hr zastava SPLIT - Na Županijskom sudu u Splitu paralelno se vode tri postupka protiv izručenih na temelju tjeralica za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika. Riječ je o slučajevima protiv generala JNA u mirovini Borislava Đukića (68), kapetana bojnog broda Pavla Pantića (77) iDragana Vasiljkovića (62), zvanog Kapetan Dragan. Prva dvojica izručena su nakon uhićenja u Crnoj Gori, dok je Vasiljković izručen iz Australije.

Za sada je počela glavna rasprava samo protiv Borislava Đukića; održano je pripremno ročište na kojem su obje strane, i tužiteljstvo i obrana, iznijele svoje dokaze i prijedloge novih dokaznih materijala, te je optuženik izjavio kako se ne osjeća krivim.

IZDVOJENI SLUČAJ

Đukićev slučaj izdvojen je kao zaseban iz predmeta u kojem su u optužnici i general Ratko Mladić, zapovjednik 9. kninskog korpusa JNA, sada pokojni general Mile Novaković, zapovjednik Srpske vojske Krajine, te major Milan Korica, zapovjednik svih pograničnih jedinica milicije SVK.

Optužnicom iz 1995. godine tereti ih se za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u siječnju 1993. godine. Generali Mladić i Novaković izdali su 28. siječnja 1993. nalog Đukiću i Korici, a oni svojim podređenima, da se postavi velika količina eksploziva i tako se brana na Peruči pripremi za rušenje. Bila je to odmazda za oslobađanje Maslenice. Postavljeno je oko 30 tona eksploziva, nakon čega su nalogodavci povukli svoju vojsku s tog područja, a eksploziv je potom aktiviran. Zbog eksplozije je došlo do urušavanja i oštećenja brane, odnosno rušenja tornja na njoj.

Zahvaljujući pravodobnoj intervenciji radnika Hidroelektrane “Peruča”, spriječeno je rušenje brane, potpuno potapanje i dovođenje u opasnost života više od 50.000 stanovnika Sinja, Trilja i Omiša. Do izdvajanja dijela spisa koji se odnosi na Đukića došlo je jer se Ratko Mladić nalazi u pritvoru u Haagu, a Milan Korica je u bijegu. Suđenje će se nastaviti polovinom lipnja.

UKINUTA PRESUDA

Drugi optuženik kojem suđenje može započeti svakog dana je Pavle Pantić, koji je već bio osuđen, ali je presuda ukinuta te je određeno novo suđenje, tako da nema pravne zapreke za provođenje glavne rasprave.

Međutim, kako je posljednji stigao u Split, u travnju, dano je vremena da on i njegov branitelj pregledaju svu dokumentaciju i pripreme se za predstojeće suđenje. Pavlu Pantiću se tijekom prvog postupka s još 31 osobom sudilo prema optužnici koja im na teret stavlja granatiranje Splita, smrt i ranjavanje civila, te počinjenje štete na civilnim, stambenim i gospodarskim objektima od tadašnjih 32 milijuna njemačkih maraka. Smrtno su stradali civili: tada 17-godišnji Igor Marušić, Dinko Maras, Jure Kalpić, Darko Jurišin i Nikola Perleta.

Ranjeni su civili: tada četverogodišnji dječak Dražen Šundov, zatim Šimun Carić, Zlatko Udžemija, Tomislav Tomaš, Ivica Vidović, Robert Ostojić,Goran Zlopaša, Igor Duh, Ivana Ćesić, Ana Omrčen, Boško Džolić, Ante Vidović, Mate Dumanić, Anđelka Čulić, Sanja Čulić, Mirko Bikić, Vinko Gović, Mario Jelača, Boško Balen i Ivan Grubišić. Prvi na listi optuženih je admiral Mile Kandić, tadašnji zapovjednik Vojnopomorske oblasti.

Optuženici su 1994. godine osuđeni na kazne zatvora od sedam do 15 godina. Pavle Pantić, zamjenik zapovjednika Lore, kojem je suđeno u odsutnosti, dobio je kaznu od osam godina zatvora. Vrhovni sud presudu je preinačio tako što je povisio kazne Mili Kandiću, Nikoli Ercegovcu,Dojčilu Isakoviću i Živomiru Ninkoviću s 15 na 20 godina zatvora. U odnosu na Nikolu Mladenovića umanjio je kaznu s 15 na 10 godina zatvora. Za Ivana Tomajića promijenio je osuđujuću presudu u oslobađajuću. Za 17 optuženika, među kojima i Pavla Pantića, Vrhovni sud odlučio je odluku ukinuti i vratiti slučaj na ponovljeno suđenje. Kako su gotovo svi optuženici, osim dvojice, bili nedostupni Hrvatskoj, do danas ponovljeno suđenje nije provedeno.

SMRT NJEMAČKOG NOVINARA

Treći optuženik za ratni zločin kojemu je u tijeku postupak na splitskom sudu je Dragan Vasiljković, a on je i jedini kojem još uvijek nisu ispunjeni svi preduvjeti da se može zakazati glavna rasprava. Optužnica protiv njega, naime, još uvijek nije pravomoćna. Optužen je zbog ratnih zločina protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva počinjenih od polovine 1991. do početka 1993. godine. Na popisu kaznenih djela koja se stavljaju na teret Draganu Vasiljkoviću su smrti civila, među kojima jednog mještanina Jukinaca i jednog njemačkog novinara, te granatiranje crkve i škole u Gornjem Viduševcu pokraj Gline.

Nalazi se u istražnom zatvoru na splitskim Bilicama od srpnja prošle godine, kada je izručen iz Australije. Optužen je za zlostavljanje zarobljenika tijekom lipnja i srpnja 1991. godine u Kninu kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih postrojbi. Zarobljenike su mučili batinama, šakama i nogama, volovskom žilom, kundacima pušaka, zatim guranjem puščanih cijevi u usta, te su ih psihički i fizički zlostavljali. Pri ispitivanju ratnih zarobljenika, okrivljenika se tereti da je osobno sudjelovao u njihovu tjelesnom ozljeđivanju.

Nadalje ga se tereti za počinjenje ratnog zločina 24. ili 25. veljače 1993. godine u Bruškoj kod Benkovca kao zapovjednika Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih postrojbi SAO Krajine i Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica “Alfa SVK”. Tereti ga se i da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih postrojbi SAO Krajine 26. srpnja 1991. godine u Glini, u dogovoru s kapetanom JNA, zapovjednikom tenkovske jedinice u sklopu oklopnog bataljuna JNA, izradio plan napada na Policijsku postaju u Glini, prigradsko naselje Jukinac i sela Gornji i Donji Viduševac, s ciljem njihova zauzimanja.

U njegovu slučaju već je bilo zakazano optužno vijeće na kojem se trebalo odlučiti o opravdanosti optužnog akta. Tijekom optužnog vijeća Vasiljković je izrazio želju da se žali na odluku o izdvajanju policijskih službenih bilješki iz spisa te je odluka o optužnici odgođena dok se predmet ne vrati iz Zagreba, gdje Vrhovni sud odlučuje o njegovoj žalbi.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!

Banija

prica-koja-traje-skoro-150-godina-i-dio-palaic-mlinPriča koja traje skoro 150 godina ( I - dio ) - Palaić mlin
Kažu da se čovjek uvijek voli vratiti na mjesto koje mu je obilježilo život ili dio života posebno nekim lijepim uspomenama. Prelijep proljetni dan...
glina-ulaze-se-u-proizvodnju-u-poduzetnickoj-zoni-zeljezaraGLINA: Ulaže se u proizvodnju u Poduzetničkoj zoni “Željezara”
GLINA - Grad Glina zaključio je s najpovoljnijim ponuditeljem Šumarstvom Vis d.o.o. Glina ugovore o zakupu poslovnog prostora u Poduzetničkoj zoni...
uspomene-djeda-radeUspomene djeda Rade
DVOR NA UNI - Nedaleko Dvora, u Ćorama, prva naseljena kuća s desne strane je ona Rade Savića. Kada dolazite u selo Ćore, djeda Radu obavezno ćete zateći...
u-sumi-na-podrucju-petrinje-pronadjena-ubojita-sredstvaU šumi na području Petrinje pronađena ubojita sredstva
PECKI - U mjestu Pecki, na petrinjskom području, u šumi su pronađena odbačena razna ubojita sredstva. Dolaskom policijskog službenika protueksplozijske...

Društvo

busije-proslavile-slavu-ako-zaboravis-odakle-si-neces-znati-ni-ko-siBusije proslavile slavu: Ako zaboraviš odakle si, nećeš znati ni ko si
BUSIJE - Seme i uspomene, ikone i slave, grumen zavičajne zemlje, kamen iz temelja nekadašnjeg doma,...
potpisani-ugovori-o-izgradnji-261-stana-za-izbeglice-u-13-opstinaPotpisani ugovori o izgradnji 261 stana za izbeglice u 13 opština
VALJEVO - U okviru potprojekta 4 Regionalnog stambenog programa danas su potpisani ugovori za izgradnju...
bademi-vracaju-zivot-pustom-krajuBademi vraćaju život pustom kraju
BENKOVAC - U posljednje se vrijeme sve više stanovnika Zagore, Ravnih kotara i Bukovice okreće uzgoju...

Novosti

linta-pokusaj-izbegavanja-odgovornosti-za-srusene-kuceLinta: Pokušaj izbegavanja odgovornosti za srušene kuće
BEOGRAD - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je kao poslednje brisanje traga Srba,...
strbac-zagreb-uz-pomoc-zakona-nastavlja-progon-srbaŠtrbac: Zagreb uz pomoć zakona nastavlja progon Srba
BEOGRAD - Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je Srni je da je tihi...
hho-pokusao-demantovati-brojku-od-67-496-izbrisanih-srbaHHO pokušao demantovati brojku od 67.496 izbrisanih Srba
ZAGREB - Iako se činilo da je nedavni tekst u zagrebačkim "Novostima" o više od 67.000 Srba izbrisanih...

Kontakt broj udruženja

061 64 70 422
svaki dan od 09 do 21 h

Pretraga sajta

Kultura

prividi-2Prividi (2)
Mora i noćnica I ovo su rod vještica. Mora i noćnica razlikuju se u tome: mora se, sasne, djecu malu, a...
banijac-milan-pribicevic-inspiracija-americkoj-umetniciBanijac Milan Pribićević inspiracija američkoj umetnici
BEOGRAD - U Muzeju primenjene umetnosti (MPU) u Beogradu u toku je izložba "Srbija, rat i plakat...
veljko-ostojic-uspomene-nekeVeljko Ostojić: Uspomene neke
Bio sam u rodnom krajuNašao sam kuću staru,Banijaca nema višePo svijetu se raselišeOj Banijo tebi...
kuca-kulture-u-bjelovaruKuća kulture u Bjelovaru
BJELOVAR - U Bjelovaru je otvorena Kuća kulture srpske zajednice grada Bjelovara i...

Oluja

srbi-da-plate-uklanjanje-ostataka-domova-spaljenih-u-olujiSrbi da plate uklanjanje ostataka domova spaljenih u "Oluji"
GOSPIĆ - Srbima izbjeglim iz Gospića stigli su računi u iznosu od 700 do 2.700 evra koje bi trebalo da plate Hrvatskoj kako bi tamošnje komunalne službe...
kako-je-bivsi-pripadnik-hrvatske-vojske-pomogao-naslednicima-ubijenog-srbinaKako je bivši pripadnik hrvatske vojske pomogao naslednicima ubijenog Srbina
Slučaj Janka Ćakića iz okoline Kistanja, čija je porodica ovih dana uspela da u Županijskom sudu u Bjelovaru dobije odštetu od 108.000 evra zbog ubistva...
general-sreto-malinovic-krajina-je-izdana-i-prodataGeneral Sreto Malinović: Krajina je izdana i prodata
BEOGRAD - General Sreto Malinović je ratni heroj, odlikovan medaljom časti. Za ovu zemlju je tokom ratnih godina, ali i van njih, uradio mnogo.Međutim,...

Politika

sdss-nije-istina-da-smo-organizovali-i-placali-ljude-da-dodju-glasati-iz-srbijeSDSS: Nije istina da smo organizovali i plaćali ljude da dođu glasati iz Srbije
SISAK - SDSS se danas u popodnevnim satima oglasio o medijskim navodima o tome kako su iz te stranke organizovali prijevoz te platili građane iz Srbije da...
pupovac-gnusna-laz-da-su-glasovi-srba-placaniPupovac: Gnusna laž da su glasovi Srba plaćani
ZAGREB - Potpredsednik SDSS i zastupnik u Saboru Milorad Pupovac odbacio je kao gnusnu laž i klevetu tvrdnju da su Srbi iz Srbije s pravom glasa u...
lokalni-izbori-sdss-osvojio-najvise-glasova-srbaLokalni izbori: SDSS osvojio najviše glasova Srba
ZAGREB - Rezultati lokalnih izbora pokazali su da je SDSS ostao najjača srpska stranka, ali i da će njen vrh, i pored osvajanja nekih novih pozicija,...