pavle pantic BEOGRAD - Posle generala Borislava Đukića, Crna Gora je Hrvatskoj izručila i kapetana bojnog broda Jugoslovenske ratne mornarice Pavla Pantića (78), koji je komandovao kasarnom "Lora" kod Splita. Kao ni u prvom slučaju, tako ni sada, zvanična Podgorica se nije oglasila. Tako je bilo i prilikom Pantićevog hapšenja po poternici Hrvatske poslednjih decembarskih dana, dok se iz Beograda vraćao vozom za Sutomore. Tu je živeo otkako se mornarica JNA povukla sa prostora Dalmacije.

Informaciju o hapšenju kapetana Pantića objavio je hrvatski portal "Indeks", navodeći da je Pavle u Split stigao u lošem zdravstvenom stanju, koje je nastupilo posle smrti supruge. Imao je moždani udar, teško se kreće, a boluje od visokog pritiska. Kapetan je optužen za granatiranje Splita, smrt četvoro i ranjavanje nekoliko desetina civila. Portal ističe da je Pantić smešten u splitski zatvor gde se već nalaze Dragan Vasiljković i general Borislav Đukić, optužen za rušenje brane Peruča. Navodi se i kako Pantićevi prijatelji tvrde da je on pomagao Hrvatima da napuste JNA i da nije dozvoljavao crnogorskim dobrovoljcima da pucaju po Splitu.

Županijski sud u tom gradu raspisao je 1993. godine poternicu, kojoj je izmicao sve dok ga Crnogorci nisu uhapsili i ovih dana izručili.

- Izručenjem Pavla Pantića, ministar pravde Crne Gore Zoran Pažin nastavio je brutalni progon oficira bivše JNA, otvoreno pokazujući da je glavni akcenat njegovog ministrovanja razračunavanje sa časnim rodoljubima koji su branili državu kojoj su položili zakletvu. Tužna je istina da je današnja Crna Gora država u kojoj se promoteri ustaštva srdačno dočekuju, i to od strane ministara, a progone, hapse i isporučuju patriote koje su branile ustavni poredak i teritorijalni integritet bivše SFRJ - kazao je Milun Zogović, funkcioner Demokratske narodne partije. - Upozoravam ministra Pažina da kada bude isporučivao admirala Dragana Samardžića, koji je takođe bio komandant ratnog broda u vreme rata, to uradi javno, uz prethodnu najavu, a ne nikako krijući, kako bi se izbegla opasnost od pravnog vakuuma i rizikovalo ostavljanje crnogorske vojske bez načelnika Generalštaba.

PORODICU NIKO NIJE OBAVESTIO

Najbliži Pavla Pantića u Beogradu teško podnose sve što mu se dešava:

- Nismo se sa njim čuli i niko nas nije obavestio o njegovom izručenju - kaže nam Pantićeva ćerka Jasna. - Videli smo na internetu vest i slike kako ga crnogorska specijalna policija vodi i predaje hrvatskim policajcima. Teško nam je jer on je nevin čovek koji nikakvo granatiranje naselja i civila nikada nije naredio.

banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc