kapetan dragan SPLIT - "Ne želim da me predstavite kao očajnika koji kuka i moli za pomoć. To ne radim, već pričam onako kako jeste, pričam istinu. Ako ćete lakše shvatiti, zahtevam samo ono što s pravom pripada svakom običnom građaninu Srbije", priča za "Vesti" kapetan Dragan iz svoje ćelije u Splitu, u kojoj se nalazi od prošle godine.

Kako vam je u hrvatskom zatvoru?
- Zatvor u Splitu u odnosu na australijski zatvor je odmaralište sa pogledom na more. Vrhunska kuhinja, sa profesionalnim i daleko ljubaznijim osobljem nego što ćete naći u najskupljem hotelu Crne Gore. To govorim iz ličnog iskustva. Za ovih, skoro godinu dana koliko sam u zatvoru u Splitu ne mogu da prijavim ni najmanju neprijatnost. Još mi se ni jednom neko od osoblja nije obratio sa "ti", a granicama dozvoljenog čine sve što mogu da i meni i ostalima olakšaju boravak u zatvoru.

POZITIVAN ŠOK

Kakav odnos imate sa drugim zatvorenicima?
- General Đukić, kapetan Pantić i ja smo fizički razdvojeni od ostalih zatvorenika. Doduše, sa njima imamo vizuelni kontakt i možemo da komuniciramo. Iskreno, očekivao sam od drugih zatvorenika provokacije, jer su zatvorenici uvek "enigma" pošto većina potiče sa margine društva, upitnog su obrazovanja i otuda podložniji nacionalizmu nego neke druge društvene grupe.

Međutim, na moje zaprepašćenje i na zaprepašćenje zatvorskog osoblja, meni do danas nije upućena jedna pogrešna reč. Naprotiv, svi zatvorenici sa kojima sam ostvario komunikaciju nemaju dileme da je u pitanju zločin hrvatske politike prema Srbinu, a nikako "zločin Srbina nad Hrvatima". Pritom, većina se uopšte ne ustručava da to i glasno kaže. Čak koriste svaku priliku da mi iskažu podršku. Učesnici rata su među najglasnijima po tom pitanju.

Kakvi su uslovi u zatvoru. Kakva Vam je ćelija?
- Ćelija je čista, udobna i prozračna. Njoj se nalazi prostorija sa modernim mokrim čvorom, toplom i hladnom vodom, velikim ogledalom... Može nekoga da podseti na veliku hotelsku sobu na kojoj je rukohvat na pogrešnoj strani vrata. U ćeliji imam TV, par ventilatora, kuvalo za vodu, svoj orman, normalan krevet i to je to!

Dobri ljudi
"Malo ljudi dobije šansu da doživi osećanje sreće kada mu neko neočekivano otkloni najveću brigu i reši najveći problem u životu kao što je to uradio dr Ivanović za kapetana bojnog broda Pantića iako ga nikada nije sreo, niti išta zna o njemu, osim da je srpski oficir kome treba pomoć. Veliko bravo za dr Ivanovića! To je dokaz da Srbija ima divne ljude, a njihova nesebičnost uvek mi uliju toliko snage i energije da osećam da nema nepremostivih prepreka", ističe kapetan Dragan.
U javnosti se manipuliše i Vašom navodnom izjavom o kvalitetu hrane u splitskom zatvoru?
- U australijskom zatvoru hrana je najblaže rečeno bila užasna. Verujte da za deset godina nisam pojeo ni jedan jedini obrok, a da sam pri tom osetio zadovoljstvo. Dakle, kada sam stigao u Split bio sam željan svega: voća, svežeg povrća, mesa, morskih plodova, kolača... Lista je predugačka, ali zaista prvih 19 dana nisu ni jednom ponovili jelovnik. To je bio pravi šok za mene.

Za razliku od jednolične, neukusne hrane u australijskom zatvoru, u Splitu sam se susreo sa jelovnikom na kome je uvek bilo svežeg voća, zelene salate, mesa u ogromnim količinama, ribe, morskih plodova... Toliko mi se vratio apetit da sam u prva tri meseca došao do čak 90 kilograma. Kada uz to znate da bez problema hranu možete da naručite i iz obližnjeg restorana, što sam uradio za Božić, onda će svako izvući jasan zaključak da su ti zatvorski uslovi zaista na visokom nivou koji treba pohvaliti.

Kako izgleda jedan "robijaški dan"?
- Doručak stiže oko 8 časova, a ja obično do pola 11 čitam naučne časopise koje mi dr Vojislav Ilić, predavač mehatronike na Sidnejskom univerzitetu, već godinama redovno šalje. To je tema koja me opušta i koja izražava moja osnovna interesovanja. Elem, oko 10.30 izlazim na "šetnju" gde mogu ostati dva sata. To vreme koristim za telefonske kontakte sa porodicom, advokatima i vernim srpskim konzulom koji nikad ne propusti moj poziv i uvek, kada spustim slušalicu posle našeg razgovora, ostavi me u ubeđenju da je presretan što sam ga nazvao. Izuzetno pozitivan i dobar čovek.

MUKE KAPETANA PANTIĆA

Sa Vama u zatvoru su i general Đukić i kapetan Pantić. Kako su oni?
- Oni su zajedno sa mnom u ćeliji. Obojica su stigli u vrlo lošem zdravstvenom, psihičkom i fizičkom stanju. General Đukić ima povećan šećer i konstantni testovi često prelaze u dvocifrene brojeve. Iako je blizu 70. godine, disciplinovan je i prihvatio je ozbiljno program fizičkih vežbi, pa se šalimo da je trenutno jedini vojnik Kapetana Dragana. General Đukić je zaista ozbiljno shvatio te vežbe, mada prvog dana nije mogao da uradi ni jedan sklek. Sada radi serije od po 20 i to bez zamora.

Kako "trošite" vreme?
- Pomažemo se međusobno, ali vežbamo i politiku i analiziramo sve bitke od boja na Kosovu, do nedavnog napada na Faludžu.

A Pantić?
- Kapetan bojnog broda je sasvim druga priča. To što njemu rade može samo najgori ljudski otpad i to je isuviše blago. Njega drže po nekoj grupnoj presudi gde su njih 30-ak osuđeni u odsustvu, mada protiv njega lično ne postoji ni jedan svedok niti jedan dokument. Čovek se bliži devetoj deceniji, doživeo je moždani udar, supruga mu je nedavno umrla i jedino ima kćerku koja hoda na štakama zbog problema sa kukom, a pritom je bez posla, živi kao podstanar, nema čak ni zdravstvenu knjižicu.

Kapetan Pantić se zbog svega toga mnogo sekira. Samo priča o svojoj kćerki i kaže da mu ništa nije važno kao ta njena operacija kuka koja treba da usledi. Jako je tužan što ništa ne može da uradi za nju. Kada mi je to ispričao, setio sam se prijatelja koga nisam ni čuo ni video bar deset godina, dr Slobodana Ivanovića, vlasnika poliklinike Anlave. Napisao sam mu vrlo kratko pismo i u par rečenica zamolio ga da, ako može, zakaže i primi Pantićevu kćerku, barem da je posavetuje.

Čim je primio pismo, dr Ivanović je organizovao ortopeda i zakazao joj pregled i to kod nje kući, da ne mora na štakama da putuje autobusom. Dobili smo poruku da se više ne brinemo i da će on o tome da brine. Zamislite kada bi Srbija imala političare sa moralnim kodeksom dr Ivanovića gde bi nam bio kraj? Ivanović niti meni niti Pantiću, niti njegovoj ćerki, ništa ne duguje i sigurno nije njegova obaveza da pomogne, a opet jeste.

JUTARNJI RITUALI

- Obično se budim pred zoru i dok se voda kuva za kafu, obavljam jutarnji ritual u kupatilu. Tako sam dobro uhodao ritual, da istog trenutka kada odložim četkicu za zube, voda je spremna za kafu. Zatim uključim televizor i dok slušam vesti, odgovaram na poštu. Trudim se da na svako pismo odmah odgovorim mada nekada ipak prođe izvesno vreme jer je predamnom i obimna sudska dokumentacija koja mi oduzima dosta vremena. Na žalost, koliko mogu da pohvalim uslove u zatvoru, toliko je hrvatsko pravosuđe i dalje u kamenom dobu kada je reč o kompjuterima, tako da od alata imamo samo olovku i gumicu.

Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!

Banija

uspomene-djeda-radeUspomene djeda Rade
DVOR NA UNI - Nedaleko Dvora, u Ćorama, prva naseljena kuća s desne strane je ona Rade Savića. Kada dolazite u selo Ćore, djeda Radu obavezno ćete zateći...
u-sumi-na-podrucju-petrinje-pronadjena-ubojita-sredstvaU šumi na području Petrinje pronađena ubojita sredstva
PECKI - U mjestu Pecki, na petrinjskom području, u šumi su pronađena odbačena razna ubojita sredstva. Dolaskom policijskog službenika protueksplozijske...
dusan-vuckovic-iz-trnovca-samovanje-srca-udarnickogDušan Vučković iz Trnovca: Samovanje srca udarničkog
TRNOVAC - Pišući o sudbinama i životu povratnika na Baniji i Kordunu, susretali smo ljude različitih zanimanja i profesija - od poljoprivrednika, kovača,...
nova-zaposljavanja-u-drvnom-centru-glinaNova zapošljavanja u Drvnom centru Glina
GLINA - Otvaranjem novog pogona kogeneracije u drvnom centru, Glina postaje prvi energetski neovisni grad u Hrvatskoj. Tako su stvoreni i preduvjeti za...

Društvo

optimizam-u-devedeset-i-drugojOptimizam u devedeset i drugoj
BENKOVAC - Pored benkovačkog hrama posvećenog Svetom Jovanu Krstitelju, koji datira još iz davne 1590....
obiljezena-75-godisnjica-proboja-na-petrovoj-goriObilježena 75. godišnjica proboja na Petrovoj gori
PETROVA GORA - Podno spomenika Vojina Bakića na Petrovoj gori danas je obilježena godišnjica...
veljun-do-mostica-u-dva-puticaVeljun: Do mostića dva putića
VELJUN - Za vrijeme prošlotjedne komemoracije u Veljunu lokalni stanovnici obraćali su se saborskom...

Novosti

strbac-zagreb-uz-pomoc-zakona-nastavlja-progon-srbaŠtrbac: Zagreb uz pomoć zakona nastavlja progon Srba
BEOGRAD - Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je Srni je da je tihi...
hho-pokusao-demantovati-brojku-od-67-496-izbrisanih-srbaHHO pokušao demantovati brojku od 67.496 izbrisanih Srba
ZAGREB - Iako se činilo da je nedavni tekst u zagrebačkim "Novostima" o više od 67.000 Srba izbrisanih...
alo-hrvati-iskopavaju-i-pale-kosti-mrtvih-srbaALO: Hrvati iskopavaju i pale kosti mrtvih Srba!
KNIN - Srpska groblja u Kninu prekopana, a kosti spaljene! Kako „Alo!“ saznaje, u poslednjih deset dana...

Kontakt broj udruženja

061 64 70 422
svaki dan od 09 do 21 h

Pretraga sajta

Kultura

banijac-milan-pribicevic-inspiracija-americkoj-umetniciBanijac Milan Pribićević inspiracija američkoj umetnici
BEOGRAD - U Muzeju primenjene umetnosti (MPU) u Beogradu u toku je izložba "Srbija, rat i plakat...
veljko-ostojic-uspomene-nekeVeljko Ostojić: Uspomene neke
Bio sam u rodnom krajuNašao sam kuću staru,Banijaca nema višePo svijetu se raselišeOj Banijo tebi...
kuca-kulture-u-bjelovaruKuća kulture u Bjelovaru
BJELOVAR - U Bjelovaru je otvorena Kuća kulture srpske zajednice grada Bjelovara i...
prividi-1Prividi (1)
Prividi se i pričuje neuku čovjeku vrlo lako. Ali hoće i učenome da se priviđa i pričuje. Ovo sam ja...

Oluja

srbi-da-plate-uklanjanje-ostataka-domova-spaljenih-u-olujiSrbi da plate uklanjanje ostataka domova spaljenih u "Oluji"
GOSPIĆ - Srbima izbjeglim iz Gospića stigli su računi u iznosu od 700 do 2.700 evra koje bi trebalo da plate Hrvatskoj kako bi tamošnje komunalne službe...
kako-je-bivsi-pripadnik-hrvatske-vojske-pomogao-naslednicima-ubijenog-srbinaKako je bivši pripadnik hrvatske vojske pomogao naslednicima ubijenog Srbina
Slučaj Janka Ćakića iz okoline Kistanja, čija je porodica ovih dana uspela da u Županijskom sudu u Bjelovaru dobije odštetu od 108.000 evra zbog ubistva...
general-sreto-malinovic-krajina-je-izdana-i-prodataGeneral Sreto Malinović: Krajina je izdana i prodata
BEOGRAD - General Sreto Malinović je ratni heroj, odlikovan medaljom časti. Za ovu zemlju je tokom ratnih godina, ali i van njih, uradio mnogo.Međutim,...

Politika

lokalni-izbori-sdss-osvojio-najvise-glasova-srbaLokalni izbori: SDSS osvojio najviše glasova Srba
ZAGREB - Rezultati lokalnih izbora pokazali su da je SDSS ostao najjača srpska stranka, ali i da će njen vrh, i pored osvajanja nekih novih pozicija,...
bjelajac-mijenja-rkmana-na-mjestu-dozupana-tepsic-i-arbutina-u-drugom-kruguBjelajac mijenja Rkmana na mjestu dožupana, Tepšić i Arbutina u drugom krugu
DVOR NA UNI - Bogdan Rkman, dosadašnji dožupan Sisačko-moslovačke županije, izgubio je od Dušana Bjelajca iz DSS-a, a SDSS je, prije svega zahvaljujući...
pupovac-srbi-ulaze-u-deset-zupanijaPupovac: Srbi ulaze u deset županija
ZAGREB - Predsednik Srpskog narodnog veća i potpredsednik SDSS-a Milorad Pupovac kaže za RTS da su rezultati lokalnih izbora u Hrvatskoj veoma dobri za...