goran hadzic
HAG
- Odbrana Gorana Hadžića odgovoriće početkom sledeće nedelje na zahtev Haškog tužilaštva da se bivšem predsedniku Republike Srpske Krajine prekine suđenje. Posle toga i Tužilaštvo ima rok od sedam dana za odgovor, nakon čega se, već u junu, saznaju "Novosti", očekuje odluka sudskog veća.

Odbrana veruje da će ona biti povoljna i da će Hadžić već početkom narednog meseca biti slobodan čovek!

- Od početka smo tražili da se taj postupak obustavi zbog Hadžićevog zdravstvenog stanja, a upravo Tužilaštvo je to odbijalo. Na kraju je sud našao kompromisno rešenje da postupak odloži na neodređeno vreme. Na ovu odluku se Tužilaštvo nije žalilo - kaže za naš list Zoran Živanović, advokat Gorana Hadžića.

Tužilac Serž Bramerc se nije žalio ni kada je odbrana od sudskog veća zatražila odobrenje da se bivšem predsedniku RSK odobre susreti sa šestoricom ljudi, od kojih su trojica već svedočila u njegovu korist pred Tribunalom, dok je trojica tek trebalo da svedoče. Reč je o njegovim bliskim prijateljima, od kojih je većina još iz dana mladosti. Sud je nedavno ovo odobrio, što je Tužilaštvo naknadno iskoristilo.

U zahtevu za potpuni prekid postupka oni sada navode da je sudsko veće "kompromitovalo integritet procesa kada je usvojilo Hadžićev zahtev za kontakt sa jednim brojem svedoka odbrane koji još nisu saslušani na suđenju."

- Naravno da smo saglasni da se prekine postupak, ali ne iz razloga koje je Tužilaštvo navelo. Nijednog trenutka do sada nisu se protivili odluci sudskog veća, nisu tražili obustavu izvršenja, i to ne može biti razlog za obustavu. U tom smislu ćemo i odgovoriti - kaže Živanović.

Mada je rok za odgovor Hadžićeve odbrane dve nedelje, oni će ga poslati početkom sledeće, a onda se očekuje da i Tužilaštvo iznese svoj stav u podnesku. Posle toga, Raspravno veće doneće konačnu odluku.

- Pretpostavljam da će obustaviti postupak, pre svega zbog zdravstvenog stanja Gorana Hadžića, kao i da će negirati navode Tužilaštva da su kompromitovali integritet procesa. I u Hagu, baš kao i kod nas, kada tužilac jednom odustane od gonjenja, proces ne može naknadno biti obnovljen - konstatuje Živanović.

PAUZA OD 2014. GODINE

Suđenje Goranu Hadžiću praktično je u prekidu od oktobra 2014, kada je, na polovini dokaznog postupka odbrane, utvrđeno da on boluje od moždanog tumora koji je nemoguće operisati. Početkom prošlog meseca većina u Raspravnom veću zaključila je da on trenutno nije sposoban za suđenje i obustavila postupak na neodređeno vreme.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc