jasenovac copy
JASENOVAC - Na trećoj po redu komemoraciji žrtvama ustaškog koncentracionog logora Jasnovac okupilo se više od 2.000 građana, među kojima i više desetina iz Beograda i Banjaluke.

Organizator skupa je Savez antifašističkih boraca i antifašista u saradnji s Antifašističkom ligom Hrvatske.

Na komemoraciji je i bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović, bivši premijer i lider najuticajnijeg opozicionog SDP-a Zoran Milanović, kao i brojni SDP-ovi saborski zastupnici.

Prisutni su i zastupnik laburista Jaroslav Pecnik, zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi.

Na komemoraciji će govoriti bivši predsjednik Republike i počasni predsjednik SABA-a Stjepan Mesić.

Učesnici komemoracije okupili su se ispred Memorijalnoga muzeja Spomen područja Jasenovac, pridružuju se povorci prema spomeniku „Cvijet“ i komemorativnom programu te polažu cveće.

Vijence su tako, među ostalima, položili i predstavnici ambasada Rusije i Srbije u Hrvatskoj.

Komemorativni skup održava se u saradnji SABA i Antifašističke lige Hrvatske sa Srpskim narodnim vijećem, Savezom Roma u RH Kali Sara, Većem romske nacionalne manjine grada Zagreba i druženja civilnoga društva.

Brojni učesnici komemoracije došli su autobusima iz više hrvatskih gradova, kao i iz Beograda i Banjaluke.

Inače, prva komemoracija je održana 15. aprila u organizaciji koordinacije jevrejskih opština i Srpskog nacionalnog veća, a druga je održana u organizaciji hrvatske države, 22. aprila.

Koordinacija jevrejskih opština, naime, nije pristala na ovogodišnje zajedničko obeležavanje Dana sjećanja na jasenovačke žrtve zbog, kako su naveli, bujanja ustaštva u Hrvatskoj.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc