stepinac papa franja
ZAGREB - Crkvi i papi Franji nigde se ne žuri, čekaće da mešovita komisija uradi svoj posao i tek tada će na dnevni red doći moguće proglašenje kardinala Alojzija Stepinca svetim. To znači da godinu i po ili dve beatifikacije sigurno neće biti - rekao je "Novostima" visokopozicionirani sveštenik u Vatikanu, dobro upućen u rad sadašnje "administracije". - Istovremeno, komisija koja će raspravljati o životu i delu Stepinca neće uticati na već usaglašen stav o beatifikaciji.

Papa Franja u dva navrata je, preko nuncija u Hrvatskoj Alesandra Derika, slao umirujuće poruke hrvatskoj javnosti, obrazlažući razloge osnivanja mešovite komisije.

- Iako se konzervativni sveštenici trude da u javnosti prikažu kako nemaju ništa protiv rada te komisije i kako su dobro dočekali papinu odluku, stvarnost je potpuno drugačija. Mi to znamo - kaže naš izvor. Potvrđuje da je bilo i raznih oblika pritisaka da se proces beatifikacije ubrza, ali da se to nije desilo. - Papa će ostati uporan u traženju da vrh dveju crkava argumentovano raspravlja o Stepincu.

Papa je istovremeno sa inicijativom o mešovitoj komisiji Katoličke i Srpske pravoslavne crkve pokrenuo i promene među hrvatskim biskupima, pre svega onim krajnje konzervativnim, koji su i najviše požurivali proglašenje Stepinca svetim. Poslednje imenovanje bilo je pre nekoliko dana, kada je na mesto starog biskupa iz Gosića Mileta Bogovića, imenovan Zdenko Križić, dosadašnji rektor Karmelićanskog zavoda u Rimu. To je ujedno i treće imenovanje po meri Vatikana i pape Franje, posle krčkog biskupa Ivice Petanjka i novog vojnog ordinarija Jure Bogdana. Svu trojicu krug oko pape Franje dobro poznaje, a reč je o sveštenicima koji će u svojim javnim nastupima, pa i u vezi sa Stepincem, biti odmereniji. Preciznije, podržavaće ono za što se zalaže i papa.

Naivno bi bilo očekivati da će i novi biskupi odustati od želje Katoličke crkve u Hrvatskoj da Stepinac bude beatifikovan, ali će svoje stavove iznositi u okviru zvanične politike Svete stolice. To znači, pre svega, da će se voditi pažnja o planovima pape Franje da poseti Srbiju i Rusiju, time i o želji Vatikana da se poboljšaju odnosi sa SPC i Ruskom pravoslavnom crkvom. S velikim zanimanjem se očekuje moguća poseta ruskog lidera Vladimira Putina Sloveniji, kada bi trebalo da se susretnu i visoki predstavnici dveju crkava i razgovaraju o mogućoj papinoj poseti Moskvi.

Dok je Stepinac "na čekanju", Sveta stolica želi da sprovede drastične promene u biskupskom sastavu, koji će podmladiti i imenovati sveštenike koji će najbolje tumačiti stavove pape Franje, uključujući i one o Alojziju Stepincu.

BEZ RAZUMEVANjA ZA USTAŠTVO

Vatikan sa sve manje simpatija gleda na poteze sadašnjeg crkvenog vrha u Hrvatskoj, zbog tolerisanja ponašanja nekih crkvenih ljudi koja krajnje odstupaju od nove politike pape Franje. To se pre svega odnosi na simpatisanje dela hrvatskog sveštenstva prema događajima iz NDH, pozdrava "Za dom - spremni" i rehabilitacije ustaškog pokreta. Neverovatno je da je u šibenskoj verskoj školi dozvoljeno da kontroverzni pevač Marko Perković Tompson počinje "predavanje" sa pesmom u kojoj se pominje ustaški pozdrav i da širi mržnju i netoleranciju pod plaštom "ljubavi prema Bogu".
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc