zlatko hasanbegovic 1 JASENOVAC - Ministar kulture Zlatko Hasanbegović izjavio je danas uoči državne komoracije jasenovačkim žrtvama da ne oseća nikakvu odgovornost zbog toga što se ove godine održavaju tri komemoracije u Jasenovcu, a odgovornim smatra one koji bojkotuju službenu državnu komemoraciju.

Državnoj komemoraciji ne prisustvuju predstavnici jevrejskih zajednica u Hrvatskoj, Srpskoga narodnog veća (SNV), koji su komemoraciju već održali, a nedelju će posebnu komemoraciju održati i predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista.

Na pitanje novinara ko je kriv što postoje tri komemoracije, Hasanbegović je rekao: "Odgovorni su oni koji bojkotiraju službenu državnu komemoraciju."

A na pitanje oseća li ličnu odgovornost zbog toga, ministar je kratko odgovorio - ne.

Pre dolaska pred memorijalni centar ministar Hasanbegović je bio na liturgiji za poginule koja je održana u pravoslavnoj crkvi u selu Mlaka kod Jasenovca, gde je išao odati počast žrtvama logora i odati poštovanje prema episkopu, mitropolitima i vernicima, javila je Hina.

Inače, u Jasenovcu je u 11 sati počela državna komemoracija žrtvama ustaškoga koncentracijskog logora u spomen na 22. april 1945. i proboj 600 logoraša, od kojih je preživelo njih stotinak.

Kolona sećanja od Memorijalnog muzeja u Jasenovcu krenula je oko 10,45 sati prema spomeniku „Kameni cvijet“ gde će predstavnici preživelih logoraša te državna, stranačka i predstavnici udruženja, te predstavnici manjina položiti vence i zapaliti sveće.

Komemoraciju organizira Javna ustanova spomen područje Jasenovac pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora čije izaslanstvo predvodi predsednik Željko Rajner.

Vladu Hrvatske predvodi premijer Tihomir Orešković, a uz njega počast jasenovačkim žrtvama odaće i prvi potpredsednik vlade Tomislav Karamarko, potpredsednik vlade Božo Petrov, ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač, ministar pravosuđa Ante Šprlje, ministar nauke, obrazovanja i sporta Predrag Šustar te ministar kulture Zlatko Hasanbegović.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc