jasenovac 2016
JASENOVAC
- U organizaciji Koordinacije židovskih opština Hrvatske uz podršku Srpskog nacionalnog vijeća , u Јasenovcu je održana komemoracija za žrtve ustaškog genocida i obilježena 71.godišnjica proboja jasenovačkih logoraša.

Predstavnici jevrejske zajednice, Srbi iz Hrvatske, delegacija Republike Srpske, bivši hrvatski predsjednik Ivo Јosipović danas su se, između ostalih, poklonili jasenovačkim žrtvama.

Niko od zvaničnika Hrvatske nije prisustvovao komemoraciji,kao ni direktorka memorijalnog kompleksa Јasenovac. Ovo je prvi put,da se pomen žrtvama Јasenovca odvojeno održava, a razlog su posljednja dešavanja u Hrvatskoj .

Duboko urezano sjećanje na dane u Aušvicu, gdje mu je i majka ubijena, ni nakon toliko godina nije izblijedilo kod senatora Aria Livnea. Upravo zbog toga, kaže, svaki dolazak u Јasenovac izaziva tužan i težak osjećaj. Genocid , kaže Livne , ne smije biti zaboravljen.

- Da omladina u svim zemljama u okolini razumije i uči šta se tu desilo, kakve su strahote bile. Generacije su nestale, rekao je Livne.

A da se počinjen jasenovački zločin negira u Hrvatskoj svjedoči Јevrejska zajednica. Zbog revitalizacije ustaštva, kaže Ognjen Kraus, bilo je sasvim dovoljno da ne podrže komemoraciju jasenovačkim žrtvama u organizaciji predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, već da to učine danas. Lavina koja se u Hrvatskoj kotrlja već godinu dana za porodice žrtava i više je nego teška.

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Јosipović kaže stavovi su se razdvojili na one koji znaju kava je istorija zaista bila,ko su zločinci i na one koji se toga sjete tek ponekad.

- Sjetite se ja sam govorio o ustaškoj zmiji, pa su neki govorili da je to puka propaganda i da nije tako. Јa mislim da zadnji događaji u Hrvatskoj pokazuju da sam bio upravu, rekao je Јosipović. U Јasenovcu je borba za tračak istine,borba sa neofašizmom i načinom na koji se danas u Hrvatskoj prezentuje sve ono što se dešavalo u zloglasnom logoru.

- Ako istina pobjedi na Јasenovcu mislim da će pobijediti na svim stratištima i konačno dati pečat istorijskoj valorizaciji o tome da je o tome da je 41–45 u NDH počinjen veliki genocid, istakao je Dragan Davidović, republički sekretarijat za vjere.

Srbi će počast žrtvama Јasenovca odati 22.aprila, svetom arhijerejskom liturgijom u Mlaki, selu koje je bilo jedan od dijelova koncentracionog logora Јasenovac. S ove strane Une, osmog maja vlade Republike Srpske i Srbije zajedno će obilježiti dan sjećanja na ubijenih 700.000 Srba, Јevreja, Roma i antifašista.

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc