budimir milojko
BEOGRAD
- Predsjednik Asocijacije izbjeglica Srba iz Hrvatske Milojko Budimir izjavio je da je priča hrvatskog rukovodstva o deustašizaciji društva deklarativna.

Budimir je naglasio da se hrvatska „opsjednutost srpskim faktorom“ najbolje ogleda u neprimjerenom pismu koje je hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović uputila generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, povodom oslobađajuće presude Haškog tribunala Vojislavu Šešelju.

On smatra da je pismo vjerovatno upućeno sa namjerom da se pojača pritisak prema Srbiji u vezi sa pregovaračkim poglavljem 23.

Budimir je dodao da je za poteze hrvatskog državnog vrha u posljednje vrijeme teško naći normalne riječi i naglasio da su reagovanja na oslobađajuću presudu lidera radikala, pa sad i zvanično pismo Ban Ki Munu u najmanju ruku ironična, posebno ako se zna da Zagreb ništa ne čini da bi procesuirao odgovorne za zločine nad Srbima u ratu devedesetih.

„To je neprimjereno, cinično…uopšte teško je naći adekvatne riječi. Posebno smo osjetljivi mi Srbi iz Hrvatske na činjenicu da je Haški tribunal nakon prvostepene presude Anti Gotovini na 26, a Mladenu Markaču na 18 godina njih dvojicu oslobodio“, rekao je Budimir.

Prema njegovim riječima, Srbi nisu imali kome da pišu nego su svoju tugu i ljudsko razočaranje usmjerili na molitvu, davajući pomen svojim žrtvama u crkvama i na parastosima.

„Evo i sada u petak ćemo se okupiti u Crkvi Svetog Marka u Beogradu da odamo pomen zapadnoslavonskim Srbima. Kao ljudi smo razočarani što za njihovu smrt niko nije odgovarao, ali niko ne piše generalnom sekretaru, a imamo jaču osnovu nego Grabar Kitarović“, rekao je Budimir.

On je konstatovao da je Hrvatskoj, koja se očito „nije snašla u Evropi“ i svojim građanima nije donijela nikakav boljitak koji je obećavala, neophodno da se stalno vraća na „srpsko pitanje i faktor“ iako ga je ona u proteklom vijeku „gotovo zaokružila“.

„Danas u Hrvatskoj živi samo tri odsto Srba. To znači da će Hrvati uskoro staviti tačku na ustaški projekat rješenja srpskog pitanja koji je podrazumijevao da trećina Srba bude protjerana, trećina pokrštena i trećina pobijena…Ipak Srbi su njima izgleda neophodni za dnevno-političke obračune“, zaključio je Budimir.

Hrvatski predsjednik Kolinda Grabar-Kitarović je u pismu generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu iskazala je razočaranje i zabrinutost zbog presude Vojislavu Šešelju ocijenivši da će ona „negativno đelovati na mir, pomirenje i dobrosusjedske odnose u širem području Jugoistočne Evrope“.
Osim Banu, pismo je upućeno predsjedniku Generalne skupštine UN Mogensu Liketoftu i predsjedavajućem Savjeta bezbjednosti UN Liu Djieiju, a biće dostavljeno svim državama članicama UN.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc