ivo josipovic
ZAGREB
- Bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović ocenio je da je u Hrvatskoj danas vidljiv radikalni zaokret u desno i da visoki zvaničnici podilaze oživljavanju ustaštva, te da to mnogi ne gledaju sa odobravanjem ni u inostranstvu, ni u Hrvatskoj.

Sastanak nekolicine ambasadora u Zagrebu, koji su razmatrali aktuelnu situaciju u Hrvatskoj i o tome se oglasili na društvenoj mreži Tviter, Josipović smatra "izrazom zabrinutosti prijateljskih zemalja za ono što se događa".

A za reagovanje predsednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je takođe na Tviteru poručila ambasadorima da je to mešanje u unutrašnje stvari, Josipović smatra da to sigurno nije bila dobra poruka.

"Naravno da postoji granica preko koje ambasadori ne bi trebalo da idu, ali ne vidim ovo kao mešanje u unutrašnju politiku Hrvatske, nego kao poruku da ono što se događa nije u skladu s trendovima. Znamo da je antifašizam jedna od temeljnih demokratskih tradicija u Evropi", rekao je.

Osvrnuvši se na situaciju u vladi, Josipović kaže da je prošlo gotovo 100 dana, a da zemlja živi kao da vlade nema.

Ne seća se, dodao je, da je donesena neka značajnija odluka.

"Veliko je razočaranje onih koji su se nadali promenama. Kad je Most bio u pregovorima, svi u pristajali na sve reforme, ali nakon 100 dana vidimo da ni oni koji su ušli u vlast ne rade na reformama, ali ni opozicija ne govori o reformama niti podržavaju recimo promenu teritorijalnog ustrojstva o čemu se najviše govorilo", rekao je Josipović.

Upitan da komentariše najave mogućeg prekomponovanja vlade, on kaže da se ne seća da je nekada vladalo više stranaka i da je pitanje kako će one funkcionisati.

"Veliki broj stranaka nema čvrstru vladajuću strukturu, ali bi za Hrvatsku bilo dobro da se vlast učvrsti", zaključio je Josipović.

A na pitanje o mogućoj koaliciji koju bi na vlasti činili SDP i Most, Josipović je rekao da je u politici svašta moguće, ali da teško može da pomisli da bi odluke donete preko noći donele bilo šta bolje u odnosu na aktuelni trenutak.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc