stepinac pavelic BRISEL- Evropski parlament organizuje danas i sutra izložbu i konferenciju posvećenu hrvatskom kardinalu Alojziju Stepincu. Glavni organizator je hrvatska poslanica Marijana Petir, u saradnji sa Kancelarijom za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije i Hrvatskim sveučilištem, a pod pokroviteljstvom Evropske narodne partije. Izložbu će otvoriti potpredsednica EP Meiren Mekginis, uz prisustvo zagrebačkog biskupa Ivana Šaška.

- Organizacija ovakvih skupova je u domenu poslaničkih grupa - odgovorio je portparol EP Gediminas Vilkas na pitanje "Novosti" da prokomentariše kako je došlo do toga da budu priređeni ova izložba i konferencija.

Evropski narodnjaci su sve prebacili na hrvatsku poslanicu.

- Nemamo ništa s ovim događajem. Poslanici su slobodni da organizuju šta žele, po svojoj slobodnoj volji, i da pritom koriste logo naše grupe - kaže za "Novosti" šef službe za komunikacije Evropske narodne partije Pedro Lopez de Pablo.

Proizilazi, tako, da u EP može da prođe sve i svako, bez ikakve kontrole.

- I ranije nam se dešavalo, ne samo u našoj, već i u ostalim poslaničkim grupama, da pojedini događaji izazovu veliku kontroverzu, pa i probleme. Mi smo tu nemoćni. Kao što znate, u EP su predstavnici najrazličitijih stranaka i opredeljenja - dodaje De Pablo.

U najavi je na zvaničnom sajtu Petirove između ostalog istaknuto da se izložba organizuje "u iščkivanju kanonizacije jednog od najvećih svedoka vere našeg vremena, izuzetnog čoveka i omiljenog hrvatskog blaženika Alojzija Stepinca" i da će njome biti predstavljeni "lik, život i delo tog istinskog bisera Katoličke crkve i hrvatskog naroda."

U sklopu izložbe, koja se otvara večeras u 18.30, biće prikazani Stepinčeve fotografije i citati, kao i tri njegove skulpture, gipsana posmrtna maska i četiri medalje.

Dan posle izložbe, u saradnji s Radnom grupom Evropske narodne stranke za međukulturni i religijski dijalog biće održana i konferencija "o važnosti nadbiskupa Stepinca i njegovog delovanja za razumevanje današnje Evrope, o Stepinčevom spasavanju dece i delovanju za vreme Drugog svetskog rata."

VELIKE REČI MARIJANE PETIR

U najavi događaja, na sajtu Petirove, uz logo Evropske narodne partije, piše između ostalog da je jedna od glavnih odrednica života Alojzija Stepinca "bila raskoš njegove humanosti, koja se ogledala u podizanju glasa protiv svake nepravde te u konkretnoj pomoći najslabijima, najranjivijima i najugroženijima - svima koji su bili potrebni njegova blizina i pomoć, nezavisno od njihovog pola, dobi, rase, narodnosti i vere..."
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc