navijaci hrvatske
ZAGREB - Antifašistička liga Republike Hrvatske reagirala je na ustaško skandiranje koje je preksinoć obilježilo nogometnu utakmicu reprezentacija Hrvatske i Izraela. Priopćenje, kojeg potpisuje Zoran Pusić, predsjednik Lige, prenosimo u cijelosti:

Još jednom se dogodila eskalacije govora mržnje koji ovaj put nije bio sporadičan. Riječ je o višekratnom i dugotrajnom uzvikivanju ‘Za dom spremni’ i skandiranju ‘Mi Hrvati, ustaše, ustaše’, u čemu su sudjelovali brojni gledatelji nogometne utakmice između reprezentacija Hrvatske i Izraela, odigrane 23. ožujka u Osijeku.

Taj događaj, koji se zbog njegove težine ne može nazvati samo incidentom, na najzorniji način je cijeloj Hrvatskoj, ali i cijelom svijetu, a posebno reprezentativcima Izraela i gledateljima prijenosa utakmice u Izraelu pokazao do koje je razine malignosti dovelo uporno ‘guranje pod tepih’ i prešućivanje pojava fašizacije hrvatskog društva.

Nažalost, na utakmici smo svjedočili da nitko, od igrača i vodstva HNS-a do novinara, prisutnih ministara i premijera Oreškovića u loži stadiona, nije ni trepnuo na unisono skandiranje i zazivanje onog najmračnijeg iz povijesti Hrvatske i hrvatskog naroda.

Za bolje razumijevanje zamislimo kakav bi to svjetski skandal bio da na utakmici Njemačka – Izrael pola stadiona viče ‘Sieg Heil’ (što bi, obzirom da to znači ‘Živjela pobjeda’, imalo više smisla nego ‘Za dom spremni’) i skandira SS-u! Što bi napravila njemačka kancelarka i ministri prisutni na takvoj utakmici?!

Hrvatski premijer i njegovi ministri nisu reagirali, vodstvo reprezentacije, zajedno s trenerom Antom Čačićem, ocijenilo je atmosferu u gledalištu ‘čistom desetkom’, a Vlada RH je naknadno izdala priopćenje u kojem se apstraktno govori o totalitarizmima i govoru mržnje, kao da događaj u Osijeku nije bila konkretna i stvarna promocija ustaštva.

Da je upravo promocija ustaštva promocija najgoreg totalitarizma i mržnje koji u svojoj srži imaju nasilje, Antifašistička liga i mnogi dobronamjerni i zabrinuti građani opetovano su upozoravali. Teško je reći da li je veća opasnost za Hrvatsku to da trenutačna Vlada i vlast u Hrvatskoj to ne vidi ili da se pravi da to ne vidi.

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc