kolo malo 2016 BEOGRAD - Dana, 14. maja 2016. godine Beograd će biti grad igre, pesme i tradicijskih vrednosti nematerijalne kulturne baštine i običaja Srba sa zapadne strane Drine. Naime, ovogodišnji Sedmi Festival folklora "Širi mi se moje kolo malo" u organizaciji Kulturno umetničkog društva "Krajina" okupiće 15 ( petnaest ) folklornih ansambala i pevačkih grupa iz bivših jugoslovenskih republika u cilјu zajedničke promocije nematerijalnog kulturnog nasleđa Srba iz Krajine.

Organizator i domaćin ,KUD „Krajina“, se nalazi na nacionalnoj listi „NKN“ Srbije, a Festival folklora „Širi mi se moje kolo malo“ je jedan od najreprezentativnijih u predstavlјanju nematerijalnog kulturnog naslјeđa Srba iz Krajine. Festival je rezultat dvadesetogodišnjeg rada Kud „Krajina“ , društva osnovanog sada već davne 1996.godine na pravoslavni praznik spalјivanja moštiju Svetog Save na Vračaru.

Podrška projektu osnivanja festivala je pristigla od Sekretarijata za kulturu Grada Beograda već 2010. godine , a Turistička organizacija Srbije je ovaj festival uvrstila u kalendar značajnijih kulturnih događaja u Beogradu. U prethodnih šest godina KUD „Krajina“ je u Beogradu ugostio 45 ( četrdesetpet ) folklornih ansambala i pevačkih grupa a za ovogodišnji sedmi festival je prijavlјeno preko 400 učesnika koji žele prikazati svoje umeće u amaterskom predstavlјanju tradicijske kulture.Program koji je pripremio domaćin festivala, KUD „Krajina“ omogućuje učesnicima široku kulturno turističku ponudu grada Beograda.

Narodnim kolom ispred Gradske uprave Beograda folklorni ansambli će otvoriti ovogodišnji sedmi festival „Širi mi se moje kolo malo“. Svečani defile folklornih ansambala kreće put Kalemegdana uz igru, pesmu i pratnju diplara, guslara , dvojničara i tamburaša, svirača na tradicionalnim izvornim instrumentima. Raznovrsnim srpskim narodnim nošnjama i rukotvorinama starih zanatlija ispuniće se široko šetalište Knez Mihajlove ulice.

Popodnevne aktivnosti folklornih ansambala se nastavlјaju od 17:00 časova u Ustanovi kulture Palilula, Scena Stamenković koncertom svih učesnika. Druženjem do kasnih večernjih časova se završava prvi dan festivala a u nedelјu, narednog dana domaćin KUD „Krajina“ ansamblima koji su ostali na smeštaju organizuje obilazak Beograda sa reke vožnjom brodom po Savi kao i druge aktivnosti po želјi gostiju.

Festival se završava istog dana u popodnevnim časovima uz prethodne dogovore za razmenu folklornih ansambala u gradovima odakle su pridošli ansambli. KUD „Krajina“ svojim amaterskim radom doprinosi lepšoj slici kulturno –turističke ponude grada Beograda i Srbije.

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Web site: www.kudkrajina.org.rs
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Zagorac Milorad, predsjednik KUD „Krajina“, Beogradbanijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.