oreskovic sa papom
VATIKAN - Hrvatski premijer Tihomir Orešković je, nakon susreta sa papom Franjom u Vatikanu, izjavio da očekuje da proces kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca započne ovog leta.

Orešković tvrdi da je o kanonizaciji Stepinca njegova poruka papi bila vrlo jasna.

"Nama je bitno da to što pre završi. Poruka je da je kardinal Stepinac bio deo našeg identiteta i svima nama je u cilju da proces krene i završi što pre. Nadam se da neće to predugo trajati. Mislim da će hrvatski narod tu još patiti, kako je i kardinal Stepinac patio, ako taj proces bude predugo trajao", rekao je Orešković, preneli su hrvatski mediji.

Srpska pravoslavna crkva se, inače, protivi kanonizaciji Stepinca koja je zbog toga odložena sve dok mešovita komisija Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve ne završi analizu lika i dela Alojzija Stepinca.

Srpski patrijarh Irinej više puta je do sada rekao da je Srpska pravoslavna crkva protiv kanonizacije nekadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Alojzija Stepinca, jer je on bio jedna od vodećih ličnosti u pronacističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, a ništa nije učinio da zaštiti srpski narod od genocida.

Patrijarh je rekao da je u dva pisma papi Franji poručio da zbog toga Stepinac ne može biti proglašen za sveca.

Patrijarh Irinej je u pismima naveo da nije tačno da je Stepinac spasavao Srbe i Jevreje u Drugom svetskom ratu, već da je podržavao nacistički ustaški režim.

Poglavar SPC rekao je da je u pismima papi naveo samo ono što su istorijske činjenice, a da je stvar Vatikana kako će te argumente sada tumačiti.

"Mi smo rekli ono što se istorijski desilo, da je Stepinac bio jedna od vodećih ličnosti toga vremena i da ništa nije učinio da zaštiti jedan narod, jednu crkvu. A mogao je. Nismo dobili odgovor, ali kako smo zaključili, o našim argumentima se ozbiljno razmišlja. I predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću rečeno je da papa ne žuri s kanonizacijom Stepinca", naveo je ranije patrijarh.

Hina je danas javila, pozivajući se neimenovani izvor iz Banskih dvora da se radi o "vrlo neuobičajenom" potezu pape, kada je reč o formiranju mešovite katoličko-pravoslavne komisije, ali je dodao da je reč o "velikodušnom gestu" kojim se kroz "iskreni dijalog" s predstavnicima SPC-a želi otkloniti sumnja u svetost kardinala Stepinca.

Kako je najavljeno, Orešković je, osim o kanonizaciji Stepinca, s papom Franjom razgovarao o migrantskoj krizi te položaju Hrvata u BiH.

Nakon polusatnog razgovora premijera koji je u poseti papi bio sa porodicom, ženom i decom, Orešković je rekao da to neće zaboraviti te da je papa Franja "topla osoba".

On je rekao da je priliku iskoristio da poglavara Katoličke crkve pozove da dođe u Zagreb na šta se, kakk+o je rekao, on samo osmehnuo.

"Nadam se da se da je to pozitivan osmeh", rekao je hrvatski premijer.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc