zagreb
ZAGREB
- Hrvatsko Ministarstvo nauke, obrazovanja i sporta još se nije izjasnilo o incidentu koji se u subotu dogodio u šibenskoj Katoličkoj osnovnoj školi kada je učenicima na verskoj tribini puštena pesma Marka Perkovića Tompsona "Čavoglave", koja počinje ustaškim pozdravom "Za dom spremni".

Tompson je hrvatski pevač poznat po veličanju i propagiranju ustaštva, od kojeg se on nikada nije ogradio.

Ombudsman za decu Ivana Milas Klarić je za portal Index. hr rekla da, ako je ta tribina zaista bila iskorišćena za širenje govora mržnje, onda to svakako nije prihvatljivo i školu treba upozoriti da ubudće spreči takve incidente.

"Decu moramo učiti da je govor mržnje neprihvatljiv, zakonom zabranjen i kažnjiv, odnosno, da je pravo na izražavanje vlastitih stavova i političkih uverenja ograničeno obvezom poštovanja ljudskih prava drugih. Smatramo da bi se o navedenom događaju trebalo da izjasni i nadležno ministarstvo nauke, obrazovanja i sporta", rekla je ona.

Iz Kancelarije ombudsmanke poručuju i da bi sve aktivnosti koje se organiziraju za decu i s decom u vaspitno-obrazovnim institucijama trebalo da budu u skladu s vaspitno-obrazovnim ciljevima i organizovane na način da se pritom vodi računa o zaštiti prava dece.

Napominju da informacije o tribini na kojoj je gostovao Tompson u Katoličkoj školi imaju samo iz medija u kojima je, kako se navodi, taj događaj različito predstavljen.

Iz Katoličke škole, u kojoj se susret Tompsna sa decom dogodio, tvrde da je on "zaobilazio politiku u širokom luku".

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc