veljko maric ZAGREB - Hrvatski branitelj Veljko Marić, koji je u Srbiji osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina, pušten je na slobodu iz zatvora u Glini na tri meseca iz zdravstvenih razloga.

Marić je u Srbiji osuđen zbog ubistva Petra Slijepčevića u Rastovcu, a Hrvatskoj je izručen nakon dugih pregovora dveju drzava, javili su hrvatski mediji.

Marić je uhapšen u aprilu 2010. tokom rutinskog prelaska srpsko-bugarske granice.

Optužnica, koja je podignuta u avgustu 2009. Marića je teretila da je "kao pripadnik hrvatskih oružanih formacija - prilikom akcije „čišćenja“ sela Rastovac 31. oktobra 1991. u uniformi i naoružan ušao u kuću obitelji Sljepčević gde je u Petra Sljepčevića ispalio više hitaca iz automatske puške, u prisustvu njegove supruge Ane.

Marić je u Srbiji osuđen na 12 godina zatvora po Zakonu o univerzalnoj jurisdikciji, koji Hrvatska smatra spornim i traži njegovu izmenu, što je dovelo do novih napetosti između Beograda i Zagreba.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc