spomenik put mucenistva ZAGREB - Na Facebook stranici ‘Antifašistički Vjesnik’ jutros su objavljene fotografije devastiranog antifašističkog spomenika Put mučeništva koji se nalazi u zagrebačkom spomen-parku Dotrščina.

‘Fašisti koji se potpisuju kao navijači zagrebačkog Dinama išarali su spomenik tisućama žrtava fašizma u zagrebačkom spomen parku Dotrščina sa simbolima: nacizma, ustaštva i rasizma. Očekujemo da ovaj fašistički čin osude sve najviše institucije ove vlasti i priznaju da je fašizacija društva dosegla kritičnu točku na kojoj se mora pod hitno i oštro reagirati’, poručuju iz ‘Antifašističkog Vjesnika’.

Riječ je o jednom od spomenika koji je podignut na mjestu najvećeg masovnog zločina u modernoj povijesti Zagreba, na kojem je tokom fašističke okupacije od 1941. do 1945. godine ubijeno više tisuća ljudi. Žrtve su većinom bili Židovi, Srbi, Romi te hrvatski antifašisti iz Zagreba i okolice.

Spomen-park Dotrščina uređen je 1960-ih po krajobraznom rješenju arhitekta Josipa Seissela i suradnika i najveći je zagrebački gradski park. Područje spomen-parka Dotrščina proglašeno je spomenikom kulture Republike Hrvatske, a u okviru parka nalazi se pet monumentalnih spomenika, radovi istaknutih hrvatskih likovnih umjetnika: Vojina Bakića, Branka Ružića, Stevana Luketića i Koste Angelija Radovanija.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc