cekic sud
RIJEKA - Petorica bivših pripadnika milicije SAO Krajine danas su pred sudom u Rijeci, u odsustvu, nepravosnažno proglašeni krivim za ratni zločin nad civilima u avgustu 1991. godine u Udbini, odnosno za ubistvo dvojice Bošnjaka.

Još dvojica pripadnika milicije SAO Krajine oslobođena su usled nedostatka dokaza.

Sudsko veće Riječkog županijskog suda osudilo je Dana Radočaja - Gajotu i Nikolu Ćuruviju na po 15 godina zatvora, Đorđe Kosanović je osuđen na 12 godina, Radoslav Korać na 10, a Dragan Galović na šest godina zatvora, prenosi Fena.

Damir Radočaj i Dane Radočaj zvani Jablan, oslobođeni su optužbi zbog nedostatka dokaza da su neposredno učestvovali u ubistvima.

Sud je utvrdio da su ubistva dvojice Bošnjaka ocenjena ratnim zločinima, jer se na taj način nastojalo zastrašiti i proterati hrvatsko i bošnjačko stanovništvo iz udbinskog kraja.

Optužnicu je podiglo Županijsko tužilaštvo u Gospiću 2008. godine, usklađujući je na osnovu Zakona o konvalidaciji sa optužnicom Tužilaštva u Kninu iz 1992. godine.

U međuvremenu su sva sedmorica postala nedostupna hrvatskom pravosuđu, pa im se u Rijeci sudilo u odsustvu.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc