milorad pupovac
ZAGREB - Srpsko nacionalno veće u Hrvatskoj već dve godine upozorava na probleme grafita koji su deo govora mržnje, kao i na prisustvo takve retorike u medijima, politici, sportu i uopšte u javnom životu. Hrvatska je suočena s nečim što je zapravo prisutno 25 godina, a u proteklih nekoliko se obnovilo, samo što to neki vide a drugi ne. Ali svi će morati da otvore oči - izjavio je u utorak, za "Novosti", Milorad Pupovac, predsednik SNV, povodom najnovijih antisrpskih grafita ispisanih u Zagrebu.

Pupovac, koji se u Beogradu sastao s premijerom Aleksandrom Vučićem, kaže nam da ova upozorenja SNV polako postaju deo javnih izveštaja i javne svesti:

- Jedini izlaz je u promeni navika, školskih sadržaja, političkih poruka, navika u pravosuđu, kako bi se znalo šta je kažnjivo a šta ne.

Prema rečima Pupovca, susret s premijerom Srbije bio je deo njihovih redovnih konsultacija, a kako je saopšteno iz Vlade, njih dvojica su ocenila da je potrebno obnoviti saradnju i dijalog Srbije i Hrvatske.

- Razgovarano je i o položaju Srba u Hrvatskoj i izraženo očekivanje da će se atmosfera promeniti nabolje. Vučić i Pupovac očekuju da će se objektivne teškoće s kojima se suočavaju Srbi u Hrvatskoj rešavati u dijalogu vlasti i predstavnika srpskog naroda u Hrvatskoj. Vučić je istakao opredeljenost Srbije za izgrađivanje dobrosusedskih odnosa sa Hrvatskom, regionalnu saradnju i saradnju u okviru evrointegracija - navodi se u saopštenju.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc