El. poštaŠtampaExport ICS

Drugi Beogradski marš

Događaj

Naslov:
Drugi Beogradski marš
Kada:
nedelja, 5. novembar 2017, 08:00 h
Gdje:
Spomenik Neznanom junaku - Beograd,
Kategorija:
Najave događaja
Izvor:
Srbski svetionik

Opis

beogradski mars 2017
Braćo i sestre,

čast nam je da Vas obavestimo da povodom 99. godišnjice od oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu, udruženje Srbski Svetionik u nedelju 5. novembra 2017. godine organizuje (drugi) Beogradski marš, odnosno šetnju do Avale do Novog groblja, opština Zvezdara.

Okupljanje je zakazano za 08:00 sati, kod spomenika Neznanom junaku. Tu ćemo se okupiti, sabrati i pešaka krenuti Bulevarom Oslobođenja ka centru grada. Skup je prijavljen SUP Beograd.

Napravićemo i nekoliko pauza. Prva će biti na Banjici, kod NIS-ove pumpe. Zatim nastavljamo dalje pešaka sve do hrama Svetog Save i spomenika Voždu Karađorđu. Tu će nam biti druga pauza.

Nastavićemo dalje do parka Petru Bojoviću gde ćemo čuti priču o liku i delu velikog Vojvode, komadanta Prve srbske armije Vojske Kraljevine Srbije, koja je početkom 20. veka dala ogroman doprinos u borbi sa turskim, bugarskim, austro-ugarskim i nemačkim zavojevačima. Te oslobodila i odbranila vekovne srbske zemlje.

Nastavićemo dalje pešaka do Novog Groblja (ul. Ruzveltova br. 50), gde ćemo položiti venac na spomenik Junacima iz oslobodilačkih ratova 1912-1918. Tu ćemo takođe čuti priču o Velikom ratu i oslobađanju srbske prestolnice početkom novembra 1918. godine, kada je srbska vojska u nezadrživom jurišu posle proboja Solunskog fronta, oslobodila čitavu zemlju.

TOKOM BEOGRADSKOG MARŠA NAJSTROŽE JE ZABRANjENO NOŠENjE STRANAČKIH I NAVIJAČKIH OBELEŽIJA, ALKOHOLIZAM I SAMOVOLjA! OVO POVLAČI ISKLjUČENjE IZ KOLONE.

Dozvoljeno je nosti srbska nacionalna obeležija, kao i stvari koje prate tematiku Prvog svetskog rata.

Sve informacije možete dobiti putem:

- Telefon: +381 63 283563 (Stanko)
- El. pošte: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
- Portal: www.srbskisvetionik.org.rs


Lokacija

Lokacija:
Spomenik Neznanom junaku
Grad:
Beograd
Zemlja:
Serbia

Kordunaški piknik u Oukvilu, Kanada

avgust
nedelja
5
I ove godine u slavu Svetog Ilije, zaštitnika Srpskog Duštva «Kordun», održaće se tradicionalni piknik. Pozivamo naše Kordunaše i sve ljude dobre volje da nam se pridruže u slavlju u nedelju 5. avgusta 2018 godine na imanju Srpske pravoslavne crkve Sv. Apostola i Pavla, 1039 Dundas St W Oakville, O…
Hram svetih apostola Petra i Pavla

Parastos žrtvama rata u Čikagu

avgust
nedelja
5
Povodom 23. godine od zločinačke akcije hrvatske vojske na Krajinu, udruženje krajiških Srba "Prelo" i Sabor krajiških Srba iz Čikaga organizuju parastos žrtvama rata u nedjelju 5. avgusta 2018. godine u 11 časova u manastiru Nova Gračanica , 35240 W. Grant Ave, Third Lake IL. Poslije parastosa usl…
11:00 h
Manastir Nova Gračanica

Parastos stradalima u "Oluji" u crkvi Svetog Marka

avgust
nedelja
5
Povodom 23. godišnjice stradanja Srba u operaciji hrvatske vojske "Oluja", služiće se parastos u crkvi Svetog Marka u Beogradu 5. avgusta 2018. godine (nedelja) u 11 časova.
11:00 h
Crkva Svetog Marka

Poziv na radionicu ojkanja „Duga iznad Krke“

avgust
četvrtak
16
SKD Prosvjeta iz Zagreba poziva zainteresirane da se prijave na radionicu ojkanja koja će se održati od 16. do 20. avgusta ove godine u Kistanjama (Šibensko-kninska županija) pod nazivom „Duga iznad Krke“. Radionicu će voditi iskusni i visokostručni etnomuzikolozi – istraživači, dr.sc. Joško Ća…