vucic u kinoteci
BEOGRAD - Pre tačno 75 godina stvorena je monstrum država, država zločina, koja je prevazišla sve nacističke snove o istrebljenju drugih rasa – rođena je NDH, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić na ceremoniji u Jugoslovenskoj kinoteci.

U Jugoslovenskoj kinoteci održava se centralna ceremonija obeležavanja i sećanja na nevine žrtve ustaškog pogroma u nacističkoj tvorevini NDH koja je stvorena 10. aprila 1941. godine.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je obraćajući se prisutnima da je NDH najveća grobnica Srba.

"Nezavisna Država Hrvatska, formirana 10. aprila 1941. godine je najveća grobnica Srba i masovna grobnica za Jevreje i Rome", rekao je Vučić.

"Srbi nisu ljudi, oni su Srbi, oni su gori od svega – to je bila jedina i ostala jedina nacistička ideologija NDH", rekao je premijer Srbije.

Podsetio je da je NDH osnivala i logore za decu.

"Osnivali su logore za decu, decu, decu. To je mesto u kojem se i danas čuje tišina, tišina glasnija od svake buke", rekao je premijer.

Kaže da su ubijali i klali sa sladostrašću - "ubijali su i klali jer je to bila zvanična politika".

Kada je 10. aprila proglašena NDH tamo je živelo više od milion Srba, a danas je taj broj, podseća Vučić, za 80 odsto manji. To je desetkovanje čitavog naroda za samo 75 godina, poručio je premijer.

Vučić je istakao da je neophodno govoriti o politici NDH, koja je bila istrebljenje čitavog jednog naroda.

To moramo da sačuvamo od zaborava i ne smemo da pristanemo na bilo kakvu reviziju i da se igramo brojkama, rekao je Vučić.

"Prema svedočenjima onih koji su ih istrebljivali, za četiri godine ubijeno je 500.000 Srba, drugi izvori tvrde da je konačan broj 700.000. I dalje ostaje pitanje da li je to ili nije istrebljenje, ima li griže savesti ili nema", rekao je Vučić.

Podsetivši na 60 dece kojima su odsečene glave, premijer je istakao da je Jasenovac proizvodio smrt pune četiri godine i da neko treba da kaže da li je to dovoljno za grižu savesti.

"To nije bio zločin ili delo nekog pomahnitalog ludaka, to je bila jasna politika države koja je ozakonila zločin...", kaže Vučić ističući da su o toj politici ponovo najbolje svedočili njeni predstavnici, često bolje nego njene žrtve.

"Tamaniti sve do kolevke bila je politika jedne nakaradne države", naglasio je premijer Srbije.

Pristunima se prethodno obratio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je podsetio da je formiranje NDH bio početak ogromnog stradanja Srba na ovim prostorima.

Podsetio je na velika srpska stradanja u Prvom i Drugom svetskom ratu, ističući da su u Drugi svetski rat ušli totalno nespremni - "ali sa iluzijom jugoslovenstva".

"Srbi rasuti širom bivših prostora Jugoslavije, pokazali su da su jedini spremni da se bore protiv fašizma. Jedini ustanak bio je na srpskim nacionalnim područjima, istorijski fakti govore da su Srbi nosili antifašističku borbu", rekao je Dodik.

Srbi koji su žrtvovali svoju slobodu i identitet, gradeći i prihvativši jugoslovensku ideju, morali su da shvate da to nije ideja koja afirmiše Srbe, rekao je Dodik.

"Danas imamo Sloveniju i Hrvatsku koje istorija ne poznaje kao organizovane države, a oni su u prilici da nam, u toj spirali lošeg odnosa prema srpskom nacionalnom identitetu, postavljauju vrednosti i govore kako treba da budemo uređeni", rekao je Dodik.

Dodao je da nas naša vera uči da treba da oprostimo, a da "sa oprostom dolazi i smiraj".

"Ali kad god odem u Gradinu, ili bilo gde, to ne može ni meni ni mom pokolenju da donese smiraj", rekao je Dodik.

"Ne smemo mi da izgubimo naše emocije i naše sećanje na ogroman broj nedužnih i stradalih", istakao je predsednik RS.

Ceremonija je počela intoniranjem himne "Bože pravde".

Kinoteka u okviru programa "Vreme zločina" prikazuje filmove nekih od najznačajnijih autora sa ovih prostora - "Jasenovac" Bogdana Žižića i "Gospa kraljica Hrvata" Krsta Škanate.

U Kinoteci su prisutni predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, članovi Vlade, predstavnici Republike Srpske, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predstavnici verskih zajednica, predstavnici Srpskog narodnog veća, kao i preživeli logoraši.

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc