Gordana i Veljko tokom jednog od prethodnih letovanja u Grčkoj
Gordana i Veljko tokom jednog od prethodnih letovanja u Grčkoj
BEOGRAD - Poslednje čega se sećam na makedonskoj granici je da mi je Veljko držao glavu u krilu posle intervencije lekara, jer mi je pozlilo kada mi je rekao da će biti uhapšen po Interpolovoj poternici koju je raspisala Hrvatska. Oboje smo plakali. Invalid sam 90 odsto i meni život bez njega ne treba. Rekao mi je da se ne brinem i da će sve biti u redu, ali kada sam videla da mu Makedonci stavljaju lisice na ruke, bila sam ogorčena na srpsku policiju koja nam nije rekla da je za njim raspisana poternica, govori za "Novosti" Gordana Dujanović (57), supruga uhapšenog Veljka.

Njih dvoje, koji su živeli u Pakracu, a od 1996. u izbegličkom naselju u Milivi kod Despotovca, kao i prethodnih šest godina pošli su na more u Grčku. Na srpskoj granici su ih posle sat vremena zadržavanja pustili bez obrazloženja, da bi Makedonci odmah po skeniranju pasoša rekli za poternicu. Gordana još ne zna zbog čega je Veljko uhapšen, niti veruje da je mogao da počini ikakvo zlodelo za koje treba da odgovara. Sasvim bi drugačije bilo da su ga uhapsili u Srbiji, smatra ona.

- Ne mogu da shvatim da živim u Srbiji i da nemam nikakvu zaštitu. Ostali smo bez ičega. Nije li dovoljno? Molila bih premijera Vučića da sazna ko je službenica koja nas je pustila na makedonsku granicu iako je znala za poternicu. Službenica je prekršila svoju radnu obavezu i ugrozila moj život - kaže skrhana Gordana.

DžELAJLIJA ČEKA OPTUŽNICU

Miodrag Vuković, advokat Ranka Dželajlije, koji je u subotu po hrvatskoj poternici uhapšen na beogradskom aerodromu, kaže nam da čekaju odluku suda da li će pritvor biti zamenjen nekom blažom merom. Ranko, koji živi u Banjaluci i državljanin je BiH, mogao bi da bude pušten da se brani sa slobode uz oduzimanje pasoša, ili da bude kod brata iz Beograda u kućnom pritvoru.
Prema njenim rečima, Veljko je u okviru rezervnog sastava, kao civil, u Pakracu i u Istočnoj Slavoniji dežurao prilikom napada. Ona tvrdi da ni na koga nije podigao oružje i da je s Hrvatima imao odličan odnos, jer im je bio poslovođa, a čak je i njima nosio hranu i odeću dok su dežurali u rezervnom sastavu. Nije joj jasno ni kako je moguće da četvrt veka posle rata za njim bude raspisana poternica.

Gordana Dujanović ima teško srčano oboljenje, poremećen centar za ravnotežu, operisana je od karcinoma na materici, a posle poslednjeg moždanog udara pre tri godine dobila je i epilepsiju. Sa Veljkom je u srećnom braku 25 godina.

- Bili smo srećni kad imamo 100 dinara u novčaniku i kad nemamo ništa. Nikada nije povisio ton na mene. Kada su počele da me sustižu bolesti, bio mi je najveći oslonac. Okrenuću nebo i zemlju da se dokaže da je greška naše policije što je Veljko uhapšen u Makedoniji. I dalje ne verujem da je i za šta kriv - govori Gordana.

VUJASINOVIĆ

Pre dve godine, poput Dželajlije, po hrvatskoj poternici srpska policija uhapsila je Željislava Vujasinovića, Srbina iz Zadra na graničnom prelazu Mali Zvornik, koji sad živi u Banjaluci i ima državljanstvo BiH. On je tokom rata bio čuvar u zatvoru u Kninu, pa ga je Hrvatska sa svih ostalih 28 čuvara teretila da je maltretirao zatvorenike. Vujasinovića je sudsko veće Odeljenja za ratne zločine pustilo da se brani sa slobode i da bude kod strica u Beogradu. Sprovedena je istraga i utvrđeno je da Željislav nije nikakav zločin počinio, već da su ga čak i hrvatski zatvorenici hvalili. Nije izručen Hrvatskoj.

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc