kolinda i vucic potpisuju deklaraciju BEOGRAD - Mandatar za sastav Vlade Srbije Aleksandar Vučić i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović potpisali su u Ponedeljak u Subotici «Deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske«.

U Deklaraciji o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja se navodi da je dogovoreno da se, u cilju unapređenja bilateralnih odnosa, regionalne saradnje i stabilnosti kao i rešavanja otvorenih pitanja između dve države, aktivno pokrenu ili ubrzaju sledeći procesi:

• Unapređenje bilateralne zaštite manjina - srpske u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji na osnovu Sporazuma između Srbije i Crne Gore i Hrvatske potpisanog 15. novembra 2004. u Beogradu, kao i Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina, usvojene od strane Saveta Evrope 10. novembra 1994.

• Zatim se navodi da odmah treba pristupiti pregovorima državnih komisija o određivanju granične linije između Srbije i Hrvatske, na osnovu međunarodnog prava.Naglašava se da dve države nemaju nikakvih teritorijalnih zahteva, a u slučaju da bilateralni pregovori u razumnom vremenu ne uspeju, obe države su spremne da svoj teritorijalni spor iznesu pred međunarodne pravosudne institucije.

• Potom se navodi saglasnost da su i Srbija i Hrvatska spremne da ubrzaju primenu Sporazuma o pitanjima sukcesije, potpisanog 29. juna 2001. u Beču.

• Zatim se navodi da je potraga za nestalim licima prioritetno humanitarno pitanje i da će jedni i drugi uložiti iskrene i maksimalne napore u traženju nestalih.

• U nastavku se navodi da su obe države svesne novih izazova pred Evropom i svetom, posebno međunarodnog terorizma i svetske migrantske i izbegličke krize kao i da su spremne da aktivno i koordinirano deluju u borbi protiv terorizma i izbegličke krize.

Mandatar Vučić je potom posle potpisivanja naveo da je Deklaracija dobar osnov za prevazilaženje nerešenih problema između dve države, uključujući i pitanje granice, za šta je kazao,da će biti rešeno u dogovoru dve zemlje ili pred međunarodnim pravosudnim instancama.

»Kordinacija izbegličkih i raseljeničkih udruženja« koji okupljaju 20 izbegličkih udruženja iz Hrvatske,BiH i Kosova pozdravljaju i podržavaju susrete na ovako visokom nivou između dve države,jer se nadaju da je to početak rešavanja kako otvorenih pitanja između dve države tako i problema proteranih i izbeglih građana iz bivše SFRJ a sada državljana Srbije.

Pored podrške saradnji između dve države,gore navedena udruženja izbelih i prognanih lica pitaju mandatara Aleksandra Vučića u kojoj potpisanoj tački se nalaze njihovi problemi,odnosno problemi gotovo pola milijuna proteranih i obespravljenih Srba iz Hrvatske koji se nalaze u Srbiji i čiji su sada državljani,a čiji se problemi ne rešavaju već punih 20 godina.

Nismo također primetili u potpisanoj Deklaraciji koja su to pitanja sa »naše strane« pokrenuta oko imovine Srba u Hrvatskoj, sta se dešava sa osnovnim ljudskim pravima etnički proteranih Srba iz Hrvatske koja Hrvatska sistemski krši a vlast u Srbiji o tome ni slova u Deklaraciji, sta je sa državotvornim pravima Srba iz Hrvatske koji su bili konstitutivni narod u Hrvatskoj do 1991 godine......

Sve ovo što je potpisano u Ponedeljak,sada očito izgleda da je potpisano po zahtevu Hrvatske,jer mi ne vidimo da Srbija ima bilo kakav problem sa bilo čime što je navedeno u potpisanoj Deklaraciji kao zajednički problem,a naročito nema,baš nikakav problem sa granicom prema Hrvatkoj.

Jedini problem koji država Srbija ima sa državom Hrvatskom je problem proteranih Srba iz Hrvatske,a sada državljana Srbije, i njihovih ljudskih prava i njihovih imovinskih prava,kao i nadoknade štete za njihovu uništenu i opljačkanu privatnu imovinu,a o tome,nema ni slova u potpisanoj Deklaraciji,iako je to po nama ključni problem Srbije u odnosima sa Hrvatskom.

Problemi koji su navedeni u Deklaraciji su inače odavno definisani Sporazumom između SCG i Hrvatske o zaštiti prava srpske i crnogorske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u SCG potpisanog 2004. godine u Beogradu, kao i Okvirnom konvencijom za zaštitu nacionalnih manjina, usvojenom u Savetu Evrope deset godina ranije.

Logično postavljamo pitanje zašto se do sada to što je potpisano nije provodilo i zašto se postojećeg napisanog sporazuma dve države do sada nisu pridržale,i koji je uopšte smisao sada potpisane Deklaracije,ako u njoj nema inicijative za rešavanje problema proteranih Srba iz Hrvatske?
Kakva je garancija da će se i sada dve države pridržavati ove potpisane Deklaracije,kada se zna da se Deklaracija potpisala baš u vreme kad i Srbija i Hrvatska nemaju svoje vlade zadužene za njihovo normalno funkcionisanje, i kad Zagreb već treći put uporno blokira Beograd na putu ka EU tražeći,između ostalih zahteva,da se Srbija odrekne prava na suđenje za ratne zločine počinjenih nad Srbima u Hrvatskoj ?

Deklaracija je potpisana na svetski dan izbeglica a da u njoj nema ni reči o zločincima Gotovini i Markaču, zločinačkim akcijama "Oluja" i "Bljesak", proterivanju više od pola milijuna Srba iz Hrvatske, otimanju njihove imovine, poternicama i hapšenjima izbeglih Srba po celom svetu a sada od skora po tim poternicama i u Srbiji, o nesuđenjima za zločine nad Srbima u Hrvatskoj........

Sada nekako posle te potpisane Deklaracije ispada da se zločini nad Srbima iz Hrvatske nisu uopšte ni dogodili,već su se Srbi iz Hrvatske,kako sada stvari stoje, samoproterali,samoubili i samoopljačkali i kao takvi nemaju,niti trebaju imati,bilo kakva prava,kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji čiji su sada državljani,kao što ih i nemaju.

»Kordinacija izbegličkih i raseljeničkih udruženja« u Srbiji zahteva od mandatara Aleksandra Vučića i buduće vlade u Srbiji da se hitno i bez odlaganja počnu rešavati problemi koji opterećuju ovu mnogobrojnu populaciju državljana Srbije u zadnjih 20 godina,naravno u saradnji sa vlastima u Hrvatskoj i pritiskajući međunarodnu zajednicu da od Hrvatske zahteva rešavanje tih za nas životnih problema..

U koliko nova vlada u Srbiji ignoriše ovu inicijativu,kao što su je uostalom ignorisale sve dosadašnje vlade Srbije u zadnjih 20 godina,»Kordinacija izbegličkih i raseljeničkih udruženja« Srbije će ozbiljno razmotriti inicijativu da se izbegli i proterani Srbi sa područja bivše SFRJ,a sada državljani Srbije,proglase nacionalnom manjinom u Srbiji,bez obzira što su etnički Srbi,jer vlasti Srbije ionako rešavaju samo probleme nacionalnih manjina,pa će i naši dosada nerešeni problemi tada morati biti rešeni,jer će mo tada biti najbrojnija nacionalna manjina u Srbiji.

Država Srbija na najvišem nivou potpisuje Deklaraciju sa Hrvatskom i raspravlja o pravima 60000 Hrvata u Srbiji koja su navodno ugrožena,što nemamo ništa protiv ako je to tako a znamo da nije,a istovremeno zaboravlja i ignoriše prava gotovo milion etnički proteranih Srba iz Hrvatske,BiH i Kosova,svojih sunarodnika,koji se nalaze u Srbiji i čiji su državljani,što u potpunosti opravdava inicijativu o proglašavanju te populacije u Srbiji nacionalnom manjinom,jer je to,za sada, jedini način da postanu vidljivi vlastima u Srbiji.

Zato molimo gospodina Vučića i buduću vladu Srbije, ako ne mogu da pomognu tom jadnom i nesretnom narodu,koji su inače jedine i stvarne žrtve raspada bivše SFRJ,da im onda ne odmažu činjenjem ili ne činjenjem i molimo Vas "NEMOJTE O NAMA BEZ NAS" !

Koordinacija izbegličkih i raseljeničkih udruženja
PRESEDAVAJUĆI KOORDINACIJE UDRUŽENJA

Milan Žunić s.r.
 
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!

Banija

u-sumi-na-podrucju-petrinje-pronadjena-ubojita-sredstvaU šumi na području Petrinje pronađena ubojita sredstva
PECKI - U mjestu Pecki, na petrinjskom području, u šumi su pronađena odbačena razna ubojita sredstva. Dolaskom policijskog službenika protueksplozijske...
dusan-vuckovic-iz-trnovca-samovanje-srca-udarnickogDušan Vučković iz Trnovca: Samovanje srca udarničkog
TRNOVAC - Pišući o sudbinama i životu povratnika na Baniji i Kordunu, susretali smo ljude različitih zanimanja i profesija - od poljoprivrednika, kovača,...
nova-zaposljavanja-u-drvnom-centru-glinaNova zapošljavanja u Drvnom centru Glina
GLINA - Otvaranjem novog pogona kogeneracije u drvnom centru, Glina postaje prvi energetski neovisni grad u Hrvatskoj. Tako su stvoreni i preduvjeti za...
u-naredne-tri-godine-bice-uredjena-katastarska-opcina-glinaU naredne tri godine biće uređena Katastarska općina Glina
GLINA - U Gradskoj upravi Grada Gline gradonačelnik Stjepan Kostanjević održao je radni sastanak s predstavnicima Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog suda...

Društvo

optimizam-u-devedeset-i-drugojOptimizam u devedeset i drugoj
BENKOVAC - Pored benkovačkog hrama posvećenog Svetom Jovanu Krstitelju, koji datira još iz davne 1590....
obiljezena-75-godisnjica-proboja-na-petrovoj-goriObilježena 75. godišnjica proboja na Petrovoj gori
PETROVA GORA - Podno spomenika Vojina Bakića na Petrovoj gori danas je obilježena godišnjica...
veljun-do-mostica-u-dva-puticaVeljun: Do mostića dva putića
VELJUN - Za vrijeme prošlotjedne komemoracije u Veljunu lokalni stanovnici obraćali su se saborskom...

Novosti

hho-pokusao-demantovati-brojku-od-67-496-izbrisanih-srbaHHO pokušao demantovati brojku od 67.496 izbrisanih Srba
ZAGREB - Iako se činilo da je nedavni tekst u zagrebačkim "Novostima" o više od 67.000 Srba izbrisanih...
alo-hrvati-iskopavaju-i-pale-kosti-mrtvih-srbaALO: Hrvati iskopavaju i pale kosti mrtvih Srba!
KNIN - Srpska groblja u Kninu prekopana, a kosti spaljene! Kako „Alo!“ saznaje, u poslednjih deset dana...
linta-odavanje-pocasti-ubijenim-ustasama-u-blajburgu-najdublje-vrijedja-zrtve-ndh-aLinta: Odavanje počasti ubijenim ustašama u Blajburgu najdublje vrijeđa žrtve NDH-a
BEOGRAD - Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenjuje najdubljim vrijeđanjem žrtava NDH...

Kontakt broj udruženja

061 64 70 422
svaki dan od 09 do 21 h

Pretraga sajta

Kultura

banijac-milan-pribicevic-inspiracija-americkoj-umetniciBanijac Milan Pribićević inspiracija američkoj umetnici
BEOGRAD - U Muzeju primenjene umetnosti (MPU) u Beogradu u toku je izložba "Srbija, rat i plakat...
veljko-ostojic-uspomene-nekeVeljko Ostojić: Uspomene neke
Bio sam u rodnom krajuNašao sam kuću staru,Banijaca nema višePo svijetu se raselišeOj Banijo tebi...
kuca-kulture-u-bjelovaruKuća kulture u Bjelovaru
BJELOVAR - U Bjelovaru je otvorena Kuća kulture srpske zajednice grada Bjelovara i...
prividi-1Prividi (1)
Prividi se i pričuje neuku čovjeku vrlo lako. Ali hoće i učenome da se priviđa i pričuje. Ovo sam ja...

Oluja

kako-je-bivsi-pripadnik-hrvatske-vojske-pomogao-naslednicima-ubijenog-srbinaKako je bivši pripadnik hrvatske vojske pomogao naslednicima ubijenog Srbina
Slučaj Janka Ćakića iz okoline Kistanja, čija je porodica ovih dana uspela da u Županijskom sudu u Bjelovaru dobije odštetu od 108.000 evra zbog ubistva...
general-sreto-malinovic-krajina-je-izdana-i-prodataGeneral Sreto Malinović: Krajina je izdana i prodata
BEOGRAD - General Sreto Malinović je ratni heroj, odlikovan medaljom časti. Za ovu zemlju je tokom ratnih godina, ali i van njih, uradio mnogo.Međutim,...
dena-je-pas-koji-je-pronasao-svoju-porodicu-nakon-139-dana-i-500-kilometaraDena je pas koji je pronašao svoju porodicu nakon 139 dana i 500 kilometara!
Priča u kojoj je glavni akter pas koji je pronašao svoju porodicu nakon 139 dana i 500 kilometara obišla je svet. Desila se te 1995. godine, kada je...

Politika

pupovac-srbi-ulaze-u-deset-zupanijaPupovac: Srbi ulaze u deset županija
ZAGREB - Predsednik Srpskog narodnog veća i potpredsednik SDSS-a Milorad Pupovac kaže za RTS da su rezultati lokalnih izbora u Hrvatskoj veoma dobri za...
farsa-od-izbora-u-hrvatskoj-srbi-na-njivu-hrvati-ih-izbace-sa-spiskaFarsa od izbora u Hrvatskoj: Srbi na njivu, Hrvati ih izbace sa spiska
ZAGREB - Jedino što srpski narod u Hrvatskoj može da očekuje posle lokalnih izbora je da i dalje bude žrtva političkih obračuna. Mostov ministar...
intenzivna-kampanja-sdss-a-na-banijiIntenzivna kampanja SDSS-a na Baniji
GLINA - U Sisačko-moslavačkoj županiji srijeda je bila jedan od intenzivnijih dana predizborne kampanja. Kandidat za zamjenika župana Bogdan Rkman zajedno...