hr ambasada bg
BEOGRAD - Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je protestnu notu ambasadoru Hrvatske u Beogradu Gordanu Markotiću zbog izjave ministra spoljnih i evropskih poslova Mira Kovača u kojima se vređa i omalovažava država Srbija.

Kako se navodi u saopštenju, Ministarstvo spoljnih poslova smatra neadekvatnim da se u javnim izjavama zvaničnika Hrvatske primena Zakona Republike Srbije opisuje rečima „povijesna perverzija“, a Srbiji implicira da je „država iz koje su potekli planovi za ratove 1990-ih“.

To ministarstvo smatra da bi uzdržavanje od ovakvih ocena sa hrvatske strane ubuduće doprinelo unapređenju bilateralnih odnosa i dobrosusedske saradnje.

“Ministarstvo spoljnih poslova Srbije koristi ovu priliku da ukaže da se u Hrvatskoj gotovo svakodnevno dešavaju nacionalistički ispadi i koristi govor mržnje, čime se među pripadnicima srpske nacionalne manjine stvara osećaj ugroženosti, što je direktna posledica izbegavanja nadležnih organa Hrvatske, da ovakve pojave adekvatno sankcionišu i javno osude”, ističe se u saopštenju.

Takođe, posebna zabrinutost se izražava zbog učešća hrvatskog pevača Marka Perković Tompsona na verskoj tribini za mlade u katoličkoj školi u Šibeniku, 16. aprila 2016. i predavanja koje je održao učenicima osnovne i srednje škole, uz pesme "Čavoglave", i "Jasenovac i Gradiška Stara" u kojima se veličaju ustaštvo i upućuju pretnje Srbima.

Ambasador Markotić i predstavnici Ministarstva spoljnih poslova saglasili su se da, nakon formiranja nove vlade u Srbiji, treba češće održavati sastanke predstavnika dve zemlje na kojima bi se razmatrala otvorena pitanja.

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc