ustaska obiljezja ZAGREB - Socijalna diskriminacija i slučajevi nasilja prema etničkim manjinama, ženama i LGBT zajednici, te korupcija u vlasti najveći su problem pri poštivanju ljudskih prava u Hrvatskoj, navodi američki Stejt department.

U izvještaju za 2015. godinu navodi se da je bilo slučajeva diskriminacije prema etničkim Srbima i Romima.

Stejt department ističe slučaj sa uvođenjem ćirilice u Vukovaru, što je izazvalo proteste, ali se napominje da je Vlada "čvrsto branila postavljanje ćiriličnih natpisa, kako je predviđeno zakonom".

Zabilježeno je nekoliko slučajeva antisemitizma u Hrvatskoj. Kao primjer, Stejt department navodi iscrtavanje "svastike" na Poljudu, na utakmici Hrvatske i Italije.

Navodi se da su predsjednik Kolinda Grabar Kitarović i tadašnji premijer Zoran Milanović osudili incident, ali i da krivac još nije pronađen.

Kao problemi Hrvatske navedeni su sporost pravosuđa, neriješeno pitanje restitucije imovine, antisemitizam, te, kako se ocjenjuje, "izolovani slučajevi iskazivanja profašističkih osjećanja", kao i krijumčarenje ljudima.

Vlada Hrvatske, projenjuje se u izvještaju, poštuje zabranu diskriminacije zasnovane na rasi, polu, vjeri, političkoj opciji, nacionalnom ili društvenom porijeklu, seksualnoj ili rodnoj orijentaciji, starosti, socijalnom statusu i oboljelima od nezaraznih bolesti.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc