tribina alojzije stepinac
BEOGRAD - Dana 12. aprila 2016. godine na Pravnom fakultetu u Beogradu održana je tribina na temu „Alojzije Stepinac: stara priča i novi detalji”. O ovoj temi govorili su: protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić (Mitropolija crnogorsko-primorska), dr Veljko Đurić Mišina (Muzej žrtava genocida), dr Aleksandar Raković (Institut za noviju istoriju Srbije) i mr Radovan Pilipović (Arhiv SPC).

Opšti zaključak sa tribine jeste da bi kanonizacija bivšeg zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca predstavljala rehabilitaciju čovjeka koji snosi veliku odgovornost za stradanje srpskog naroda u NDH i bila bi prvi korak ka rehabilizataciji srpskog krvnika Ante Pavelića. Stepinčevo proglašenje za svetitelja bi samo produbilo stare rane između dva naroda i dvije crkve.

Tribina je održana u saradnji Univerzitetske omladine Beograda i Svetosavske omladinske zajednice Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke. Na tribini je bilo prisutno preko 150 posjetilaca, među kojima nekadašnji fudbaler Crvene Zvezde Dušan Savić, predsjednica Udruženja Ognjena Marija Livanjska Gordana Dostanić i član Upravnog odbora udruženja Miloš Damnjanović, predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta i predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Mile Šapić. Prisutnim učesnicima i posjetiocima podijeljeni su primjerci lista Srpsko Kolo.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc