kolinda i vucic potpisuju deklaraciju BEOGRAD - Mandatar za sastav Vlade Srbije Aleksandar Vučić i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović potpisali su u Ponedeljak u Subotici «Deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske«.

U Deklaraciji o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja se navodi da je dogovoreno da se, u cilju unapređenja bilateralnih odnosa, regionalne saradnje i stabilnosti kao i rešavanja otvorenih pitanja između dve države, aktivno pokrenu ili ubrzaju sledeći procesi:

• Unapređenje bilateralne zaštite manjina - srpske u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji na osnovu Sporazuma između Srbije i Crne Gore i Hrvatske potpisanog 15. novembra 2004. u Beogradu, kao i Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina, usvojene od strane Saveta Evrope 10. novembra 1994.

• Zatim se navodi da odmah treba pristupiti pregovorima državnih komisija o određivanju granične linije između Srbije i Hrvatske, na osnovu međunarodnog prava.Naglašava se da dve države nemaju nikakvih teritorijalnih zahteva, a u slučaju da bilateralni pregovori u razumnom vremenu ne uspeju, obe države su spremne da svoj teritorijalni spor iznesu pred međunarodne pravosudne institucije.

• Potom se navodi saglasnost da su i Srbija i Hrvatska spremne da ubrzaju primenu Sporazuma o pitanjima sukcesije, potpisanog 29. juna 2001. u Beču.

• Zatim se navodi da je potraga za nestalim licima prioritetno humanitarno pitanje i da će jedni i drugi uložiti iskrene i maksimalne napore u traženju nestalih.

• U nastavku se navodi da su obe države svesne novih izazova pred Evropom i svetom, posebno međunarodnog terorizma i svetske migrantske i izbegličke krize kao i da su spremne da aktivno i koordinirano deluju u borbi protiv terorizma i izbegličke krize.

Mandatar Vučić je potom posle potpisivanja naveo da je Deklaracija dobar osnov za prevazilaženje nerešenih problema između dve države, uključujući i pitanje granice, za šta je kazao,da će biti rešeno u dogovoru dve zemlje ili pred međunarodnim pravosudnim instancama.

»Kordinacija izbegličkih i raseljeničkih udruženja« koji okupljaju 20 izbegličkih udruženja iz Hrvatske,BiH i Kosova pozdravljaju i podržavaju susrete na ovako visokom nivou između dve države,jer se nadaju da je to početak rešavanja kako otvorenih pitanja između dve države tako i problema proteranih i izbeglih građana iz bivše SFRJ a sada državljana Srbije.

Pored podrške saradnji između dve države,gore navedena udruženja izbelih i prognanih lica pitaju mandatara Aleksandra Vučića u kojoj potpisanoj tački se nalaze njihovi problemi,odnosno problemi gotovo pola milijuna proteranih i obespravljenih Srba iz Hrvatske koji se nalaze u Srbiji i čiji su sada državljani,a čiji se problemi ne rešavaju već punih 20 godina.

Nismo također primetili u potpisanoj Deklaraciji koja su to pitanja sa »naše strane« pokrenuta oko imovine Srba u Hrvatskoj, sta se dešava sa osnovnim ljudskim pravima etnički proteranih Srba iz Hrvatske koja Hrvatska sistemski krši a vlast u Srbiji o tome ni slova u Deklaraciji, sta je sa državotvornim pravima Srba iz Hrvatske koji su bili konstitutivni narod u Hrvatskoj do 1991 godine......

Sve ovo što je potpisano u Ponedeljak,sada očito izgleda da je potpisano po zahtevu Hrvatske,jer mi ne vidimo da Srbija ima bilo kakav problem sa bilo čime što je navedeno u potpisanoj Deklaraciji kao zajednički problem,a naročito nema,baš nikakav problem sa granicom prema Hrvatkoj.

Jedini problem koji država Srbija ima sa državom Hrvatskom je problem proteranih Srba iz Hrvatske,a sada državljana Srbije, i njihovih ljudskih prava i njihovih imovinskih prava,kao i nadoknade štete za njihovu uništenu i opljačkanu privatnu imovinu,a o tome,nema ni slova u potpisanoj Deklaraciji,iako je to po nama ključni problem Srbije u odnosima sa Hrvatskom.

Problemi koji su navedeni u Deklaraciji su inače odavno definisani Sporazumom između SCG i Hrvatske o zaštiti prava srpske i crnogorske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u SCG potpisanog 2004. godine u Beogradu, kao i Okvirnom konvencijom za zaštitu nacionalnih manjina, usvojenom u Savetu Evrope deset godina ranije.

Logično postavljamo pitanje zašto se do sada to što je potpisano nije provodilo i zašto se postojećeg napisanog sporazuma dve države do sada nisu pridržale,i koji je uopšte smisao sada potpisane Deklaracije,ako u njoj nema inicijative za rešavanje problema proteranih Srba iz Hrvatske?
Kakva je garancija da će se i sada dve države pridržavati ove potpisane Deklaracije,kada se zna da se Deklaracija potpisala baš u vreme kad i Srbija i Hrvatska nemaju svoje vlade zadužene za njihovo normalno funkcionisanje, i kad Zagreb već treći put uporno blokira Beograd na putu ka EU tražeći,između ostalih zahteva,da se Srbija odrekne prava na suđenje za ratne zločine počinjenih nad Srbima u Hrvatskoj ?

Deklaracija je potpisana na svetski dan izbeglica a da u njoj nema ni reči o zločincima Gotovini i Markaču, zločinačkim akcijama "Oluja" i "Bljesak", proterivanju više od pola milijuna Srba iz Hrvatske, otimanju njihove imovine, poternicama i hapšenjima izbeglih Srba po celom svetu a sada od skora po tim poternicama i u Srbiji, o nesuđenjima za zločine nad Srbima u Hrvatskoj........

Sada nekako posle te potpisane Deklaracije ispada da se zločini nad Srbima iz Hrvatske nisu uopšte ni dogodili,već su se Srbi iz Hrvatske,kako sada stvari stoje, samoproterali,samoubili i samoopljačkali i kao takvi nemaju,niti trebaju imati,bilo kakva prava,kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji čiji su sada državljani,kao što ih i nemaju.

»Kordinacija izbegličkih i raseljeničkih udruženja« u Srbiji zahteva od mandatara Aleksandra Vučića i buduće vlade u Srbiji da se hitno i bez odlaganja počnu rešavati problemi koji opterećuju ovu mnogobrojnu populaciju državljana Srbije u zadnjih 20 godina,naravno u saradnji sa vlastima u Hrvatskoj i pritiskajući međunarodnu zajednicu da od Hrvatske zahteva rešavanje tih za nas životnih problema..

U koliko nova vlada u Srbiji ignoriše ovu inicijativu,kao što su je uostalom ignorisale sve dosadašnje vlade Srbije u zadnjih 20 godina,»Kordinacija izbegličkih i raseljeničkih udruženja« Srbije će ozbiljno razmotriti inicijativu da se izbegli i proterani Srbi sa područja bivše SFRJ,a sada državljani Srbije,proglase nacionalnom manjinom u Srbiji,bez obzira što su etnički Srbi,jer vlasti Srbije ionako rešavaju samo probleme nacionalnih manjina,pa će i naši dosada nerešeni problemi tada morati biti rešeni,jer će mo tada biti najbrojnija nacionalna manjina u Srbiji.

Država Srbija na najvišem nivou potpisuje Deklaraciju sa Hrvatskom i raspravlja o pravima 60000 Hrvata u Srbiji koja su navodno ugrožena,što nemamo ništa protiv ako je to tako a znamo da nije,a istovremeno zaboravlja i ignoriše prava gotovo milion etnički proteranih Srba iz Hrvatske,BiH i Kosova,svojih sunarodnika,koji se nalaze u Srbiji i čiji su državljani,što u potpunosti opravdava inicijativu o proglašavanju te populacije u Srbiji nacionalnom manjinom,jer je to,za sada, jedini način da postanu vidljivi vlastima u Srbiji.

Zato molimo gospodina Vučića i buduću vladu Srbije, ako ne mogu da pomognu tom jadnom i nesretnom narodu,koji su inače jedine i stvarne žrtve raspada bivše SFRJ,da im onda ne odmažu činjenjem ili ne činjenjem i molimo Vas "NEMOJTE O NAMA BEZ NAS" !

Koordinacija izbegličkih i raseljeničkih udruženja
PRESEDAVAJUĆI KOORDINACIJE UDRUŽENJA

Milan Žunić s.r.
 
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!

Banija

u-sumi-brezovica-obiljezen-dan-antifasisticke-borbe-u-hrvatskojU šumi Brezovica obilježen Dan antifašističke borbe u Hrvatskoj
SISAK - U šumi Brezovica pokraj Siska, kod spomenika Prvom partizanskom odredu, obilježen je 22. lipnja, Dan antifašističke borbe u Hrvatskoj, u spomen na...
vijece-srpske-nacionalne-manjine-grada-petrinje-dobilo-nove-prostorijeVijeće srpske nacionalne manjine Grada Petrinje dobilo nove prostorije
PETRINJA - U prostoru Udruženja obrtnika Petrinja, Glina, Topusko otvorene su nove prostorije Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Petrinje.Što će im...
humani-gest-protojereja-sase-umicevicaHumani gest protojereja Saše Umićevića
PETRINJA - Bez betonskog opsega, samo u iskopanu jamu, na rubnom dijelu parcela sv. Nikole na središnjem groblju u Petrinji, juče u podne pokopana je...
banijci-slavili-uz-drmes-i-pjesme-iz-zavicajaBanijci slavili uz drmeš i pjesme iz zavičaja
BEOGRAD - Zavičajno udruženje Banijaca, potomaka i prijatelja Banije, u petak 16. juna u restoranu Belwood u Beogradu, organizovalo je X jubilarno...

Društvo

brojni-problemi-naselja-grmovacBrojni problemi naselja Grmovac
GRMOVAC - Uz podršku narodnog poslanika Miodraga Linte dana 15. juna 2017. godine održan je sastanak...
kad-zavicaj-ugrije-dusuKad zavičaj ugrije dušu
ISLAM GRČKI - Čim je Momčilo Kožul 1962. godine završio osnovnu školu u rodnom Islamu Grčkom,...
grabusic-kod-udbine-najteze-je-sto-nema-narodaGrabušić kod Udbine: Najteže je što nema naroda
UDBINA - U sastavu opštine Udbina nalazi se selo Grabušić. Iako je stanovnika po podacima s posljednjeg...

Novosti

ostojic-mi-antifasisti-se-moramo-suprotstaviti-zluOstojić: Mi antifašisti se moramo suprotstaviti zlu
ZAGREB - Mi, antifašisti se ne smijemo prebrojavati i tragati za onim u čemu se razlikujemo, nego se...
strbac-interpol-da-upozori-zagrebŠtrbac: Interpol da upozori Zagreb
BEOGRAD - Interpol treba da upozori Hrvatsku da prestane da zloupotrebljava ovu međunarodnu policijsku...
sluzen-parastos-svirepo-ubijenim-srbima-na-miljevackom-platouSlužen parastos svirepo ubijenim Srbima na Miljevačkom platou
BEOGRAD - U organizaciji Udruženja porodica nestalih i poginulih “Suza”, u Crkvi Svetog Marka u Beogradu...

Kontakt broj udruženja

061 64 70 422
svaki dan od 09 do 21 h

Pretraga sajta

Kultura

odrzano-deseto-jubilarno-banijsko-vece-u-beograduOdržano Deseto jubilarno Banijsko veče u Beogradu
BEOGRAD - Zavičajno udruženje Banijaca, potomaka i prijatelja Banije, u petak 16. juna 2017. godine u...
kordunas-medju-tulipanima-kratki-espresso“Kordunaš među tulipanima”: Kratki espresso
Ne kaže se bez razloga da život čine sitnice. To su te neke male stvari, rituali, dnevne navike… Mnogi...
u-banjaluci-predstavljena-knjiga-hronika-prognanih-krajisnika-4U Banjaluci predstavljena knjiga "Hronika prognanih Krajišnika 4"
BANJALUKA - U Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci je predstavljena...
sta-su-na-baniji-jeli-tezaci-a-sta-ukucaniŠta su na Baniji jeli težaci, a šta ukućani
Povodom različitih prilika pripremana su i različita jela. Najčešće su pripremana, kao i svuda po...

Oluja

price-iz-izbjeglistva-popis-imovinePriče iz izbjeglištva: Popis imovine
Čitam ovih dana, spominju opet popis imovine. Sjetih se prvog popisa imovine s početka one prve izbjegličke jeseni. Tiskamo se u redovima, stavljamo na...
price-iz-oluje-putni-nalogPriče iz Oluje: Putni nalog
Treći “olujni” dan je na izmaku. Poslijepodne je prividno mirnije. Polako se spušta veče. Ponovo se čuje razmjena vatre. Tamo iz pravca Turnja uz izrazito...
medju-identifikovanim-srbima-i-branko-stojcevic-i-petar-krnjajicMeđu identifikovanim Srbima i Branko Stojčević i Petar Krnjajić
BEOGRAD - Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu identifikovani su posmrtni ostaci 14 lica srpske nacionalnosti,...

Politika

orkanova-lista-novi-pritisci-na-predstavnike-srbaOrkanova lista: Novi pritisci na predstavnike Srba
SISAK - Desničarska struja u Sisačko-moslavačkoj županiji ponovno nije zadovoljna izborom dožupana iz srpskih redova. Pored bivšeg dožupana Bogdana...
nakon-drugog-kruga-lokalnih-izbora-optimizam-zavladao-u-kninuNakon drugog kruga lokalnih izbora optimizam zavladao u Kninu
KNIN - U drugom krugu lokalnih izbora nezavisni kandidat Marko Jelić ubjedljivo je porazio kandidatkinju HDZ-a za...
buduci-clan-hrvatske-vlade-obecao-uklanjanje-spomen-ploce-u-jasenovcuBudući član hrvatske vlade obećao uklanjanje spomen-ploče u Jasenovcu
ZAGREB - Predrag Štromar iz HNS-a, budući potpredsednik rekonstruisane hrvatske vlade, izjavio je da će sa ulaskom te stranke u vladu pitanje spomen-ploče...