bljesak parastos 2016 Ove godine parastos za poginule u hrvatskoj vojnoj agresiji „Bljesak“ biće, zbog Vaskrsa, održan u petak 22. aprila u 11 časova u crkvi Svetog Marka,(Beograd) umesto 1. maja, kao do sada.

S obzirom na to da se tužna godišnjica ovaj put poklapa sa najradosnijim hrišćanskim praznikom, nije bilo moguće organizovati parastos tog dana, kao ni u cjeloj Cvetnoj nedelji. Organizator je kao i svake godine Udruženje članova porodica nestalih i poiginulih lica „Suza“.

Prvog maja 1995. godine hrvatske vojne, paravojne i policijske snage pod rukovodstvom Franje Tuđmana, sprovele su akciju etničkog čišćenja na teritoriji Zapadne Slavonije, koja je bila u sastavu tadašnje Republike Srpske Krajine. U vrijeme napada, područje Zapadne Slavonije bilo je pod zaštitom snaga Ujedinjenih nacija. Za samo 36 sati proterano je oko 15.000 Srba, 283 ih je ubijeno ili nestalo, među kojima 57 žena i 9 dece.

Haški sud je prvo proglasio krivim generale hrvatske vojske Antu Gotovinu i Mladena Markača za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu, a čiji je cilj bio da tokom i nakon operacija „Oluja“ i „Bljesak“ prisilno i trajno uklone srpsko stanovništvo iz Krajine. Kasnije su, drugostepenom presudom, Gotovina i Markač oslobođeni svake odgovornosti za počinjene zločine.

S poštovanjem,
Predsjednica:
Dragana Đukić
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.