miodrag linta
BEOGRAD
- Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta saopštio je danas da 21. godinu od završetka rata u Hrvatskoj i BiH ne postoji stvarna politička volja zvaničnog Zagreba i Sarajeva da se pronađe pravično i trajno rešenje imovinskih i brojnih drugih problema stotina hiljada proteranih Srba i malog broja srpskih povratnika.

Osnovni problem jeste diskriminacija u postupanju nadležnih državnih i regionalnih organa vlasti u Hrvatskoj i Federaciji BiH prema Srbima, navodi Linta u saopštenju.

Preostali Srbi u Hrvatskoj i Federaciji BiH su, kako ističe, građani drugog reda, jer u velikoj većini ne mogu da ostvare svoja elementarna ljudska prava.

Na gotovo identičan način ponaša se vlast u Prištini prema raseljenim licima i malobrojnim povratnciima, dodaje Linta.

On je apelovao UN, EU, Savet Evrope i OEBS da zahtevaju od vlasti u Zagrebu, Sarajevu i Prištini da konačno počnu primenjivati Aneks G Bečkog sporazuma o sukcesiji koji štiti imovinska i stečena prava građana sa područja bivše Jugoslavije koja su imali na dan 31.12.1990. godine.

Linta je od UN, EU, SE i OEBS zatražio da prestanu sa politikom dvostrukih standarda u suđenjima za ratne zločine tj. daleko strožim za Srbe, a daleko blažim za Hrvate, Bošnjake i Albance, da sve žrtve ratnih zločina, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, tretiraju na jednak način, da reše pitanje nestalih, da sankcionišu govor mržnje i da pokrenu ekonomski razvoj povratničkih krajeva.

"Smatramo da su to neki od najvažnih preduslova koji mogu dovesti do međusobnog povjerenja i iskrenog pomirenja među narodima koji žive na području zapadnog Balkana", naglasio je Linta na kraju saopštenja.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc