Dr. Momčilo Diklić
Dr. Momčilo Diklić
BEOGRAD - Uništavanje srpskog naroda na ovom prostoru je trajalo stolećima od mnogih a naročito od Katoličke crkve, koja je nastojala da ih se prevede u katolicizam, što ih je, pre nekoliko stotina godina iznenađivalo, jer su i sami bili hrišćani. I kao takvi su bežali od turske vlasti, računajući, biće im bolјe kod „svojih” hrišćana. Deo Srba je autohton na tim prostorima, pritisak na njih od strane katoličkih sveštenika bio je velik i uvek uz pomoć državnih režima. Doselјavanim Srbima, od početka je zabranjivano, da sa njima dolaze i pravoslavni sveštenici, kako bi ih lakše preveli u katolicizam. Taj pritisak je bio pojačavan kad je na krajiškoj granici bilo mirno. Kad su im Krajišnici trebali radi ratovanja, za odbranu habzburške ili neke druge države, pritisak na njih je popuštao.

Prevođenje u katolicizam, što traje do danas, izvođeno je direktno i indirektno. Tzv. indirektno prevođenje u katolicizam je bilo preko Unije. O tom odnosu (a što nije namera obrade ovog rada) najbolјe vidimo i iz izjave zagrebačkog biskupa Ambroza Kuzmića iz 1700. godine „da sve Vlahe treba poklati“. Pravoslavna vera na ovim prostorima je kasno i zakonski izjednačena sa katoličkom, i to više formalno ali nikada i stvarno. Ozbilјni istoričari misle da je i dr Ante Starčević, „otac domovine”, takođe, projekat Katoličke crkve. Šta je on o pravoslavnim Srbima mislio najbolјe vidimo iz izjave dr Ante Radića, rođenog brata Stjepana Radić, koji je između ostalog naveo: “Starčević je grdio i mrzio Srbe. O njima je napisao više članaka i posebnu knjižicu.

On dapače nije ni priznao da ima Srba, i to ne samo u Hrvatskoj nego ih nije priznao ni u Srbiji. Za Srbe u Hrvatskoj je pisao da su cigani, cincari, vlasi i bog zna što, koji su s turskog koca utekli k nama; oni su ’Vlaški nakot zrio za sikiru’, oni su ’smet’, oni su ’srbež’ na tijelu hrvatskog naroda; još mnogo toga što je starčevićanska mladež dobro pamtila i time politiku vodila, ne samo ona, nego i stariji lјudi.“ Nјegovi naslednici: frankovci, ustaše, režim HDZ i ostali uspeli su eliminisati srpski pravoslavni naroda iz tih regija. Izgleda neverovatno, to su uspeli od 1941. godine pa do kraja 20 veka. U toj eliminaciji značajna je bila uloga zagrebačkog nadbiskupa dr Alojzija Stepinca i njegovih prelata, što je rađeno raznim metodama. Ovde nije kraj srpske tragedije, hoće da ih se obeščasti, pa da prihvate hrvatsku „istorijsku istinu” da je on bio srpski „spasitelј“. Zatim, da se čelni čovek Katolicizma u Hrvatskoj, aktera i duhovnog (i ne samo duhovnog?) vođe eliminacije srpskog naroda početkom 21. veka, proglase „svecem“. To je suštinska tema knjige ''Svetac'' - može li Alojzije Stepinac biti svetac? ,  premda proučavati Alojzija Stepinca, je neodvojivo od planova katoličke crkve i određenih hrvatskih političkih programa, koji baštine teoriju dr Ante Starčevića. Shodno tome, pokušat ću u ovom radu izneti stavove, kojima se danas, početkom 21. veka, manipuliše do neviđenih razmera. Pokušava se uveriti evropska i svetska javnost da se radi o komunističkom mučeniku.

Promocija knjige "Svetac" održaće se u srijedu 8. juna od 18:30 časova, Savski trg br. 9. u Beogradu u organizaciji Udruženja Srba iz Hrvatske, Beograd i Udruženja krajiških književnika, Beograd.

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc