hr vrh u blajburgu
BLAJBURG - Hrvatska danas obilježava 71. godišnjicu takozvane „blajburške tragedije“, odnosno stradanja zarobljenih pripadnika ustaške NDH i drugih Hitlerovih saveznika stradalih u Drugom svjetskom ratu.

Hrvatski državni vrh okupio se u selu Blajburg, blizu slovenačko-austrijske granice, a na komemoraciju je došlo i nekoliko hiljada ljudi, od kojih neki mašu zastavama s ustaškim simbolima i natpisima „Za dom spremni“.

Televizija „N1“ prenosi da će na čelu kolone koja predstavlja hrvatski državni vrh biti ministar kulture Zlatko Hasanbegović, koji je i sam optužen za koketiranje s ustaštvom (slučaj fotografije na kojoj je uslikan sa ustaškom kapom na glavi).

Na groblje Dobrava kraj Maribora jutros su stigli potpredsjednik vlade Hrvatske Tomislav Karamarko, potredsejdnik Sabora Željko Reiner, ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač, potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš, Robert Podolnjak, Milijan Brkić, kao i ministar veterana Tomo Medved, ali i bivši ministar Mijo Crnoja.

Premijer Tihomir Orešković Blajburg je posjetio juče, i poručio svima da se „dostojanstveno poklone žrtvama“.

Komemoraciju na Blajburgu organizuje Počasni blajburški vod, a pokrovitelj je od ove godine ponovno Hrvatski sabor, dok je supokrovitelj Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc