uskrsnja jaja
BEOGRAD
- Hrišćanski vernici koji se pridržavaju gregorijanskog kalendara danas proslavljaju Uskrs.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar poručio je u poslanici da Uskrs treba da posluži za preispitivanje savesti odgovornih u svim zajednicama i vodećim strukturama sveta.

Hočevar je pozvao na preispitivanje odgovornosti svih odgovornih u crkvenim i verskim zajednicama, parlamentima, kao i svim čelnicima naroda država sveta, Evrope i Balkana.

"Vaskrs svima nama odgovornima ispituje savest... Vaskrs postavlja pitanje svim očevima porodice, svim očevima zajednica, naroda, država, Evrope, kao i ostalih kontinenata i sveta: brinete li vi poput Oca za sve nemoćne, izgubljene, zalutale, Vaskrs ispituje sve nas radujemo li se životu i povratku izgubljenih", naveo je nadbiskup. Hočevar je kazao da Uskrs postavlja svim parlamentima i vodećim strukturama sveta sledeća pitanja: "Zašto odbacujete Oca? Zašto se više radujete smrti nego životu? Zašto jače podupirete izgubljenost vaših sinova i kćeri?" "Vaskrs pita sve 'očeve' Balkana: zašto se i dalje više radujete tome da su vam deca posvadjana, izgubljena i mrtva, nego da se radujete na zajedničkoj gozbi razumevanja", navedeno je u Uskršnjoj poslanici beogradskog nadbiskupa.

PAPA UPUTIO PORUKU NADE NA USKRŠNjEM BDENjU

Svet je "žedan nade" ali su hrišćani često zatvoreni i nesposobni da prenesu svoju nadu, izjavio je večeras poglavar Rimokatoličke crkve Franja tokom uskršnjeg bdenja.

Papa je večeras tiho ušao u zamračenu Crkvu Svetog Petra s jednom upaljenom svećom na početku bdenja. Reflektori su se upalili kad je Franja stigao do glavnog oltara crkve i izgovorio tri puta reči na latinskom "Lumen Christi" (Svetlo Hristovo). Taj trenutak prema biblijskom predanju označava Hirstovo vaskrsnuće.

Tokom ceremonije, papa je pozvao milione vernika koji su mogli da prati misu preko televizijskog prenosa da "rade na oživljavanje nade u srcima obavijenim tugom".

Franja je pozvao vernike da izaberu put "susreta i poverenja".

"Ne možemo da živimo stalno u tuzi, bez nade i ostajući zarobljenici untar nas samih", rekao je on.

"Otvorimo se Gospodu da nas oslobodi zamke biti hrišćanin bez nade... Nada nije samo obični optimizam ili lep psihološko stav, već istinska snaga za život koji nije bez problema već izvesnost da nas Utešitelj voli i oprašta", rekao je papa.

Papa je krstio 12 odraslih osoba iz Italije, Albanije, Kameruna, Južne Koreje, Indije i Kine.

Franja, koji poštuje Veliku subotu kao "dan tišine Boga", nije se ceo dan pojavio pored velike gužve oko Vatikana.

"Isus, položen u grobu, deli sa svom svojom čovečnošću, tragediju smrti. Njegovo ćutanje izražava ljubav i solidarnost s onima koji su zauvek ostavljeni", dodao je Franja.

Papa će sutra, na dan Uskrsa prema gregorijanskom kalendaru, služiti misu i uputiti tradicionalnu uskršnju poruku "gradu i svetu" (Urbi et orbi).
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc