kolinda i vucic potpisuju deklaraciju BEOGRAD - Mandatar za sastav Vlade Srbije Aleksandar Vučić i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović potpisali su u Ponedeljak u Subotici «Deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske«.

U Deklaraciji o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja se navodi da je dogovoreno da se, u cilju unapređenja bilateralnih odnosa, regionalne saradnje i stabilnosti kao i rešavanja otvorenih pitanja između dve države, aktivno pokrenu ili ubrzaju sledeći procesi:

• Unapređenje bilateralne zaštite manjina - srpske u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji na osnovu Sporazuma između Srbije i Crne Gore i Hrvatske potpisanog 15. novembra 2004. u Beogradu, kao i Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina, usvojene od strane Saveta Evrope 10. novembra 1994.

• Zatim se navodi da odmah treba pristupiti pregovorima državnih komisija o određivanju granične linije između Srbije i Hrvatske, na osnovu međunarodnog prava.Naglašava se da dve države nemaju nikakvih teritorijalnih zahteva, a u slučaju da bilateralni pregovori u razumnom vremenu ne uspeju, obe države su spremne da svoj teritorijalni spor iznesu pred međunarodne pravosudne institucije.

• Potom se navodi saglasnost da su i Srbija i Hrvatska spremne da ubrzaju primenu Sporazuma o pitanjima sukcesije, potpisanog 29. juna 2001. u Beču.

• Zatim se navodi da je potraga za nestalim licima prioritetno humanitarno pitanje i da će jedni i drugi uložiti iskrene i maksimalne napore u traženju nestalih.

• U nastavku se navodi da su obe države svesne novih izazova pred Evropom i svetom, posebno međunarodnog terorizma i svetske migrantske i izbegličke krize kao i da su spremne da aktivno i koordinirano deluju u borbi protiv terorizma i izbegličke krize.

Mandatar Vučić je potom posle potpisivanja naveo da je Deklaracija dobar osnov za prevazilaženje nerešenih problema između dve države, uključujući i pitanje granice, za šta je kazao,da će biti rešeno u dogovoru dve zemlje ili pred međunarodnim pravosudnim instancama.

»Kordinacija izbegličkih i raseljeničkih udruženja« koji okupljaju 20 izbegličkih udruženja iz Hrvatske,BiH i Kosova pozdravljaju i podržavaju susrete na ovako visokom nivou između dve države,jer se nadaju da je to početak rešavanja kako otvorenih pitanja između dve države tako i problema proteranih i izbeglih građana iz bivše SFRJ a sada državljana Srbije.

Pored podrške saradnji između dve države,gore navedena udruženja izbelih i prognanih lica pitaju mandatara Aleksandra Vučića u kojoj potpisanoj tački se nalaze njihovi problemi,odnosno problemi gotovo pola milijuna proteranih i obespravljenih Srba iz Hrvatske koji se nalaze u Srbiji i čiji su sada državljani,a čiji se problemi ne rešavaju već punih 20 godina.

Nismo također primetili u potpisanoj Deklaraciji koja su to pitanja sa »naše strane« pokrenuta oko imovine Srba u Hrvatskoj, sta se dešava sa osnovnim ljudskim pravima etnički proteranih Srba iz Hrvatske koja Hrvatska sistemski krši a vlast u Srbiji o tome ni slova u Deklaraciji, sta je sa državotvornim pravima Srba iz Hrvatske koji su bili konstitutivni narod u Hrvatskoj do 1991 godine......

Sve ovo što je potpisano u Ponedeljak,sada očito izgleda da je potpisano po zahtevu Hrvatske,jer mi ne vidimo da Srbija ima bilo kakav problem sa bilo čime što je navedeno u potpisanoj Deklaraciji kao zajednički problem,a naročito nema,baš nikakav problem sa granicom prema Hrvatkoj.

Jedini problem koji država Srbija ima sa državom Hrvatskom je problem proteranih Srba iz Hrvatske,a sada državljana Srbije, i njihovih ljudskih prava i njihovih imovinskih prava,kao i nadoknade štete za njihovu uništenu i opljačkanu privatnu imovinu,a o tome,nema ni slova u potpisanoj Deklaraciji,iako je to po nama ključni problem Srbije u odnosima sa Hrvatskom.

Problemi koji su navedeni u Deklaraciji su inače odavno definisani Sporazumom između SCG i Hrvatske o zaštiti prava srpske i crnogorske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u SCG potpisanog 2004. godine u Beogradu, kao i Okvirnom konvencijom za zaštitu nacionalnih manjina, usvojenom u Savetu Evrope deset godina ranije.

Logično postavljamo pitanje zašto se do sada to što je potpisano nije provodilo i zašto se postojećeg napisanog sporazuma dve države do sada nisu pridržale,i koji je uopšte smisao sada potpisane Deklaracije,ako u njoj nema inicijative za rešavanje problema proteranih Srba iz Hrvatske?
Kakva je garancija da će se i sada dve države pridržavati ove potpisane Deklaracije,kada se zna da se Deklaracija potpisala baš u vreme kad i Srbija i Hrvatska nemaju svoje vlade zadužene za njihovo normalno funkcionisanje, i kad Zagreb već treći put uporno blokira Beograd na putu ka EU tražeći,između ostalih zahteva,da se Srbija odrekne prava na suđenje za ratne zločine počinjenih nad Srbima u Hrvatskoj ?

Deklaracija je potpisana na svetski dan izbeglica a da u njoj nema ni reči o zločincima Gotovini i Markaču, zločinačkim akcijama "Oluja" i "Bljesak", proterivanju više od pola milijuna Srba iz Hrvatske, otimanju njihove imovine, poternicama i hapšenjima izbeglih Srba po celom svetu a sada od skora po tim poternicama i u Srbiji, o nesuđenjima za zločine nad Srbima u Hrvatskoj........

Sada nekako posle te potpisane Deklaracije ispada da se zločini nad Srbima iz Hrvatske nisu uopšte ni dogodili,već su se Srbi iz Hrvatske,kako sada stvari stoje, samoproterali,samoubili i samoopljačkali i kao takvi nemaju,niti trebaju imati,bilo kakva prava,kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji čiji su sada državljani,kao što ih i nemaju.

»Kordinacija izbegličkih i raseljeničkih udruženja« u Srbiji zahteva od mandatara Aleksandra Vučića i buduće vlade u Srbiji da se hitno i bez odlaganja počnu rešavati problemi koji opterećuju ovu mnogobrojnu populaciju državljana Srbije u zadnjih 20 godina,naravno u saradnji sa vlastima u Hrvatskoj i pritiskajući međunarodnu zajednicu da od Hrvatske zahteva rešavanje tih za nas životnih problema..

U koliko nova vlada u Srbiji ignoriše ovu inicijativu,kao što su je uostalom ignorisale sve dosadašnje vlade Srbije u zadnjih 20 godina,»Kordinacija izbegličkih i raseljeničkih udruženja« Srbije će ozbiljno razmotriti inicijativu da se izbegli i proterani Srbi sa područja bivše SFRJ,a sada državljani Srbije,proglase nacionalnom manjinom u Srbiji,bez obzira što su etnički Srbi,jer vlasti Srbije ionako rešavaju samo probleme nacionalnih manjina,pa će i naši dosada nerešeni problemi tada morati biti rešeni,jer će mo tada biti najbrojnija nacionalna manjina u Srbiji.

Država Srbija na najvišem nivou potpisuje Deklaraciju sa Hrvatskom i raspravlja o pravima 60000 Hrvata u Srbiji koja su navodno ugrožena,što nemamo ništa protiv ako je to tako a znamo da nije,a istovremeno zaboravlja i ignoriše prava gotovo milion etnički proteranih Srba iz Hrvatske,BiH i Kosova,svojih sunarodnika,koji se nalaze u Srbiji i čiji su državljani,što u potpunosti opravdava inicijativu o proglašavanju te populacije u Srbiji nacionalnom manjinom,jer je to,za sada, jedini način da postanu vidljivi vlastima u Srbiji.

Zato molimo gospodina Vučića i buduću vladu Srbije, ako ne mogu da pomognu tom jadnom i nesretnom narodu,koji su inače jedine i stvarne žrtve raspada bivše SFRJ,da im onda ne odmažu činjenjem ili ne činjenjem i molimo Vas "NEMOJTE O NAMA BEZ NAS" !

Koordinacija izbegličkih i raseljeničkih udruženja
PRESEDAVAJUĆI KOORDINACIJE UDRUŽENJA

Milan Žunić s.r.
 
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!

Banija

pozar-u-pogonu-furnira-i-parketa-u-petrinjiPožar u pogonu furnira i parketa u Petrinji
PETRINJA - U Proizvodnom pogonu furnira i parketa tvrtke „NIL-Ž“ d.o.o. u Sisačkoj ulici 116 u Petrinji, u prostorima bivše Ciglane, u petak, 21....
baka-anine-102-godineBaka Anine 102 godine
SISAK - Ana Svrabić, najstarija korisnica Doma za starije i nemoćne osobe Sisak, danas je proslavila svoj rođendan. Netko bi mogao reći, pa što? Svaki...
uspjesna-potraga-za-nestalim-djurom-medicem-iz-samarickih-brdjanaUspješna potraga za nestalim Đurom Medićem iz Šamaričkih Brđana
DVOR NA UNI - Hrvatska gorska služba spasavanja (HGSS) objavila je danas da je u ponedjeljak 17.06.2017. godine u popodnevnim satima preko županijskog...
dumbovic-zaustavio-ukidanje-razrednog-odjela-u-srednjoj-skoli-petrinjaDumbović zaustavio ukidanje razrednog odjela u Srednjoj školi Petrinja
PETRINJA - Nakon što je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u petak, kako kažu, iznenada i bez najave, ukinula neke razrede po srednjim školama pa...

Društvo

odrzan-narodni-zbor-u-sumi-abez-pored-vrginmostaOdržan narodni zbor u šumi Abez pored Vrginmosta
VRGINMOST - Uz prisustvo velikog broja građana, u šumi Abez pored Vrginmosta, u nedjelju je održan...
plitvica-selo-turizam-bez-vodovoda-i-kanalizacijePlitvica Selo: Turizam bez vodovoda i kanalizacije
PLITVICE - Posljednjih godinu dana, Plitvica Selo se često nalazi u udarnim vijestima nacionalnih...
obnova-crkve-u-stikadi-tu-se-slucajno-rodio-teslaObnova crkve u Štikadi: Tu se slučajno rodio Tesla
ŠTIKADA - U organizaciji zamjenice načelnika općine Lovinac Branke Veselinović, prije mjesec dana...

Novosti

strbac-da-li-ce-pravda-za-pavla-pantica-biti-spora-ali-dostiznaŠtrbac: Da li će pravda za Pavla Pantića biti spora, ali dostižna
BEOGRAD - Nedavno je Vrhovni sud Hrvatske ukinuo prvostepenu presudu kapetanu bojnog broda Pavlu Pantiću...
linta-razgovor-bobetka-u-policiji-u-vezi-zlocina-u-sisku-nastavak-ruganja-srpskim-zrtvamaLinta: Razgovor Bobetka u policiji u vezi zločina u Sisku nastavak ruganja srpskim žrtvama
BEOGRAD - Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenjuje da odlazak hrvatskog generala...
sin-janka-bobetka-ispitan-zbog-ratnog-zlocina-u-siskuSin Janka Bobetka ispitan zbog ratnog zločina u Sisku
SISAK - Zbog istrage o ratnim zločinima u Sisku, u policijskoj stanici je ispitan Ivan Bobetko, sin...

Kontakt broj udruženja

061 64 70 422
svaki dan od 09 do 21 h

Pretraga sajta

Najave

banijski info portal gif

Kultura

proslava-svestenomucenika-save-gornjokarlovackogProslava sveštenomučenika Save gornjokarlovačkog
KARLOVAC - U ponedeljak 17. jula tekuće godine, u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog u...
kordunaski-biseri-sarena-krmacicaKordunaški biseri: Šarena krmačica
Dal je neko babu nagovorio, il je ona sama procjenila da su šareni krmci bolji od bijelih, neće se...
veljko-ostojic-zirovacVeljko Ostojić: Žirovac
Sjećam se jednog velikog sela, sjećam se njegovih prela,sjećam se ljudi i običaja,sjećam se svoga...
dani-kule-jankovica-2017Dani Kule Jankovića 2017.
ISLAM GRČKI - U subotu i nedjelju, 22. i 23. srpnja 2017 u Kuli Stojana Jankovića u Islamu Grčkom održat...

Oluja

uskoro-izvjestaj-o-otetoj-i-unistenoj-imovinih-izbjeglih-srbaUskoro izvještaj o otetoj i uništenoj imovinih izbjeglih Srba
BEOGRAD - Izvještaj o otetoj i uništenoj imovinih izbjeglih Srba iz Hrvatske, BiH i Slovenije trebalo bi da bude završen u narednih mjesec dana, izjavio...
budimir-da-li-je-etnicko-ciscenje-obrazac-za-novi-svetski-poredak-u-21-vekuBudimir: "Da li je etničko čišćenјe obrazac za novi svetski poredak u 21 veku?"
BEOGRAD - U listu „Politika“ od 13. jula 2017. godine objavlјen je članak „Matis hvali hrvatsku „Oluju“, i kaže da je izmenila tok istorije. Džejms Matis...
veljun-1995-strazbur-2017Veljun 1995., Strazbur 2017.
ZAGREB - Iz Strasbourga je stigla još jedna nepovoljna nepravomoćna presuda Evropskog suda za ljudska prava za građane srpske nacionalnosti, i to u...

Politika

dragana-jeckov-vazno-nam-je-obrazovanje-na-srpskom-jeziku-i-cirilicnom-pismuDragana Jeckov: Važno nam je obrazovanje na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu
ZAGREB - Dragana Jeckov, prva saborska zastupnica SDSS-a, koja je u utorak prisegnula pred Hrvatskim saborom, najavila je da će u fokusu njezina...
prof-dr-milorad-pupovac-novi-predsjednik-sdss-aProf.dr. Milorad Pupovac novi predsjednik SDSS-a
BOROVO SELO - Jednoglasnom odlukom Glavne Skupštine prof.dr. Milorad Pupovac novi je predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke. Nakon punih...
dss-cilj-nam-je-da-srbi-u-hrvatskoj-ostanu-opstanu-i-razvijaju-seDSS: Cilj nam je da Srbi u Hrvatskoj ostanu, opstanu i razvijaju se
VUKOVAR - Rukovodstvo Demokratskog Saveza Srba (DSS) održalo je u utorak 27.06.2017. godine konferenciju za medije u Vukovaru povodom obilježavanja...