petrova gora
Srpsko narodno vijeće, Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i općine Vojnić, Krnjak, Gvozd i Topusko pozivaju na obilježavanje obljetnice značajne partizanske akcije – proboja na Biljegu, koja je donijela spas i utočište desecima hiljada progonjenih Srba i partizana 1942. godine. Svečanost obilježavanja tog događaja i polaganje vijenaca održat će se u subotu, 14. maja s početkom u 12 sati na Petrovoj gori, kraj spomenika Vojina Bakića.

‘Pozivamo Vas da na mjestu uništenog spomenika, koje pamti velike ljudske i materijalne gubitke, ali i nadljudske napore u osvajanju slobode za sve ljude, podsjetimo hrvatsku javnost na današnji značaj antifašizma i kao ustavotvorne vrijednosti i kao aktivnog pokreta’, navodi se u pozivu organizatora.

Okupljenima će se obratiti Milorad Pupovac (SNV), Franjo Habulin (SABA RH), Zoran Pusić (Antifašistička liga RH), Vladimir Đurić (lokalno udruženje antifašista) i Mile Knežević (učesnik proboja).Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.