12 zvjezdica BANJALUKA - Na grobnom mjestu 12 beba na Novom groblju u Banjaluci danas je služen parastos i položeno cvijeće povodom 24 godine od smrti banjalučkih beba zbog nedostatka kiseonika 1992. godine.

Parastos su služili sveštenici banjalučke eparhije, a cvijeće su položili delegacije Udruženja "12 beba", Narodne skupštine Republike Srpske, Miladin Dragičević kao izaslanik predsjednika Srpske, te delegacija Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je da smrt 12 beba predstavlja najstrašniji i najveći namjerni zločin jer su svi koji su sprečavali dopremu kiseonika znali šta će se desiti.

"To je kao osuda za gasnu komoru. Svjetski moćnici kao i obično kada je riječ o Srbima nisu imali ni sluha, ni izvinjenja, ni saučešća, pa tako i za taj slučaj", rekao je Mitrović novinarima, nakon parastosa.

On je naveo da ova organizacija, zajedno sa Republičkim centrom za istraživanje rata i ratnih zločina, radi na objavljivanju publikacije o stradanju djece u proteklom ratu, te da se prvim analizama već došlo do brojke od više od hiljadu stradale djece.

Mitrović je dodao da će do kraja ove godine biti sačinjen preliminarni spisak stradale djece.

Sekretar Udruženja "12 beba" Željka Tubić rekla je da bi danas stradale bebe bili ljudi, neki sa završenim fakultetom, slavili bi rođendane.

"Umjesto toga, okupljeni smo na parastosu sa porukom da ne smijemo zaboraviti, i da se tako nešto nikada ne ponovi. Ovaj zločin nije osuđen i za njega još niko nije odgovarao, vjerovatno zbog toga što je riječ o Savjetu bezbjednosti UN koji nije dozvolio let, da se dostavi prijeko potreban kiseonik", navela je Tubićeva.
Banjalučka regija se u proljeće 1992. godine našla u okruženju tadašnjih muslimansko-hrvatskih snaga, a Savjet bezbjednosti nije dozvolio prelet aviona sa neophodnim kiseonikom. Prva beba umrla je 22. maja.

Trinaesta beba umrla je 13 godina poslije, a četrnaesta beba je preživjela i danas snosi teške fizičke i mentalne posljedice.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc