dragan pjevac
BANJALUKA - Predsjednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih sa područja bivše Јugoslavije Dragan Pjevač izjavio je da su politizacija žrtava u Blajburgu i njegovo poređenje sa posljednjim ratom u BiH neprimjereni i usmjereni na to da počinioci zločina nad Srbima u Hrvatskoj nikada ne budu procesuirani.

On je istakao da je do sada procesuirano samo jedno lice u slučaju "Oluja".

"To pokazuje da neće biti procesuiranja. Počinioci zločina u Varivodama i Gruborima su oslobođeni, a srpski civili su u ovim selima ubijeni mjesec dana nakon `Oluje`. Ovakve izjave se koriste da bi se skrenula pažnja sa počinjenih zločina", rekao je Pjevač.

On je naglasio da se o Blajburgu i Križnom putu gotovo sve zna, ali da se tenzija podiže kako ne bi bilo riješeno pitanje nestalih i procesuiranje zločinaca.
"U Hrvatskoj postoji 150 registrovanih grobnih mjesta. Žrtve se mogu iskopati sutra, ali sve je obustavljeno. Ko sad smije, nakon svega što se desilo u Hrvatskoj iskopavati neke srpske žrtve iz poznatih grobnih mjesta - a to je osnovno civilizacijsko pravo", rekao je Pjevač.

On je konstatovao da do iskopavanja neće doći za vrijeme aktuelne vlasti, što porodice žrtava čini ogorčenim.

"Ljudi su ogorčeni doslovce. To je najblaži osjećaj. Јednostavno su poniženi. Predstavnici država ne razgovaraju o ovome", rekao je Pjevač.

Banjalučki biskup Franjo Komarica uporedio je stradanje na Blajburgu sa događajima u Banjaluci tokom proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata u BiH.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc