kolinda i vucic potpisuju deklaraciju BEOGRAD - Mandatar za sastav Vlade Srbije Aleksandar Vučić i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović potpisali su u Ponedeljak u Subotici «Deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske«.

U Deklaraciji o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja se navodi da je dogovoreno da se, u cilju unapređenja bilateralnih odnosa, regionalne saradnje i stabilnosti kao i rešavanja otvorenih pitanja između dve države, aktivno pokrenu ili ubrzaju sledeći procesi:

• Unapređenje bilateralne zaštite manjina - srpske u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji na osnovu Sporazuma između Srbije i Crne Gore i Hrvatske potpisanog 15. novembra 2004. u Beogradu, kao i Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina, usvojene od strane Saveta Evrope 10. novembra 1994.

• Zatim se navodi da odmah treba pristupiti pregovorima državnih komisija o određivanju granične linije između Srbije i Hrvatske, na osnovu međunarodnog prava.Naglašava se da dve države nemaju nikakvih teritorijalnih zahteva, a u slučaju da bilateralni pregovori u razumnom vremenu ne uspeju, obe države su spremne da svoj teritorijalni spor iznesu pred međunarodne pravosudne institucije.

• Potom se navodi saglasnost da su i Srbija i Hrvatska spremne da ubrzaju primenu Sporazuma o pitanjima sukcesije, potpisanog 29. juna 2001. u Beču.

• Zatim se navodi da je potraga za nestalim licima prioritetno humanitarno pitanje i da će jedni i drugi uložiti iskrene i maksimalne napore u traženju nestalih.

• U nastavku se navodi da su obe države svesne novih izazova pred Evropom i svetom, posebno međunarodnog terorizma i svetske migrantske i izbegličke krize kao i da su spremne da aktivno i koordinirano deluju u borbi protiv terorizma i izbegličke krize.

Mandatar Vučić je potom posle potpisivanja naveo da je Deklaracija dobar osnov za prevazilaženje nerešenih problema između dve države, uključujući i pitanje granice, za šta je kazao,da će biti rešeno u dogovoru dve zemlje ili pred međunarodnim pravosudnim instancama.

»Kordinacija izbegličkih i raseljeničkih udruženja« koji okupljaju 20 izbegličkih udruženja iz Hrvatske,BiH i Kosova pozdravljaju i podržavaju susrete na ovako visokom nivou između dve države,jer se nadaju da je to početak rešavanja kako otvorenih pitanja između dve države tako i problema proteranih i izbeglih građana iz bivše SFRJ a sada državljana Srbije.

Pored podrške saradnji između dve države,gore navedena udruženja izbelih i prognanih lica pitaju mandatara Aleksandra Vučića u kojoj potpisanoj tački se nalaze njihovi problemi,odnosno problemi gotovo pola milijuna proteranih i obespravljenih Srba iz Hrvatske koji se nalaze u Srbiji i čiji su sada državljani,a čiji se problemi ne rešavaju već punih 20 godina.

Nismo također primetili u potpisanoj Deklaraciji koja su to pitanja sa »naše strane« pokrenuta oko imovine Srba u Hrvatskoj, sta se dešava sa osnovnim ljudskim pravima etnički proteranih Srba iz Hrvatske koja Hrvatska sistemski krši a vlast u Srbiji o tome ni slova u Deklaraciji, sta je sa državotvornim pravima Srba iz Hrvatske koji su bili konstitutivni narod u Hrvatskoj do 1991 godine......

Sve ovo što je potpisano u Ponedeljak,sada očito izgleda da je potpisano po zahtevu Hrvatske,jer mi ne vidimo da Srbija ima bilo kakav problem sa bilo čime što je navedeno u potpisanoj Deklaraciji kao zajednički problem,a naročito nema,baš nikakav problem sa granicom prema Hrvatkoj.

Jedini problem koji država Srbija ima sa državom Hrvatskom je problem proteranih Srba iz Hrvatske,a sada državljana Srbije, i njihovih ljudskih prava i njihovih imovinskih prava,kao i nadoknade štete za njihovu uništenu i opljačkanu privatnu imovinu,a o tome,nema ni slova u potpisanoj Deklaraciji,iako je to po nama ključni problem Srbije u odnosima sa Hrvatskom.

Problemi koji su navedeni u Deklaraciji su inače odavno definisani Sporazumom između SCG i Hrvatske o zaštiti prava srpske i crnogorske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u SCG potpisanog 2004. godine u Beogradu, kao i Okvirnom konvencijom za zaštitu nacionalnih manjina, usvojenom u Savetu Evrope deset godina ranije.

Logično postavljamo pitanje zašto se do sada to što je potpisano nije provodilo i zašto se postojećeg napisanog sporazuma dve države do sada nisu pridržale,i koji je uopšte smisao sada potpisane Deklaracije,ako u njoj nema inicijative za rešavanje problema proteranih Srba iz Hrvatske?
Kakva je garancija da će se i sada dve države pridržavati ove potpisane Deklaracije,kada se zna da se Deklaracija potpisala baš u vreme kad i Srbija i Hrvatska nemaju svoje vlade zadužene za njihovo normalno funkcionisanje, i kad Zagreb već treći put uporno blokira Beograd na putu ka EU tražeći,između ostalih zahteva,da se Srbija odrekne prava na suđenje za ratne zločine počinjenih nad Srbima u Hrvatskoj ?

Deklaracija je potpisana na svetski dan izbeglica a da u njoj nema ni reči o zločincima Gotovini i Markaču, zločinačkim akcijama "Oluja" i "Bljesak", proterivanju više od pola milijuna Srba iz Hrvatske, otimanju njihove imovine, poternicama i hapšenjima izbeglih Srba po celom svetu a sada od skora po tim poternicama i u Srbiji, o nesuđenjima za zločine nad Srbima u Hrvatskoj........

Sada nekako posle te potpisane Deklaracije ispada da se zločini nad Srbima iz Hrvatske nisu uopšte ni dogodili,već su se Srbi iz Hrvatske,kako sada stvari stoje, samoproterali,samoubili i samoopljačkali i kao takvi nemaju,niti trebaju imati,bilo kakva prava,kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji čiji su sada državljani,kao što ih i nemaju.

»Kordinacija izbegličkih i raseljeničkih udruženja« u Srbiji zahteva od mandatara Aleksandra Vučića i buduće vlade u Srbiji da se hitno i bez odlaganja počnu rešavati problemi koji opterećuju ovu mnogobrojnu populaciju državljana Srbije u zadnjih 20 godina,naravno u saradnji sa vlastima u Hrvatskoj i pritiskajući međunarodnu zajednicu da od Hrvatske zahteva rešavanje tih za nas životnih problema..

U koliko nova vlada u Srbiji ignoriše ovu inicijativu,kao što su je uostalom ignorisale sve dosadašnje vlade Srbije u zadnjih 20 godina,»Kordinacija izbegličkih i raseljeničkih udruženja« Srbije će ozbiljno razmotriti inicijativu da se izbegli i proterani Srbi sa područja bivše SFRJ,a sada državljani Srbije,proglase nacionalnom manjinom u Srbiji,bez obzira što su etnički Srbi,jer vlasti Srbije ionako rešavaju samo probleme nacionalnih manjina,pa će i naši dosada nerešeni problemi tada morati biti rešeni,jer će mo tada biti najbrojnija nacionalna manjina u Srbiji.

Država Srbija na najvišem nivou potpisuje Deklaraciju sa Hrvatskom i raspravlja o pravima 60000 Hrvata u Srbiji koja su navodno ugrožena,što nemamo ništa protiv ako je to tako a znamo da nije,a istovremeno zaboravlja i ignoriše prava gotovo milion etnički proteranih Srba iz Hrvatske,BiH i Kosova,svojih sunarodnika,koji se nalaze u Srbiji i čiji su državljani,što u potpunosti opravdava inicijativu o proglašavanju te populacije u Srbiji nacionalnom manjinom,jer je to,za sada, jedini način da postanu vidljivi vlastima u Srbiji.

Zato molimo gospodina Vučića i buduću vladu Srbije, ako ne mogu da pomognu tom jadnom i nesretnom narodu,koji su inače jedine i stvarne žrtve raspada bivše SFRJ,da im onda ne odmažu činjenjem ili ne činjenjem i molimo Vas "NEMOJTE O NAMA BEZ NAS" !

Koordinacija izbegličkih i raseljeničkih udruženja
PRESEDAVAJUĆI KOORDINACIJE UDRUŽENJA

Milan Žunić s.r.
 
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Banija Online zadržava pravo brisanja komentara sa neprikladnim sadržajem!

Banija

ubijanje-srba-u-sisku-1991-1992-godineUbijanje Srba u Sisku 1991-1992 godine
Nestanci Srba u Sisku ili Slučaj Sisak predstavlja niz ratnih zločina tokom rata u Hrvatskoj u Sisku i okolini. koje je Republika Hrvatska izbegavala da...
casni-krstovi-na-mjestima-unistenih-pravoslavnih-hramova-na-banijiČasni Krstovi na mjestima uništenih pravoslavnih hramova na Baniji
PETRINJA - Parohiju petrinjsku pored grada Petrinje čini još 55 naseljenih mjesta, na čijem je području do Drugog svjetskog rata bilo čak 18 funkcionalnih...
optuznica-protiv-dvojice-okrivljenika-zbog-ratnog-zlocina-u-volinjiOptužnica protiv dvojice okrivljenika zbog ratnog zločina u Volinji
ZAGREB - Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv državljanina Republike Srbije (1968.) i državljanina Bosne i Hercegovine...
milan-cvetojevic-ubijen-kod-siska-nadjen-kraj-kovinaMilan Cvetojević: Ubijen kod Siska, nađen kraj Kovina
Mošćenica kod Siska, topao dan 19. septembra 1991. Milan Cvetojević radi u dvorištu porodične kuće. Tri osobe, odjevene u maskirne uniforme bez...

Društvo

zbog-novca-nije-odrzan-jubilej-formiranja-pete-kordunaske-udarne-brigadeZbog novca nije održan jubilej formiranja Pete kordunaške udarne brigade
Na samoj granici Bosne i Hercegovine, u Petrovoj poljani u općini Vojnić, prije 75 godina, 16. septembra...
na-izvoru-rijeke-kosovciceNa izvoru rijeke Kosovčice
Biskupija je jedna od četiriju dalmatinskih općina s većinskim srpskim stanovništvom: do posljednjeg...
odlazak-u-osamdesetojOdlazak u osamdesetoj
PERUŠIĆ - Ako se zateknete u srcu Like, Perušić ćete lako pronaći, Kosinj nešto teže, selo Zabarje vrlo...

Novosti

hapsenja-bucna-sudjenja-u-tisiniHapšenja bučna, suđenja u tišini
BEOGRAD - Dokumentaciono-informativni centar Veritas upozorava da su hrvatski sudovi ovog meseca...
hrvatski-ratni-veterani-traze-prognanici-su-agresoriHrvatski ratni veterani traže: Prognanici su agresori?!
ZAGREB - Udruženja hrvatskih ratnih veterana insistiraju da u tekstu novog zakona o braniteljima ostane...
strah-u-vodotecuStrah u Vodoteču
VODOTEČ - Selo Vodoteč u Ličko-senjskoj županiji, sedam kilometara udaljeno od Brinja, krasio je...

Kultura

veljko-ostojic-trag-i-sjecanjeVeljko Ostojić: Trag i sjećanje
Gledam ova brdaprepuna zelenila ,njihove poljane milekoje su nam život bileNekada plodne poljanice...
mala-gospojina-u-pakracuMala Gospojina u Pakracu
Rođenje Presvete Bogorodice ili kako se u narodu naziva, Mala Gospojina, obilježena je 21. septembra u...
oluja-razvejala-bacuske-tamburase"Oluja" razvejala bačuške tamburaše
Sve bačuške tamburaše, članove nekad čuvenog orkestra, ratni vihor je rasuo u daljini, a svake godine se...
18-31-krajiski-likovni-salon-od-13-oktobra18 (31) Krajiški likovni salon od 13. oktobra
Krajiški likovni salon biće otvoren 13. oktobra 2017. u Galeriji Muzeja želјeznica Srbije (Nemanjina 6,...

Oluja

franjo-hvala-ti-sto-si-nas-proterao-tekst-zrtve-oluje-koji-tera-na-razmisljanje"Franjo, hvala ti što si nas proterao": Tekst žrtve "Oluje" koji tera na razmišljanje
„Da smo ostali dolje, neko bi možda uspio kao i ovdje, ali većina nas bi se oslanjala na roditeljske veze za zaposlenje, ostali na roditeljskim...
svjedocenja-prezivjelih-iz-grubora-gosica-i-varivodaSvjedočenja preživjelih iz Grubora, Gošića i Varivoda
Zločin u Gruborima dogodio se 25. avgusta 1995. i o njemu su poznati brojni fakti. Pokojni Božo Knežević snimio je sjajan dokumentarac “Oluja...
bogdan-rkman-pravo-na-tugovanjeBogdan Rkman: Pravo na tugovanje
Kako ocjenjujete ovogodišnje obilježavanje godišnjice Oluje?Da je bilo mirnije, jeste. Da je incidenata bilo, jeste. Ove godine u Kninu ritualno nije...

Politika

pupovac-referendum-o-pravima-manjina-veoma-opasan-projekatPupovac: Referendum o pravima manjina veoma opasan projekat
ZAGREB - Predsednik SDSS-a i predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac ocenio je da je inicijativa o održavanju referenduma o ljudskim i...
dss-napad-na-bjelajca-pokazuje-u-kakvim-uslovima-zivi-vecina-pripadnika-srpske-zajedniceDSS: Napad na Bjelajca pokazuje u kakvim uslovima živi većina pripadnika srpske zajednice
ZAGREB - Demokratski savez Srba  danas je najoštrije osudio napad na svog stranačkog kolegu - zamjenika župana Sisačko-moslavačke županije iz reda...
sdss-osudio-pokusaj-fizickog-napada-vijecnika-hsp-a-na-zamjenika-zupana-bjelajcaSDSS osudio pokušaj fizičkog napada vijećnika HSP-a na zamjenika župana Bjelajca
SISAK - Predsjednik Izvršnog odbora SDSS-a Boro Rkman, vijećnica županijske Skupštine Sisačko-moslavačke županije Mirjana Oluić-Voloder i vijećnik Branko...