linta i beric SPLIT - Zamjenik predsjednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije Miodrag Linta i član tog odbora Nebojša Berić posjetili su u petak 25. marta 2016. godine u splitskom zatvoru „Bilice“ Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan i generala Borislava Đukića. Ovo je prva posjeta predstavnika državnih institucija Srbije navedenoj dvojici srpskih državljana do koje je došlo na inicijativu Miodraga Linte. Posjeti je prisustvovao konzul Srbije u Zagrebu Nenad Maričić jer je ista odobrena od strane našeg Ministarstva spoljnih poslova. Razgovor na generalom Đukićem je trajao 90 minuta a sa kapetanom Draganom 120 minuta. Prethodno su Linta, Berić i Maričić imali sastanak u Županijskom sudu u Splitu vezano za navedenu posjetu.

I general Đukić i Dragan Vasiljković smatraju da se protiv njih vode montirani procesi, da su optužbe izmišljene i potpuno neutemeljene i da hrvatsko pravosuđe nema apsolutno nikakave dokaze ni protiv jednog od njih“, rekao je Linta. On je istakao da je jedini cilj takvog postupanja taj što hrvatsko pravosuđe nastoji da opravda „poznatu lažnu i besmislenu tezu da su Srbi bili zločinci u građanskom ratu, a Hrvati tobože žrtve, koje su vodile pravedan rat“. „Jasno je ko dan da hrvatsko pravosuđe i javnost hoće da se osudi Kapetan Dragan prije svega iz razloga što je on bio simbol odbrane krajiških Srba protiv agresije režima Franje Tuđmana i na taj način da kolektivno optuži i čitav krajiški narod“, rekao je Linta.

Navodeći da je Vasiljković u razgovoru iznio ubjedljive dokaze i argumente protiv svih tačaka optužbe, Linta je ocijenio da će kapetan Dragan u sudskom postupku „koji hrvatska strana namjerno odugovlači“, dokazati svoju nevinost i pobiti sve tri tačke optužnice vezano za događaje u Bruškoj kod Benkovca, kninskoj tvrđavi i Glini. On je istakao da je veoma važno da taj sudski proces bude javan i transparentan i da se vidi karakter hrvatskog pravosuđa, koji je „sve samo ne profesionalan i nezavisan“. „Kapetan Dragan je potpuno ubijeđen u pobjedu i spreman je da ide do kraja. Ako ne bude pravde u Hrvatskoj, spreman je da pravdu potraži u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu“, rekao je Linta.

Govoreći o generalu Borislavu Đukiću, Linta je naveo da optužnica koja je protiv njega podignuta u vezi sa branom Perućom, takođe potpuno izmišljena i neosnovana. Optužnica je podignuta još 1995. godine kada je raspisana i potjernica Interpola. Linta ističe da se u razgovoru sa generalom Đukićem uvjerio da u toj optužnici nema apsolutno nikakvih dokaza u vezi sa tim događajem. „Posebno je važno istaći to da je general Đukić uhapšen jula 2015. godine u Crnoj Gori, a da Hrvatska je donijela rješenje o pokretanju istrage za osam lica, među kojima je i general Đukić, apsolutno bez ikakvih dokaza. U prilog tome govori činjenica da sve izjave svjedoka imaju datum kasniji od datuma rješenja o pokretanju istrage, koje je donijeto dvadesetak dana nakon njegovog hapšenja“, naveo je Linta. Prema njegovim riječima, i taj slučaj pokazuje da hrvatsko pravosuđe nema nikakve dokaze protiv generala Đukića, već da „prosto nastoji da osudi časnog srpskog oficira“.

„Što se tiče odnosa osoblja u splitskom zatvoru, veoma je profesionalan, korektan, a tretman dobar i general Đukić u kapetan Dragan nemaju nikakvih ozbiljnijih primjedbi“, rekao je Linta. Obojica se nalaze u istoj ćeliji. Linta je generalu Đukiću i kapetanu Draganu prenio pozdrave njihovih saboraca i mnogih drugih Krajišnika i prijatelja.

Linta je istakao da i general Đukić i kapetan Dragan traže i očekuju da država Srbija bude na aktivan način uključena i njihovu odbranu i da im politički, logistički i materijalno pomogne da dokažu svoju nevinost. On je rekao i generalu Đukiću i kapetanu Draganu da će učiniti sve što je u njegovoj moći da pomogne njihovu odbranu pred etnički motivisanim hrvatskim pravosuđem.

Hrvatska sumnjiči kapetana Dragana za navodne ratne zločine počinjene u vrijeme kada je bio, sa prekidima, komandant u Krajini od 1991. do 1993. godine. Vasiljković, koji je australijski državljanin, uhapšen je u Pertu u Australiji 2006. godine i stavljen u ekstradicijski zatvor, a poslije višegodišnjih pravnih sporenja izručen je Hrvatskoj u julu 2015. godine.

Generala Đukića, koji je državljanin Srbije, je 18. jula prošle godine uhapsila crnogorska policija na aerodromu Tivat prilikom povratka za Beograd po hrvatskoj potjernici zbog navodnog ratnog zločina nad civilima počinjenog u ratu devedesetih godina prošlog vijeka. On je hrvatskom optužnicom iz 1995. godine optužen za rušenje brane na Peruči, a istom su još obuhvaćeni i general Ratko Mladić, komadant 9. kninskog korpusa JNA, pokojni general Mile Novaković i major Milan Korica.

Ubrzo po hapšenju, 12. avgusta, Hrvatska je otvorila novu istragu protiv generala Đukića, kao i Jovana Grubića, Milorada Radića, Dragana Harambašića, Petra Andrića, Vladimira Davidovića, Ilije Prijića i Slobodana Vujka. Crna Gora izručila je generala Đukića Hrvatskoj 8. marta iako je Srbija također tražila izručenje svog državljanina.

banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc