tomislav mercep
ZAGREB - Ratni pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislav Merčep osuđen je na sudu u Zagrebu na pet i po godina zatvora zbog ratnog zločin nad srpskim civilima na području Zagreba, Pakraca i Kutine, krajem 1991.godine.

Predsednik sudskog veća Županijskom suda u Zagrebu Zdravko Majerović rekao je obrazlažući presudu da je utvrđeno da je Merčep kriv, jer kao faktički zapovednik rezervne jedinice MUP-a nije sprečio pripadnike te jedinice da čine zločine, već im je dao prećutno odobrenje i za vreme dok nije bio na terenu.

Optužnica je teretila Merčepa da kao faktički zapovednik rezervne jedinice MUP-a, poznate kao "merčepovci" i smeštene u Pakračkoj Poljani i na Zagrebačkom velesajmu, nije sprečio pripadnike svoje jedinice da nezakonito hapse, muče, zlostavljaju i ubijaju civile srpske nacionalnosti.

Na taj način su ubijene najmanje 43 osobe među kojima i tri člana porodice Zec iz Zagreba, kao i nestanak još tri osobe. Šest osoba je preživelo mučenje.

Na početku suđenja optužnica je teretila Merčepa da je naredio zločine, ali je prošle godine taj deo optužbe ublažen, pa mu se u nastavku postupka sudilo zbog optužbi da pripadnike jedinice nije sprečio u zločinima.

Tužilaštvo je u završnoj reči tražilo da sudsko veće Merčepa proglasi krivim i primereno kazni, jer je u dokaznom postupku nedvosmisleno utvrđeno da je Merčep u svojem postupanju ostvario sva obeležja ratnog zločina što su osim uvida u dokumentaciju potvrdili i brojni svedoci, među kojima su i preživele žrtve zločina iz 1991. godine.

Iako nije bilo dovoljno dokaza da je Merčep bio formalni komandat rezervne jedinice koja se nazvala njegovim imenom, tužilaštvo smatra da je dokazano da je on bio faktički komandat i neosporni autoritet, kao i da je znao za zločine i nije ih sprečio.

Na suđenju Merčepu ispitani su brojni svedoci, od pripadnika tadašnjeg političkog i vojnog vrha do pripadnika jedinice.

Svedočile su i preživele žrtve zločina koje su opisivali zlostavljanja, među ostalim, i mučenja zarobljenih strujom i likvidacije drugih zatvorenika.

Merčep je uhapšen krajem 2010. godine, a suđenje mu je počelo početkom 2012. Na početku suđenja odbacio je krivicu za ratni zločin, a od početka je negirao da je bio nadređen jedinici koja se nazivala njegovim imenom.

VERITAS: NIŠTA IZNENAĐUJUĆE

savo strbac 1
"U poslednje vreme je bio trend pred hrvatskim sudovima da se pripadnici hrvatske vojske oslobađaju, uz obrazloženje da se nije sa sigurnošću moglo utvrditi da su oni direktni izvršioci. Prva impresija mi je da je uopšte izrečena osuđujuća presuda. Kazna me nije iznenadila, jer je trend da ako i proglase krivicu pripadniku sopstvene vojske, da mu izreknu kazne oko zakonskom minimuma, ili često i ispod minimuma", rekao je Beti predsednik Informaciono-dokumentacionog centra "Veritas", Savo Štrbac, dodajuči da očekuje da vrhovni sud Hrvatske poništi prvostepenu presudu i predmet vrati na ponovno suđenje.

LINTA: PRESUDA MERČEPU UVREDA ZA ŽRTVE I NJIHOVIH PORODICE

miodrag linta
Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas kao ponižavajuće sramotnu presudu zagrebačkog Županijskog suda, kojom je Merčep osuđen na pet i po godina zatvora za ratni zločin nad srpskim civilima.

"Presuda predstavlja vređanje žrtava i njihovih porodica i ruganje istini i pravdi. U logoru na Pakračkoj poljani ubijeno je, prema podacima udruženja Veritas, oko 300 Srba koji su dovođeni sa šireg područja Slavonije, ali i iz Zagreba, gđe su mučeni, a zatim likvidirani", naveo je Linta u izjavi za javnost.

Ova presuda, smatra on, još je jedan dokaz da je hrvatsko pravosuđe etnički motivisano i pristrasno i da krši međunarodne obaveze vezano za kažnjavanje ratnih zločina.

"Još jednom je potvrđena činjenica da hrvatski sudovi u suđenjima za ratne zločine koriste dvostruke aršine: daleko strože za Srbe, a mnogo blaže za Hrvate", naveo je Linta.

On je apelovao na evropskog komesara za pravosuđe Veru Jurovu da zahteva od Vlade Hrvatske da ispuni svoje preuzete obaveze iz Ugovora o pristupanju iz 2011. godine, koji se odnose za kažnjavanje naredbodavaca i počinioca zločina nad srpskim civilima i zarobljenicima.

"Hrvatska je jedina članica Evropske unije koja ne kažnjava ratne zločince iz reda sopstvenog naroda u skladu sa načelima pravde i istine. Time Hrvatska daje podstrek ostalim potencijalnim zločincima da se isplati činiti zločin što predstavlja uvod u nestabilnost u regionu i šire", rekao je Linta.

Pored toga, ocenio je Linta, Hrvatska postaje negativan primjer svima u Evropi koji bi svoje pogrešne političke ciljeve o etničkim čistim državama hteli da ostvaruju ratom, nasiljem i ubistvima nedužnih ljudi.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc