćemo se na jesen prijaviti na natječaj ministarstvu kulture za izgradnju crkve. Može se graditi ali mora biti samo drvena, odnosno onakva kakva je bila stoljećima." - kaže Branka Bakšić, zamjenica gradonačelnika iz reda pripadnika srpske nacionalne manjine Grada Gline.

U arhivi u Zagrebu koja je povučena iz Beča našao se i dio dokumentacije crkve u Buzeti.

"U julu kreće akcija dobrovoljnih priloga za projektnu dokumentaciju od naših ljudi iz cijelog svijeta. Otvorit će se posebni račun za priloge. Zahvaljujući našem parohu i našoj dobroj suradnji, nakon 25 godina dobili smo od Ministarstva kulture 80.000,00 kn za restauraciju parohijskog doma u Glini, 100,000,00 kn za prvu fazu sanacije crkve u Donjem Selištu i 40.000,00 kn od grada Gline za elektrifikaciju zvona u Glinskoj crkvi." - ističe Branka Bakšić

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc