miodrag linta
BEOGRAD - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta zatražio je danas u pismu hrvatskoj predsednici Kolindi Grabar Kitarović i drugim visokim hrvatskim zvaničnicima da hrvatski Sabor usvoji deklaraciju o osudi genocida Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevejima i Romima.

Linta je novinarima rekao da je predao pismo hrvatskoj ambasadi, i da je predočio da je u Hrvatskoj na delu višegodišnji proces obnove ustaške države.

"Taj proces, na žalost, sprovode neke od najznačajnijih hrvatskih instituicija, Matica hrvatske, Katolička crkva, Hrvatska demokratska zajednica i druge političke stranke desne orijentacije, kao i većina braniteljskih, odnosno veteranskih udruženja", rekao je Linta.

U pismu se traži da Vlada Hrvatske inicira da se na dostojan način obeleže sva mesta stradanja civilnih žrtava rata i 3.000 srušenih spomenika, te da se izmeni stalna muzejska postavka u spomen području Jasenovac jer, kako navodi Linta, prikazuje lažnu sliku onoga što se stvarno dogodilo u logoru.

Zatraženo je i da se pokerene proces da se svim žrtvama i potomcima isplati pravedna novčana odšeta, kao i da Vlada Hrvatske donese odluku da se iz obrazovnih programa povuku svi udžbenici u kojima se veliča ustaški pokret i širi govor mržnje.

Linta je predao pismo povodom 71. godišnjice proboja logoraša iz kocentracionog logora Jasenovac.

U pismu se još traži da Vlada Hrvatske pokrene medijsku kampanju protiv netolerancije, govora mržnje, zatim da traži od nadležnih institicuja da počnu da kažnjavaju pojedince i grupe koje šire netoleranciju, ali i da ukine penzije za ustaše i druge pripadnike hrvatske vojske iz Drugog Svetskog rata.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc