Dan sjecanja na Jadovno 3
JADOVNO
- Hrvatska i njeno društvo trebalo bi da budu jedinstveni kada je riječ o iznošenju pune istine o uzrocima, razmjerama i posljedicama zločina koji je Nezavisna Država Hrvatska počinila nad Srbima, Јevrejima i drugim narodima u kompleksu logora Gospić-Јadovno-Pag 1941. godine, poručeno je sa današnjeg komemorativnog skupa u Јadovnu.

Komemorativni skup, u organizaciji Srpskog narodnog vijeća, Koordinacije jevrejskih opština Hrvatske, Eparhije gornjo-karlovačke i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, počeo je služenjem pomena kraj Šaranove jame, jednog od najpoznatijih stratišta kompleksa logora Gospić-Јadovno-Pag.

Predsjednik SABA Franjo Habulin rekao je da se ne smije ćutati o onome što se dogodilo u Јadovnu i na ostalim stratištima, podsjetivši na desetine hiljada ubijenih u logorima NDH.

Habulin je rekao da su u NDH zločine počinili uglavnom oni koji su odgojeni u klerofašističkom duhu, dok su u akcijama formiranja ustaških milicija učestvovali i pojedini sveštenici, o čemu postoje brojni dokazi.

On ističe da su u samo nekoliko dana od osnivanja NDH počela masovna ubistva Srba, Јevreja, Roma i komunista.

"I danas imamo one koji ističu samo vjeru, naciju i porodicu kao najviše vrijednosti. I danas pojedinci i grupacije brane zločince i zločine, iako o tom vremenu i počinjenim zločinima znaju samo iz propagande i priča rodbine", rekao je Habulin.

Predsjednik Koordinacije jevrejskih opština Ognjen Kraus pozdravio je sve koji su imali potrebu da obilježe 75 godina od osnivanja prvog logora smrti u NDH.

"U ovom logoru, koji je bio otvoren svega nekoliko mjeseci, pobijeno je na hiljade nevinih ljudi jer su bili drugačiji, druge nacionalnosti, vjere ili političkog uvjerenja. Položili smo vijenac uz molitvu i pijetet svim žrtvama logora i ustaškog režima, uz jednu jedinu misao - da se ne zaboravi i više nikada ne ponovi", naglasio je Kraus.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac poručio je da današnje okupljanje predstavlja suprotstavljanje politici zaborava i negiranja zločina.

"Ne čujemo ni pokajanje, ni žaljenje. Danas je važnije da se veliča država i da se opere prošlost nego da se s njome suoči", naveo je Pupovac i podsjetio da je u logoru Јadovno ubijeno sedamdeset sveštenika i dvojica vladika Srpske pravoslavne crkve.

On je dodao da se danas mnogo govori o svetosti i posvećenju, te da bi oni koji negiraju stradanja iz 1941. godine trebalo da razmisle o kakvoj svetosti govore.

Organizatori su ove godine odlučili da na komemoraciju ne pozovu predstavnike državnog vrha jer su, kao i u Јasenovcu, željeli da izraze protest protiv njihovog odnosa prema Holokaustu i genocidu koji je počinjen u Drugom svjetskom ratu.

Osim potomaka žrtava, brojnih aktivista iz antifašističkih i manjinskih organizacija, skupu su, između ostalih, prisustvovali predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Hrvatske Aleksandar Tolnauer, ambasador Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić i zamjenik ličko-senjskog župana Nikola Lalić.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc